Ο Ian Emes, κινηματογραφιστής των Pink Floyd και των Duran Duran, πέθανε στα 73 του χρόνια

"Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του", έγραψαν οι Pink Floyd.

BREAKING
 

"Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του", έγραψαν οι Pink Floyd.

Του Ηλία Σελιμά

Ο Emes εκπαιδεύτηκε στο Birmingham College of Art και το 1972 η ταινία κινουμένων σχεδίων του French Windows, η οποία ήταν μελοποιημένη στο "One of These Days" των Pink Floyd, παίχτηκε στο Old Grey Whistle Test του BBC. Ο Rick Wright είδε την ταινία και επικοινώνησε με τον Emes.

"Οι Pink Floyd μου τηλεφώνησαν!" θυμήθηκε ο Emes στην Birmingham Post το 2010. "Ήταν οι θεοί μου και ήθελαν να με δουν. Αρχικά νόμιζα ότι είχα κάνει κάτι λάθος. Νόμιζα ότι ήθελαν να με μαλώσουν. Νοίκιασα ένα θέατρο προεπισκόπησης στην Wardour Street του Λονδίνου και έφτασαν και οι τέσσερις".

Οι Pink Floyd λάτρεψαν τη δουλειά και στη συνέχεια ανέθεσαν στον Emes να δουλέψει πάνω σε κινούμενα σχέδια για τα "Speak to Me", "Time" και "On the Run" από το The Dark Side of the Moon.

Αργότερα στη δεκαετία του '70, ο Emes δημιούργησε μια ταινία για να συνοδεύσει το τραγούδι της Linda McCartney, "The Oriental Nightfish".

" Μέθυσα με ουίσκι και έβαλα τη μουσική όσο πιο δυνατά γινόταν, ξάπλωσα ανάσκελα στο σαλόνι και το άφησα να με κατακλύσει", θυμάται ο Emes για εκείνο το project. "Το ουίσκι όντως βοήθησε, και μου ήρθε αυτή η περίεργη ιδέα όπου εξωγήινες δυνάμεις μπαίνουν σε αυτό το κτίριο όπου κάποιος που μοιάζει με τη Linda McCartney παίζει ένα γοτθικό εξπρεσιονιστικό Wurlitzer".

Το 1982, ο Emes εργάστηκε σε μια ταινία για το "The Chauffeur" των Duran Duran.

"Θυμάμαι ότι είχαμε δώσει στον Ian μια πολύ αυστηρή οδηγία για το τι θέλαμε οπτικά, αλλά αυτό που παρέδωσε ξεπέρασε κατά πολύ όλες τις προσδοκίες μας", δήλωσε ο πληκτράς των συγκροτημάτων Nick Rhodes σε μια ανάρτηση-αφιέρωμα στον Emes στο Instagram, μετά τον θάνατό του. "Ήταν μια πραγματικά εμπνευσμένη και μαγευτική ταινία που προσέδωσε μια εντελώς νέα διάσταση στη μουσική".

Πρόσφατα, ο Emes δημιούργησε μια ταινία 55 λεπτών για το άλμπουμ των Pink Floyd του 2019, The Endless River.

 

BREAKING MUSIC