Πέθανε ο Robbie Robertson των The Band

Έφυγε σε ηλικία 80 ετών ο μεγάλος μουσικός και συνεργάτης του Bob Dylan

BREAKING
 

Έφυγε σε ηλικία 80 ετών ο μεγάλος μουσικός και συνεργάτης του Bob Dylan

O κόσμος της ροκ μουσικής – και όχι μόνο – θρηνεί μια τεράστια απώλεια, καθώς έφυγε από τη ζωή ένας από τους κορυφαίους μουσικούς της δεκαετίας του 1960 και 1970, ο Καναδός Robbie Robertson.

Γεννημένος στις 5 Ιουλίου του 1943 και έχοντας και ινδιάνικο αίμα, ο κατά κόσμον Jaime Royal «Robbie» Robertson πέθανε την Τετάρτη στο Λος Άντζελες μετά από μακρά ασθένεια, ανέφερε σε δήλωσή του ο επί 34 χρόνια μάνατζερ του, Jared Levine, προσθέτοντας ότι «ο Robbie ήταν περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του τη στιγμή του θανάτου του».

Ο Robertson έγινε ευρέως γνωστός ως κιθαρίστας του συγκροτήματος The Band, το οποίο συνόδευσε τον Bob Dylan στις περιοδείες του «Going Electric» το 1965-1966. Μετά την επανεγκατάστασή τους στο Γούντστοκ της Νέας Υόρκης, οι The Band έγιναν ένα από τα πιο σεβαστά συγκροτήματα της ροκ. Μάλιστα, η αποχαιρετιστήρια συναυλία τους το 1976 στο Σαν Φρανσίσκο αποτέλεσε τη βάση για την ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε «The Last Waltz» του 1978.

«Ο αντίκτυπος του πρώτου άλμπουμ των The Band δεν μπορεί να υπογραμμιστεί επαρκώς», έγραψε ο κριτικός Greil Marcus το 2000, αναφερόμενος στο ντεμπούτο άλμπουμ τους του 1968, «Music from Big Pink», που περιείχε το περίφημο «The Weight» και το «I Shall Be Released» του Dylan. Το 1969 το δεύτερο άλμπουμ τους, με τον τίτλο απλά «The Band», ήταν ακόμη καλύτερο. Με το μοναδικό μείγμα από folk, rock, country, soul και gospel, οι The Band επηρέασαν τους Eric Clapton, Elton John, Grateful Dead, Beatles και γενιές μεταγενέστερων μουσικών που έπαιζαν μουσική που μέχρι τότε ονομαζόταν «Americana».

Μετά τη διάλυση των The Band, ο Robertson δημιούργησε soundtracks για ταινίες του Σκορτσέζε, όπως το «Raging Bull». Έκανε μια απόπειρα στην υποκριτική το 1980 με την ταινία «Carny», στην οποία πρωταγωνιστούσε η Jodie Foster. Κυκλοφόρησε αρκετά σόλο άλμπουμ, εξερευνώντας νέα ηχητικά εδάφη αντί να προσπαθήσει να ανακτήσει τον χαρακτηριστικό ήχο των The Band.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέλος των The Band, Levon Helm, κατηγόρησε τον Robertson στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ότι παρουσίασε ως δικά του κομμάτια που είχαν γραφτεί από όλα τα μέλη του συγκροτήματος, παρακρατώντας, έτσι, και δικαιώματα, κατηγορία που ο Robertson αρνήθηκε περισσότερο με πικρία παρά με θυμό. Η κατάσταση αυτή τον απέτρεψε από το να συμμετάσχει σε επανενώσεις των The Band.

BREAKING MUSIC