Καλώς ήλθατε στον Μαύρο Πλανήτη

Αρχίζει το Σάββατο το Death Disco Athens Open Air Festival στην Τεχνόπολη

BREAKING
 

Αρχίζει το Σάββατο το Death Disco Athens Open Air Festival στην Τεχνόπολη

Dark, Goth, EBM, post punk, darkwave: όπως και να αποκαλέσει κάποιος το μουσικό αυτό ιδίωμα – και τα παρακλάδια του – που πρωτοεμφανίστηκε στη Βρετανία ως συνέχεια και μετεξέλιξη του punk, στα τέλη της δεκαετίας του ’70, αρχές της δεκαετίας του ’80, να ξέρει ότι το Σάββατο 22 Ιουνίου και την Κυριακή 23 του μήνα θα έχει την τιμητική του στο Death Disco Athens Open Air Festival στην Τεχνόπολη.

Που σημαίνει ότι για ένα διήμερο το παλιό εργοστάσιο του φωταερίου στο Γκάζι θα γεμίσει από μαυροντυμένα σώματα, μαλλιά σαν σπασμένες ομπρέλες, παράξενα μακιγιάζ και ήχους που έχουν ως μοναδικό στόχο να δημιουργήσουν μια σκοτεινή, μελαγχολική ατμόσφαιρα, έστω κι αν το beat της μουσικής μας παρακινεί να χορέψουμε.

Headliners του φεστιβάλ είναι το Σάββατο οι περίφημοι Sad Lovers & Giants, που από το 1980 ως σήμερα φροντίζουν να γεμίζουν τις μουσικές μας επιλογές με καλόγουστη μελαγχολία και post punk ψυχεδέλεια, συνεχίζοντας, μετά από διασπάσεις και επανασυνδέσεις, να κυκλοφορούν τους ιδιοσυγκρατικούς τους δίσκους ως και σήμερα.

Την Κυριακή, το μεγάλο όνομα είναι αδιαμφισβήτητα οι Sisters of Mercy, το εδώ και πολλά χρόνια προσωπικό όχημα του Andrew Eldritch και μια από τις ur-μπάντες της goth μουσικής. Το συγκρότημα κατάφερε να διαλυθεί μόλις κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο («First and Last and Always»), μετά από μια εκπληκτική σειρά singles και Ε.Ρ.s.

Ωστόσο, ο Eldritch κατάφερε να κρατήσει το όνομα (εμπνευσμένο από το ομώνυμο τραγούδι του Leonard Cohen), κυκλοφόρησε άλλους δυο δίσκους, μερικές συλλογές, ένα remix του «Temple of Love» με την αείμνηστη Ofra Haza και κατά καιρούς κάνει περιοδείες με το εκάστοτε σχήμα που επιλέγει αλλά με μόνιμο μέλος τον Doktor Avalance, το drum machine που «σφράγισε» τον ήχο του συγκροτήματος.

Ειδική αναφορά θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει στους VNV Nation, μια μπάντα που θεωρείται από τις σημαντικότερες του dark EBM, αλλά και στους Ολλανδούς Mecano UN.LTD, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από το εκλεκτικό μείγμα της μουσικής τους, που συνδυάζει από art pop μέχρι κλασσικό punk. Ωστόσο όλο το line-up του φεστιβάλ είναι… λουκούμι για τους φίλους της dark μουσικής.

BREAKING MUSIC