Ο Bob Ludwig, θρυλικός τεχνικός mastering, συνταξιοδοτείται

Αν το όνομα Bob Ludwig δεν σας θυμίζει αμέσως κάτι, ρίξτε μια ματιά στις σημειώσεις στη συλλογή των άλμπουμ σας:

BREAKING
 

Αν το όνομα Bob Ludwig δεν σας θυμίζει αμέσως κάτι, ρίξτε μια ματιά στις σημειώσεις στη συλλογή των άλμπουμ σας:

Του Ηλία Σελιμά

Πιθανότατα διαθέτετε περισσότερους δίσκους στους οποίους έχει εργαστεί από εκείνους οποιουδήποτε καλλιτέχνη ή session μουσικού. Ο Ludwig, ο εξέχων τεχνικός mastering πίσω από τα παρασκήνια που συνδέθηκε με ένα Who's Who των καλλιτεχνών της κλασικής ροκ, αποσύρεται μετά από μια καριέρα που καλύπτει έξι δεκαετίες και περιλαμβάνει 13 βραβεία Grammy.

Ο Ludwig άνοιξε τη δική του μονάδα mastering δίσκων στο Portland του Maine, την Gateway Mastering, το 1992, όπου διετέλεσε πρόεδρος και επικεφαλής μηχανικός mastering. Το 1998, προστέθηκε ο μηχανικός mastering Adam Ayan, ο οποίος στις 30 Ιουνίου 2023, αποκάλυψε ότι η Gateway έκλεισε.

Σε μια ανάρτηση στο Facebook, ο Ayan έγραψε: "Λοιπόν, σήμερα είναι η μέρα. Για όσους δεν γνωρίζουν, τα Gateway Mastering Studios κλείνουν στο τέλος της ημέρας σήμερα. Βρίσκομαι στην Gateway εδώ και 25 χρόνια και είχα το προνόμιο να έχω το δικό μου δωμάτιο mastering εκεί, καθώς και να είμαι μέρος της τεράστιας κληρονομιάς της Gateway. Είναι γλυκόπικρο, αλλά είμαι πολύ ενθουσιασμένος που θα προχωρήσω με τη δική μου επιχείρηση mastering και θα συνεχίσω να κάνω mastering δίσκων για όλους τους σπουδαίους καλλιτέχνες με τους οποίους είχα το προνόμιο να συνεργαστώ όλα αυτά τα χρόνια και να αναπτύξω νέες σχέσεις με νέους καλλιτέχνες που θα προχωρήσουν μπροστά".

Ο ίδιος ο Ludwig μοιράστηκε τα νέα στις 2 Ιουλίου, γράφοντας: "Δεν θα αναλάβω νέες εργασίες mastering από τις 30 Ιουνίου. Θα περάσουν μερικοί μήνες για να βεβαιωθούμε ότι ολοκληρώνουμε αυτό το ταξίδι 30 χρόνων στο Gateway Mastering με τον καλύτερο τρόπο που ξέρουμε. Ο στόχος της εταιρείας μας ήταν πάντα να υποστηρίζουμε τους μουσικούς, τους μουσικούς παραγωγούς, τους μηχανικούς και το δικό μας ταλαντούχο προσωπικό. Η μουσική ήταν πάντα η αγάπη μου. Θα μου λείψετε εσείς και όλη η μουσική κοινότητα με την οποία συνεργάστηκα. Ξυπνάω κάθε μέρα απολαμβάνοντας αυτό που κάνω, το οποίο ήταν μεγάλη ευλογία. Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία να δουλεύω μαζί σας όλα αυτά τα χρόνια".

Ο Ludwig θεωρείται εδώ και καιρό ένας από τους πιο περιζήτητους τεχνικούς στην ιστορία της μουσικής, έχοντας επιμεληθεί, ηχογραφήσει ή έχοντας κάνει remastering σε εμβληματικά άλμπουμ όπως το Born in the U.S.A. του Bruce Springsteen. και The Rising, το Brothers in Arms των Dire Straits, το Moving Pictures των Rush, το Escape των Journey, το Eliminator των ZZ Top, το Pyromania των Def Leppard, το Madman Across the Water του Elton John, το Let's Dance του David Bowie, το Gaucho των Steely Dan, το 90125 των Yes και ο πρώιμος κατάλογος των Rolling Stones, μεταξύ κυριολεκτικά χιλιάδων έργων που καλύπτουν όλα τα είδη μουσικής.

Τα αρχικά RL εμφανίζονται συχνά στις κυκλοφορίες βινυλίου

Τα βραβεία πλατινένιων και χρυσών δίσκων από ευγνώμονες εταιρείες και καλλιτέχνες που ηχογραφούν στοιβάζονται στους τοίχους του στούντιό του. Τα χαρακτηριστικά αρχικά "RL" του Ludwig, ή μια παραλλαγή τους -πολύ αθέατη από τους περισσότερους- εμφανίζονται στο νεκρό κερί των εκδόσεων βινυλίου πολυάριθμων τίτλων που έχει κάνει master.

