Πέθανε η ηθοποιός και τραγουδίστρια Jane Birkin

Η μούσα του Serge Gainsbourg

BREAKING
 

Η μούσα του Serge Gainsbourg

Σε ηλικία 76 ετών έφυγε από τη ζωή βρετανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Jane Birkin. H Birkin βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της στο Παρίσι, όπως ανέφεραν η εφημερίδα Le Parisien και το τηλεοπτικό δίκτυο BFM.

«Je t’aime … moi non plus»

Το 1969 με τον Serge Gainsbourg κυκλοφόρησαν το δίσκο Jane Birkin / Serge Gainsbourg με το τραγούδι «Je t’aime … moi non plus» να γίνεται παγκόσμια επιτυχία.

Η Jane Birkin γεννήθηκε στο Λονδίνο, στις 14 Δεκεμβρίου του 1946.

Άρχισε την καριέρα της στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1960 ως ηθοποιός, συμμετέχοντας σε μικρούς ρόλους στο Blowup του Μικελάντζελο Αντονιόνι (1966), η εμφάνισή της σε μια σκηνή προκάλεσε σκάνδαλο στην πατρίδα της και στο Kaleidoscope του Τζακ Σμάιτ (1966).

Εκείνη την εποχή συνάντησε τον συνθέτη Τζον Μπάρι (συνθέτης της μουσικής 11 ταινιών της σειράς Τζέιμς Μποντ), ο οποίος τον ενθάρρυνε να κάνει καριέρα ως τραγουδίστρια και τον οποίο παντρεύτηκε σε ηλικία 19 ετών.

Το 1967, μετά την αποτυχία του γάμου και τη γέννηση της κόρης της Κέιτ Μπάρι (1967-2013), ο σκηνοθέτης Πιερ Γκριμπλά την κάλεσε στη Γαλλία σε οντισιόν για τη νέα ταινία του Slogan, στην οποία θα πρωταγωνιστούσε ο Serge Gainsbourg, ήδη γνωστός τότε στη Γαλλία.

Με τον Serge Gainsbourg έμειναν μαζί για 13 χρόνια και η θυελλώδης σχέση τους τροφοδότησε για πάνω από μια δεκαετία το ενδιαφέρον του κοινού και τα μέσα ενημέρωσης. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 χώρισαν και η προσωπική και επαγγελματική της ζωή υπέστη σοβαρή αναστάτωση.

Αφού χώρισε από τον Gainsbourg το 1980, η Μπίρκιν συνέχισε να εργάζεται ως ηθοποιός και τραγουδίστρια, εμφανιζόμενη σε διάφορες ανεξάρτητες ταινίες και ηχογράφησε πολλά σόλο άλμπουμ.

Το 1991, εμφανίστηκε στη μίνι σειρά Red Fox, και στην αμερικανική δραματική ταινία A Soldier’s Daughter Never Cries του Τζέιημς Άιβορι το 1998. Το 2016, πρωταγωνίστησε στην υποψήφια για το Όσκαρ ταινία μικρού μήκους La femme et le TGV, για την οποία είπε ότι θα ήταν η τελευταία της ταινία.

Από το 1980 έως το 1992 ήταν σύντροφος του Ζακ Ντουαγιόν, με τον οποίο το 1982 απέκτησε μια άλλη κόρη, τη Λου Ντουαγιόν, επίσης ηθοποιό.

Ο Serge Gainsbourg συνέχισε να συνθέτει τραγούδια γι’ αυτήν. Το άλμπουμ της Baby Only in Babylone σημείωσε μεγάλη επιτυχία το 1983.

Το 1987, έδωσε την πρώτη της συναυλία στην παρισινή αίθουσα Μπατακλάν, που ακολούθησε σειρά συναυλιών στο Παρίσι, ερμηνεύοντας το ρεπερτόριο που έγραφε γι’ αυτήν ο Gainsbourg. Από τότε, συνέχισε να εμφανίζεται τακτικά στη σκηνή.

Τον Μάρτιο του 1991, η Τζέιν Μπίρκιν έχασε, μέσα σε λίγες μέρες, τον Serge Gainsbourg (πέθανε στις 2 Μαρτίου) και τον πατέρα της Ντέιβιντ Μπίρκιν (ο οποίος πέθανε στις 7 Μαρτίου σε ηλικία 77 ετών, την ημέρα της κηδείας του Σερζ). Έδωσε μια παράσταση στο Casino de Paris το 1991 δύο μήνες μετά το θάνατο του Γκενσμπούρ και του αφιέρωσε τη συναυλία.

Το 1998 κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ χωρίς τον Serge Gainsbourg, À la légère, με τραγούδια γραμμένα από 12 σύγχρονους Γάλλους συνθέτες.

Το 2013, η 46χρονη φωτογράφος Κέιτ Μπάρι, μεγαλύτερη κόρη της Τζέιν Μπίρκιν, αυτοκτόνησε, πέφτοντας από το παράθυρο του διαμερίσματός της στο Παρίσι.

(με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

BREAKING MUSIC