Έφυγε από τη ζωή ο Sam Cutler

Ήταν ο ιστορικός tour manager των Rolling Stones

BREAKING
 

Ήταν ο ιστορικός tour manager των Rolling Stones

του Ηλία Σελιμά

Ο Sam Cutler, πρώην tour manager των Rolling Stones και των Grateful Dead, πέθανε σε ηλικία 80 ετών.

Τα παιδιά του Cutler, Bodhi και Chesley Cutler, μοιράστηκαν την είδηση με μια δήλωση στη σελίδα του στο Facebook. "Ο Sam Cutler, ο πατέρας μας, ο φίλος σας, απεβίωσε ειρηνικά στον ύπνο του την Τρίτη 11 Ιουλίου, σε ηλικία 80 ετών", έγραψαν. "Ο πατέρας μας διαγνώστηκε για πρώτη φορά με καρκίνο πριν από σχεδόν μια δεκαετία και με ευγνωμοσύνη η οικογένεια του Σαμ ευχαριστεί τους υπέροχους γιατρούς, τους νοσηλευτές, το προσωπικό των νοσοκομείων και τους διοικητικούς υπαλλήλους σε όλα τα νοσοκομεία μέσα στα οποία ο πατέρας μας έλαβε θεραπεία".

"Πολλοί άνθρωποι από όλο τον μεγάλο, όμορφο κόσμο μας διασταυρώθηκαν με τον Σαμ στη ζωή του και πολλοί περισσότεροι σχημάτισαν μαζί του διαχρονικές αναμνήσεις που αποτελούν η καθεμία όμορφη αποτύπωση του ανθρώπου που ήταν. Ο Sam δεν θα ήθελε τίποτα περισσότερο [από το να] οι φίλοι του να συνεχίσουν να δημιουργούν διαχρονικές αναμνήσεις με όποιον συναντήσουν και να μοιράζονται αυτές τις αναμνήσεις μαζί του στην επόμενη ζωή".

Γεννημένος στις 10 Μαρτίου 1943 στο Hatfield του Hertfordshire της Αγγλίας, ο Cutler εργάστηκε ως διευθυντής σκηνής και τελετάρχης σε διάφορες συναυλίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '60, διασταυρώνοντας τους δρόμους του με ονόματα όπως οι Pink Floyd, ο Eric Clapton και οι Rolling Stones. Έγινε ο road manager των Stones για την περιοδεία τους στις ΗΠΑ το 1969, η οποία έληξε με το καταστροφικό Altamont Speedway Free Festival που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία της 18χρονης Meredith Hunter και άλλους τρεις τυχαίους θανάτους.

Μετά την τραγωδία του Altamont, ο Cutler έμεινε στην Καλιφόρνια, ενώ οι Stones επέστρεψαν στην Ευρώπη. Ήρθε κοντά με τον Jerry Garcia και άρχισε να εργάζεται για τους Grateful Dead ως μάνατζερ της περιοδείας τους και τελικά συν-μάνατζερ. Ο Cutler βοήθησε τους Dead να επαναπροσδιοριστούν σε μια κυρίως περιοδεύουσα οντότητα και το συγκρότημα είδε την τύχη του να ανθίζει ως αποτέλεσμα. Ο Cutler τελικά αποσύρθηκε από τη βιομηχανία των περιοδειών και έφυγε στην Αυστραλία, όπου απόλαυσε έναν ήσυχο, νομαδικό τρόπο ζωής. Περιέγραψε λεπτομερώς τις περιπέτειές του στα απομνημονεύματά του του 2008 You Can't Always Get What You Want.

"Η καριέρα μου ως μάνατζερ περιοδειών, όπως ήταν, δεν κράτησε πολύ. Ασχολήθηκα ίσως για 10, 15 χρόνια", δήλωσε ο Cutler στο Please Kill Me το 2022. "Αλλά στο τέλος της συνεργασίας μου με τους Grateful Dead, μιλούσα στον εαυτό μου, όπως: "Λοιπόν, τι θέλεις να κάνεις;" Σίγουρα δεν ήθελα να βοηθήσω άλλους ανθρώπους να πραγματοποιήσουν τις φαντασιώσεις τους για άλλη μια φορά".

"Πήραμε μερικά πολύτιμα μαθήματα, το κυριότερο από τα οποία είναι: παρέχετε μια σκηνή που έχει το σωστό γαμημένο ύψος, ώστε να μην μπορούν να ανέβουν πάνω της οι άνθρωποι", είπε. "Αυτό είναι το σημαντικότερο μάθημα του Altamont".

BREAKING MUSIC