10 + 1 στιγμές από το συναυλιακό καλοκαίρι

Ο απολογισμός για 10 + 1 στιγμές των καλοκαιρινών live δεν ήταν και τόσο εύκολος.

BREAKING
 

Ο απολογισμός για 10 + 1 στιγμές των καλοκαιρινών live δεν ήταν και τόσο εύκολος.

Των Κωνσταντίνου Βρεττού, Δημήτρη Κανελλόπουλου
Φωτογραφίες: Τάσος Παπαϊωάννου

1) Guns N’ Roses

Η πιο μεγάλη συναυλία του καλοκαιριού ήταν αυτή των Guns N’ Roses στο ΟΑΚΑ. Από άποψη κόσμου εννοούμε. Πάνω από 40.000 θεατές βρέθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο το Σάββατο 22 Ιουλίου, μια μέρα που η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 40 βαθμούς. Τίποτε δεν μας πτόησε όμως. Το ιστορικό συγκρότημα ήρθε κανονικά και έπαιξε για ένα ολόκληρο τρίωρο, σκορπώντας ενθουσιασμό με κομμάτια όπως τα November Rain, You Could Be Mine, Nightrain, Sweet Child o’Mine, Paradise City και άλλα. Κι αν δεν έβγαινε η φωνή του Axl Rose, του frontman τους, μικρή σημασία είχε, το συγκρότημα ήταν σε πολύ καλή φόρμα. Και ο Slash, ο περίφημος κιθαρίστας τους, ακόμα περισσότερο.

2) Release Athens Festival

Το Release Athens Festival φέτος δεν άφησε κανέναν παραπονεμένο. Ηταν σίγουρα το καλύτερο και πιο πλούσιο φεστιβάλ της πόλης. Εφερε μεγάλους καλλιτέχνες και σχήματα, άλλοι που έρχονταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και άλλοι που επέστρεψαν μετά από καιρό. Η κατεβασιά προς την πλατεία Νερού στο Φάληρο έγινε συνήθεια και, όπως γράφει και το κεντρικό μότο του φεστιβάλ, δημιουργήθηκαν αναμνήσεις. Πέρα από τις συναυλίες, είχαμε και τη συνεργασία Release Athens X SNF Nostos, η οποία συνδύασε δύο σκηνές θυμίζοντας φεστιβάλ του εξωτερικού. Αγαπημένη μας βραδιά, εκείνη με τη Rosalia από τη Βαρκελώνη που έκανε μια meta-συναυλία.

3) Τουρίστες

Το είδαμε και τις τελευταίες χρονιές αλλά φέτος περισσότερο από ποτέ: ένα μεγάλο μέρος του κοινού στις συναυλίες είναι ξένοι θεατές. Ειδικά στο Ηρώδειο το ξένο κοινό ανεβαίνει πολύ σε ποσοστά. Διοργανωτές μάς είπαν πως σε live τέτοιων ονομάτων στο Ηρώδειο, όπως είναι οι Kraftwerk και οι Waterboys παράδειγμα, όπως είναι ο Gregory Porter, ένα 25 με 30% των εισιτηρίων έχει αγοραστεί με κάρτες του εξωτερικού. Συναυλιακός τουρισμός. Εμείς τον κάνουμε χρόνια άλλωστε. Γιατί λοιπόν να μην ταξιδέψει κάποιος από την Ευρώπη στην Ελλάδα παρακολουθώντας ζωντανά κάποιο συγκρότημα και συνδυάζοντάς το με τρεις-τέσσερις μέρες διακοπών; Υπάρχει καλύτερο πακέτο;

4) Arctic Monkeys

Ακόμα κι αν ήμασταν υποψιασμένοι από το live της Rosalia, λίγοι από εμάς περιμέναμε τέτοιου είδους επέλαση της Gen-Z στις εμφανίσεις των Arctic Monkeys το διήμερο 18-19 Ιουλίου στην πλατεία Νερού. Ο Alex Turner και η παρέα του δημιούργησαν δύο πολύ ατμοσφαιρικά shows, συνδυάζοντας κομμάτια του νέου δίσκου με παλιά αγαπημένα. Μπορεί να μην το ζουν στη σκηνή όπως κάποτε στο Glastonbury, αλλά η ενέργειά τους παραμένει μοναδική και το live τους κάνει το μυαλό να ταξιδεύει.

5) Helmos Mountain Festival

Ανοιξε την αυλαία του φετινού συναυλιακού καλοκαιριού και ανταποκρίθηκε στις πολύ υψηλές προσδοκίες που δημιούργησε. Line-up για κάθε γούστο, η τοποθεσία μαγική και η οργάνωση άψογη. Μόνη παραφωνία ήταν ο καιρός, με τις βροχές να μην επιτρέπουν στον κόσμο να περιηγηθεί στο βουνό και να αξιοποιήσει τα πολλά και διάφορα happenings που είχαν ετοιμάσει οι διοργανωτές. Οσοι δεν καταφέρατε να βρεθείτε φέτος στα Καλάβρυτα, μην ανησυχείτε. Το Helmos Mountain Festival θα γίνει θεσμός.