Η είδηση της συνταξιοδότησής του αποκαλύφθηκε αρχικά, ίσως ακούσια, από την τραγουδίστρια και τραγουδοποιό Jonatha Brooke. Σε μια ανάρτησή της στο Facebook στις 8 Ιουνίου 2023, έγραψε: "Εκτός από τα εξαιρετικά συντονισμένα αυτιά του, ο Bob είναι επίσης ένας από τους πιο αξιαγάπητους ανθρώπους που έχω συναντήσει ποτέ. Έτσι, κάθε φορά που είχα έναν νέο δίσκο, αν ήταν ανθρωπίνως δυνατό, έκανα το προσκύνημα στο Portland, ME., ώστε να είμαι εκεί την ημέρα του mastering. Λάτρευα να ακούω την λεπτομερή ρύθμιση. Να βλέπω το γραφικό μουτζούρωμα στην οθόνη του, μια τόσο εύστοχη οπτική αναπαράσταση αυτού που ακούγαμε".

Σε μια συνέντευξη που έδωσε το 2022 στο Linear Tube Audio, ο Ludwig κλήθηκε να περιγράψει το ρόλο του στη διαδικασία παραγωγής του άλμπουμ. "Η μουσική ηχογραφείται, στη συνέχεια μιξάρεται", είπε, "στη συνέχεια γίνεται mastering για να γίνουν οι τελικές δημιουργικές διορθώσεις, το τελικό μοντάζ και να δημιουργηθεί ο τελικός ήχος της ηχογράφησης. Ακούω τη μίξη και φαντάζομαι στο μυαλό μου πώς θα ήθελα να ακούγεται και στη συνέχεια ξέρω ποια κουμπιά πρέπει να χρησιμοποιήσω για να ακουστεί όπως το φαντάστηκα. Στη συνέχεια δημιουργούμε τα masters που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βινυλίου, τα CD, το streaming, τα downloads και τα ψηφιακά masters της Apple".

Από το επίσημο βιογραφικό του στην ιστοσελίδα του Gateway Mastering Studios: Ως 8χρονο παιδί στο South Salem της Νέας Υόρκης, ο Ludwig ήταν τόσο γοητευμένος με το πρώτο του κασετόφωνο που χρησιμοποιούσε για να κάνει ηχογραφήσεις για ό,τι έπαιζε στο ραδιόφωνο. Ο Ludwig είναι κλασικός μουσικός με σπουδές, έχοντας πάρει το πτυχίο και το μεταπτυχιακό του από τη Σχολή Μουσικής Eastman του Πανεπιστημίου του Rochester (στη Νέα Υόρκη), όπου συμμετείχε επίσης στο τμήμα ήχου και έπαιξε πρώτη τρομπέτα με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Utica. Εμπνευσμένος από τον θρυλικό παραγωγό Phil Ramone, όταν ήρθε στη σχολή για να διδάξει ένα καλοκαιρινό εργαστήριο ηχογράφησης, κατέληξε να εργαστεί ως βοηθός του για το μάθημα. Ο Phil τον ρώτησε αν θα ήθελε να εργαστεί στην A&R Recording στη Νέα Υόρκη. Μαζί έκαναν sessions σε projects με τους The Band, Peter, Paul & Mary, Neil Diamond, Burt Bacharach και άλλους. Ο Ludwig λέει ότι ο βετεράνος μηχανικός Jay Messina του έμαθε πώς να κάνει master έναν δίσκο.

Μετά από μερικά χρόνια εργασίας στο τμήμα A&R, ο Ludwig έλαβε μια προσφορά από την Sterling Sound, όπου έγινε ο πρώτος υπάλληλός της και τελικά έφτασε να γίνει αντιπρόεδρος. Μετά από επτά χρόνια στη Sterling, μετακόμισε στη Masterdisk, όπου ήταν αντιπρόεδρος και επικεφαλής μηχανικός. Ο Ludwig ξεκίνησε την Gateway Mastering το 1992.

Όταν ένας δημοσιογράφος ρώτησε κάποτε τον Ludwig ποιο είναι το σημάδι ενός ώριμου μηχανικού mastering, όταν ένας πελάτης που πληρώνει μια καλή τιμή ρωτάει: "Τι έκανες με αυτό;". Η καλύτερη απάντηση, είπε, ήταν "Λοιπόν, τίποτα", υπονοώντας ότι η καλύτερη δουλειά του ήταν απλώς να μην ανακατεύεται. "Είναι σαν να λέει ο Πάπας: 'Πορεύσου εν ειρήνη. Έκανες καλά τη δουλειά σου".

Τα credits του Ludwig στο mastering είναι εκτεταμένα και περιλαμβάνουν επίσης άλμπουμ για κλασικά ροκ συγκροτήματα όπως οι Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Genesis, Megadeth, Metallica, Mark Knopfler, Queen, U2, Guns N' Roses, Police, Bonnie Raitt, Eagles, Eric Clapton, Paul McCartney, Bee Gees, Supertramp και Tom Petty & the Heartbreakers. Ο ογκώδης κατάλογος των επιτυχιών του έχει συγκεντρωθεί από το AllMusic.com .

BREAKING MUSIC