O Elvis μας λέει ξανά «Aloha From Hawaii»

Επετειακή έκδοση για τα 50 χρόνια

BREAKING
 

Επετειακή έκδοση για τα 50 χρόνια

του Ηλία Σελιμά

Η μνημειώδης παγκόσμια συναυλία του Elvis Presley «Aloha from Hawaii via Satellite», που μεταδόθηκε μέσω δορυφόρου, θα εκδοθεί για την 50ή επέτειο.

Το πρόσφατα remixed και remastered σετ θα είναι διαθέσιμο σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο 3CD + Blu-ray combined deluxe καθώς και σε έκδοση 2-LP στις 11 Αυγούστου 2023, μέσω της RCA Records και της Legacy Recordings, του τμήματος καταλόγων της Sony Music Entertainment.

(copyright: RCA/Legacy Recordings)

Ακούστε το «The American Trilogy» καθώς και τη ζωντανή ερμηνεία του King στο «Steamroller Blues» του James Taylor παρακάτω.

Από την ανακοίνωση της 9ης Ιουνίου: Ηχογραφημένο ζωντανά στις 12 και 14 Ιανουαρίου 1973 στη Honolulu International Center Arena (χωρητικότητας περίπου 6000 ατόμων) και μεταδιδόμενο σε περίπου ένα δισεκατομμύριο και πλέον τηλεοπτικές συσκευές σε όλο τον κόσμο, το Aloha from Hawaii via Satellite έγραψε ένα νέο είδος ραδιοτηλεοπτικής ιστορίας, καθώς ο Elvis και η αναδυόμενη παγκόσμια δορυφορική τεχνολογία συνέδεσαν άμεσα έναν μεγάλο καλλιτέχνη με το κοινό του σε πρωτοφανή μέχρι τότε αριθμό.

Αρχικά, η συναυλία του Elvis στις 14 Ιανουαρίου μεταδόθηκε ζωντανά μέσω δορυφόρου σε τηλεθεατές στην Ασία και την Ωκεανία και παρουσιάστηκε με καθυστέρηση στην Ευρώπη. Θέλοντας να αποφύγει τη σύγκρουση του προγράμματος με το Super Bowl VII και αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η ταινία Elvis on Tour είχε ενεργή και επιτυχημένη πορεία στις κινηματογραφικές αίθουσες των ΗΠΑ, το NBC αποφάσισε να μεταδώσει την ενενηντάλεπτη εκδοχή του Aloha from Hawaii μέσω δορυφόρου (που περιλάμβανε επιπλέον ερμηνείες ηχογραφημένες για την εκπομπή στις ΗΠΑ) στις 4 Απριλίου 1973. Έγινε το πρόγραμμα του NBC με την υψηλότερη τηλεθέαση της χρονιάς.

Νιώθοντας τη φόρτιση από την παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση Aloha from Hawaii via Satellite, η RCA Records προχώρησε γρήγορα στην παραγωγή ενός συνοδευτικού διπλού άλμπουμ soundtrack με τις πρώτες εκτυπώσεις να φτάνουν στα καταστήματα των ΗΠΑ στις 4 Φεβρουαρίου 1973. Το άλμπουμ ήταν το πρώτο #1 του Elvis μετά από χρόνια, φτάνοντας στην κορυφή των Billboard pop και country charts και έγινε το ταχύτερο σε πωλήσεις άλμπουμ της καριέρας του Elvis.

Η επετειακή έκδοση για τα 50 χρόνια του Aloha from Hawaii via Satellite είναι σε παραγωγή του Ernst Jørgensen και σε νέα μίξη του βραβευμένου με Grammy μηχανικού Matt Ross-Spang.

Το σετ περιλαμβάνει την αυθεντική συναυλία, την πρόβα του show και μοναδικές ηχογραφήσεις και πρόβες μετά το show, όπως τα «Blue Hawaii», «Hawaiian Wedding Song», «No More» και «Early Morning Rain». Το πολυτελές σετ περιλαμβάνει ένα 28σέλιδο βιβλιαράκι με λεπτομερείς σημειώσεις που έγραψε ο ισόβιος θαυμαστής του Elvis/κριτικός μουσικής Randy Lewis, σπάνιες φωτογραφίες και αναμνηστικά από την εκδήλωση, καθώς και την πρώτη οπτική έκδοση του Aloha from Hawaii μέσω Satellite σε Blu-ray.