6) Γιάννης Αγγελάκας

Ηταν η τρίτη φορά που ο Γιάννης Αγγελάκας έπαιζε στο Ηρώδειο. Αλλά ήταν η πρώτη που εμφανιζόταν με δική του, ολοδική του συναυλία, μια και τις προηγούμενες δύο συμμετείχε σε συγκεκριμένα projects. Αυτή τη φορά παρουσίασε την «Ηλεκτρική Καρέκλα», μαζί με την μπάντα που έχει το τελευταίο διάστημα, τους 100°C, συν το πολυφωνικό σχήμα Διώνη και ένα τρίο εγχόρδων. Στην πρώτη ώρα η συναυλία ήταν πιο εγκεφαλική, από κάποιο σημείο ωστόσο και μετά άλλαξαν τα πράγματα, απελευθερώθηκε και ο ίδιος ο Αγγελάκας οπότε ζήσαμε διονυσιακές καταστάσεις τύπου «οι Τρύπες στον Λυκαβηττό». Φρενίτιδα. «Δώσ’ μου λίγη ακόμα αγάπη» και όλο το ασφυκτικά γεμάτο Ηρώδειο στον αέρα.

7) Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Το τόλμησε και τα κατάφερε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Γιόρτασε τα 50 χρόνια του στη δισκογραφία με μια μεγάλη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο. Μόνος του μάλιστα, χωρίς guest όπως συνηθίζεται στις επετειακές συναυλίες αυτού του βεληνεκούς. Και μάζεψε περισσότερους από 40.000 θεατές, όλων των ηλικιών. Από 50άρηδες αιώνιους έφηβους μέχρι και τα παιδιά τους, πραγματικά έφηβους. Ο Βασίλης παρουσίασε ένα χορταστικό τρίωρο σετ, η συναυλία τελείωσε στις 12 και μισή μέσα σε συγκίνηση και ενθουσιασμό και μετά έβλεπες τους γύρω δρόμους να έχουν τόσο κόσμο λες και βρισκόμασταν σε διαδήλωση. Του άξιζε αυτή η μεγάλη γιορτή.

8) Καύσωνας

Ο Ιούνιος όχι μόνο κύλησε ομαλά από άποψη θερμοκρασιών αλλά δημιουργήθηκαν και κάποια προβλήματα, ακόμα και ακυρώσεις, λόγω βροχών. Ο Ιούλιος όμως ήταν ζόρικος. Ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες συναυλιών τις περάσαμε μέσα σε 40άρια, σε συνθήκες καύσωνα. Το βράδυ ήταν καλύτερα, εννοείται, αλλά πόσο καλύτερα να είναι μέσα στο Ηρώδειο με τις πέτρες να βγάζουν τη θερμότητα που μάζεψαν όλη την ημέρα; Και καλά εμείς, είμαστε συνηθισμένοι κάπως, τι να πουν όμως συγκροτήματα όπως οι Hives που έρχονται από τη Σουηδία; Δεν αποκλείεται έτσι όπως πάμε η κλιματολογική αλλαγή να επηρεάσει ακόμα και τις συναυλίες.

9) Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Πέρυσι το καλοκαίρι ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου έκανε 4 (!) απανωτά sold out στο Κατράκειο. Φέτος είπε να αλλάξει έδρα και μεταφέρθηκε στο πολύ μεγαλύτερο γήπεδο της Ριζούπολης. Το αποτέλεσμα τους δικαίωσε όλους. Τα εισιτήρια έγιναν καπνός και όσοι δεν βρήκαν το μαγικό χαρτάκι έψαχναν τελευταία στιγμή δεξιά-αριστερά για να ζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία. Είκοσι πέντε χιλιάδες άτομα γέμισαν κάθε γωνιά του γηπέδου, σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο ζεστές συναυλίες στην ιστορία του καλλιτέχνη.

10) Ελληνικό χιπ χοπ

Πέρσι τον Ιούλιο στη χιπ χοπ σκηνή της χώρας. Το φετινό καλοκαίρι αυτό το... ρήγμα μεγάλωσε ακόμα παραπάνω. Λόγος Τιμής, Bloody Hawk και άλλοι καλλιτέχνες γέμισαν γήπεδα και υπενθύμισαν μέσα από τον στίχο τους πολλές παθογένειες της κοινωνίας. Η ραπ σκηνή δεν είναι απαραίτητη μόνο σε μουσικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο, άλλωστε. Και δεν είναι τυχαίο που όλα τα κατασκηνωτικά φεστιβάλ ανά την επικράτεια φιλοξενούσαν φέτος στις σκηνές τους πολλούς χιπ χοπ καλλιτέχνες.

10 + 1) Coldplay

Και να μην τους ξέρατε, τους μάθατε πλέον, μια και την προηγούμενη εβδομάδα αποτελούσαν το talk of the town, ήταν το θέμα συζήτησης πολύ κόσμου, πάρα πολύ κόσμου. Οι Coldplay επιτέλους έρχονται στην Ελλάδα και σπάσανε κάθε ρεκόρ: ανακοίνωσαν δύο συναυλίες στο ΟΑΚΑ και τα εισιτήρια εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Πρωτοφανές. Περίπου 150.000 θεατές σε ένα σκηνικό που δεν είχαμε ξαναζήσει. Τέτοιο ρεύμα οι Coldplay, τόσο σπουδαίοι είναι; Ναι. Είναι το Νο 1 συναυλιακό όνομα παγκοσμίως. Ολη η ευρωπαϊκή περιοδεία τους έγινε sold out άμεσα και αν νομίζετε ότι η Αθήνα είναι κάτι το μοναδικό, να σας πούμε ότι στη Ρώμη ή τη Βιέννη π.χ. θα δώσουν τέσσερις συναυλίες στη σειρά. Μιλάμε για φαινόμενο.

(Από την Εφημερίδα των Συντακτών Σαββατοκύριακου)

BREAKING MUSIC