Πέθανε ο Sixto Rodriguez, ο «Searching For Sugar Man»

Ο τραγουδιστής-τραγουδοποιός από το Ντιτρόιτ του Μισισιπή

BREAKING
 

Ο τραγουδιστής-τραγουδοποιός από το Ντιτρόιτ του Μισισιπή

Του Ηλία Σελιμά

Ο Sixto Rodriguez, ο οποίος αναγνωρίστηκε στις ΗΠΑ τέσσερις δεκαετίες μετά την κυκλοφορία των πρώτων ηχογραφήσεών του και έγινε το θέμα του βραβευμένου με Όσκαρ ντοκιμαντέρ Searching For Sugar Man του 2012, πέθανε στις 9 Αυγούστου 2023. Η είδηση του θανάτου του σε ηλικία 81 ετών δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του και στη σελίδα του στο Facebook. Ο μουσικός είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο τον Φεβρουάριο.

Το 1970 και το 1971, εμφανιζόμενος απλά ως Rodriguez, ο καλλιτέχνης κυκλοφόρησε δύο στούντιο άλμπουμ, τα Cold Fact και Coming From Reality, για την εταιρεία Sussex, θυγατρική της Buddah Records. Κανένα από τα δύο άλμπουμ δεν πούλησε και ο Rodriguez φαινόταν προορισμένος να γίνει άλλος ένας καλλιτέχνης της δισκογραφίας του οποίου οι φιλοδοξίες για καριέρα δεν εκπληρώθηκαν ποτέ. Η ιστορία, ωστόσο, δεν τελείωσε εκεί.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '70, οι ηχογραφήσεις του Rodriguez ανέπτυξαν ένα κοινό, από όλα τα μέρη, στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, το οποίο οδήγησε σε δύο περιοδείες Down Under το 1979 και το 1981. Δεν γνώριζε ότι η αντικαθεστωτική μουσική του είχε γίνει εξαιρετικά δημοφιλής και στη Νότια Αφρική την ίδια περίπου εποχή. Δύο θαυμαστές εκεί άκουσαν φήμες για τον θάνατο του μυθικού πλέον ερμηνευτή και άρχισαν να αναζητούν όσα λίγα ήταν γνωστά για την τύχη του Rodriguez τις δεκαετίες που μεσολάβησαν.

Όπως γράφει ένας από αυτούς, ο Stephen "Sugar" Segerman, σε μια βιογραφία στον ιστότοπο του μουσικού, η έξυπνη έρευνα στο διαδίκτυο βοήθησε τις προσπάθειές τους "ότι ο Rodriguez ήταν ζωντανός και καλά και ζούσε ακόμα στο Ντιτρόιτ". Σύντομα ακολούθησε μια περιοδεία στη Νότια Αφρική και μια επιστροφή στην Αυστραλία. Η ταινία Searching For Sugar Man καταγράφει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό του μουσικού καθώς και τη μετέπειτα καταξίωση του. Τα δύο άλμπουμ του επανεκδόθηκαν στις ΗΠΑ από την εταιρεία Light in the Attic.

 

 

BREAKING MUSIC