Το γεγονός αποτέλεσε το αποκορύφωμα μιας εκπληκτικής πορείας καριέρας που ξεκίνησε με την επιστροφή του Elvis στις ζωντανές εμφανίσεις το 1968 με ένα συγκλονιστικό τηλεοπτικό αφιέρωμα «comeback» που τον επανέφερε στην κυριαρχία της ποπ μετά από επτά χρόνια αποχής από τη σκηνή των συναυλιών. Μέχρι το 1973, ο Elvis ήταν ένας ζωντανός θρύλος, του οποίου η ιδιότητα ως τραγουδιστή στη δεκαετία του 1950 είχε εξελιχθεί σε κινηματογραφικό αστέρι, πριν η επιστροφή του στις ζωντανές εμφανίσεις δημιουργήσει μια νέα εικονογραφία.

Η παγκόσμια τηλεοπτική εκπομπή του ήταν η πρώτη συναυλία πλήρους διάρκειας από οποιονδήποτε μουσικό που μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο μέσω δορυφόρων επικοινωνιών που τέθηκαν πρόσφατα σε τροχιά γύρω από τη γη σε ολοένα αυξανόμενο αριθμό.

Μισό αιώνα αργότερα, το live άλμπουμ και η ταινία συναυλίας από εκείνη την παράσταση είναι ίσως τα πιο αποκαλυπτικά ντοκουμέντα των ζωντανών εμφανίσεων στις οποίες ο Elvis έριξε τόσο πολύ από την καρδιά και την ψυχή του κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970.

Η επετειακή έκδοση των 50 χρόνων του «Elvis Aloha from Hawaii via Satellite», παρουσιάζει για πρώτη φορά σε ένα εγκεκριμένο πακέτο, το σύνολο της αρχικής παράστασης της 14ης Ιανουαρίου 1973, την πρόβα τζενεράλε της προηγούμενης νύχτας με ζωντανό κοινό (ηχογραφημένη σε περίπτωση τεχνικών ατυχιών κατά τη δορυφορική μετάδοση), διάφορα bonus tracks που παρεμβάλλονται στην αμερικανική μετάδοση του γεγονότος και μια μεταφορά Blu-ray του φιλμ της συναυλίας.

Ο παραγωγός Jørgensen και ο μηχανικός Ross-Spang από το Μέμφις έχουν κάνει remixing του άλμπουμ από τις αυθεντικές ζωντανές ηχογραφήσεις των 16 τραγουδιών - που καταγράφηκαν για πρώτη φορά σε κασέτα από τον αξιόλογο κινητό μηχανικό Wally Heider και ψηφιοποιήθηκαν πρόσφατα για αυτή την κυκλοφορία με ακουστική μεταφορά 24-bit, 192 KHz - για να προσφέρουν στους οπαδούς μια νέα ακρόαση αυτού που για πολλούς είναι η πιο πολύτιμη παράσταση των τελευταίων χρόνων του Elvis στο δρόμο. «Για μένα», δήλωσε ο Jørgensen, «αυτό είναι το μεγαλύτερο πράγμα: [αυτό το άλμπουμ] δεν ακούστηκε ποτέ τόσο καλά και ο Elvis δεν ακούστηκε ποτέ τόσο καλά».

Στα τεσσεράμιση χρόνια που μεσολάβησαν μεταξύ του αφιερώματος του '68 και του Aloha from Hawaii, ο Elvis βελτίωσε το πρόγραμμά του με μια αυστηρή σειρά ζωντανών εμφανίσεων -περισσότερες από 500- στις οποίες επιβεβαίωσε εκ νέου τον ρόλο που είχε καθιερώσει στη δεκαετία του '50 ως ένας από τους πιο ηλεκτρισμένους καλλιτέχνες της γενιάς του.

Τα κομμάτια περιλαμβάνουν τις διασκευές του στα «Fever», «Johnny B. Goode» και «Something».

Η παραγωγή και η σκηνοθεσία του προγράμματος Aloha from Hawaii via Satellite έγινε από τον βετεράνο της τηλεόρασης Marty Pasetta, ο οποίος είχε κάνει αφιερώματα για τους Bing Crosby, Perry Como, Glen Campbell και είχε εμπειρία στη Χαβάη με τον Don Ho.

Ο Pasetta χρησιμοποίησε τεχνικές split screen και γρήγορες περικοπές για να αντικατοπτρίσει την ενέργεια που έβγαζαν ο Elvis και οι συνεργάτες του στη σκηνή. Η τηλεοπτική εκπομπή προσέφερε επίσης τακτικά ακραία κοντινά πλάνα φέρνοντας τους θεατές σε επαφή με τον Elvis με μια οικειότητα που δεν είχαν ούτε εκείνοι που βρίσκονταν στο κοινό.

Η Graceland του Elvis Presley στο Μέμφις θα παρουσιάσει το «Elvis: Aloha from Hawaii 50th Anniversary Concert» στις 16 Αυγούστου στο πλαίσιο της Εβδομάδας Elvis 2023.

BREAKING MUSIC