Ο Bob Feldman, τραγουδοποιός του 'I Want Candy' και του 'Sorrow', πέθανε στα 83 του χρόνια

Απώλεια

BREAKING
 

Απώλεια

Του Ηλία Σελιμά

Ο Bob Feldman, τραγουδοποιός και παραγωγός δίσκων πίσω από επιτυχίες της δεκαετίας του '60 όπως τα "My Boyfriend's Back", "I Want Candy" και "Sorrow", πέθανε σε ηλικία 83 ετών. Ο φίλος και μακροχρόνιος συνεργάτης του Feldman, Richard Gottehrer, επιβεβαίωσε το θάνατο με δήλωσή του στο Billboard.

"Με μεγάλη θλίψη ανακοινώνω τον θάνατο του Bob Feldman, του φίλου μου και ενός θρυλικού συνθέτη", έγραψε ο Gottehrer. "Ως ομάδα, πηγαίνουμε πίσω στη δεκαετία του 1960 και στις μέρες του Brill Building, όπου γράψαμε ή/και κάναμε παραγωγή σε κλασικά κομμάτια όπως τα 'My Boyfriend's Back', 'I Want Candy', 'Hang on Sloopy' και 'Sorrow', το οποίο τελικά ηχογραφήθηκε και έγινε μια αιώνια επιτυχία του David Bowie. Ήμασταν ακόμη και μια "αυστραλιανή" μπάντα που αυτοαποκαλούνταν Strangeloves.

 

"Ήμασταν νέοι και άπειροι, αλλά μάθαμε πώς να κάνουμε παραγωγές φτιάχνοντας demo των τραγουδιών μας- αυτό οδήγησε τον καθένα από εμάς σε συνεχιζόμενες ενεργές καριέρες στη μουσική, αφού χώρισαν οι δρόμοι μας", συνεχίζει η δήλωση του Gottehrer. "Παραμείναμε φίλοι και μέχρι σήμερα, 60 χρόνια μετά, είμαστε ακόμα συνέταιροι στις ίδιες εταιρείες που ξεκινήσαμε τότε".

Γεννημένος στο Μπρούκλιν, ο Feldman ήρθε σε επαφή με πολλούς μελλοντικούς αστέρες, ακόμη και πριν αφιερώσει τη ζωή του στη μουσική. Ο Neil Sedaka ήταν ένας από τους συμμαθητές του στο λύκειο, ενώ ο Feldman τραγούδησε μαζί με τον Neil Diamond και την Barbra Streisand στη χορωδία All-City. Τελικά άρχισε να συνεργάζεται με τον γείτονά του, τον Jerry Goldstein, σε ιδέες τραγουδιών, με τον Gottehrer αργότερα καθιστώντας την τριάδα των τραγουδοποιών πλήρη.

Μαζί έγραψαν το "My Boyfriend's Back", το οποίο έγινε επιτυχία των Angels το 1963. Ένα χρόνο αργότερα, ως απάντηση στη βρετανική εισβολή, οι Feldman, Goldstein και Gottehrer δημιούργησαν ένα γκρουπ με την ονομασία Strangeloves. Αρχικά, προσποιήθηκαν ότι ήταν Αυστραλοί και μάλιστα επινόησαν μια περίτεχνη ιστορία για το ότι μεγάλωσαν σε μια αγροτική φάρμα προβάτων. Oι Strangeloves γνώρισαν εμπορική επιτυχία, σημειώνοντας τρεις Top 40 επιτυχίες: "I Want Candy" (Νο. 11), "Cara-Lin" (Νο. 39) και "Night Time" (Νο. 30).

Οι Strangeloves δεν άντεξαν για πολύ, αλλά οι Feldman, Goldstein και Gottehrer συνέχισαν να γράφουν μαζί. Δύο από τα τραγούδια τους, το "Hang on Sloopy" και το "Sorrow", κυκλοφόρησαν από τους McCoys το 1965. Ενώ το πρώτο γνώρισε άμεση δημοτικότητα, το δεύτερο έγινε αργότερα διεθνής επιτυχία για τον Bowie το 1973.

Το 1982, το αγγλικό new wave συγκρότημα Bow Wow Wow κυκλοφόρησε τη δική του εκδοχή του "I Want Candy", επαναφέροντας το κομμάτι στο προσκήνιο της ποπ κουλτούρας. Συχνά κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων one-hit wonders της δεκαετίας του 1980. Ο Dion και ο Ronnie James Dio είναι μερικοί μόνο από τους πολλούς άλλους καλλιτέχνες που ηχογράφησαν υλικό των Feldman, Goldstein και Gottehrer.

Το 2019, ο Feldman κυκλοφόρησε τα απομνημονεύματά του Simply Put! Thoughts and Feelings From the Heart (Σκέψεις και συναισθήματα από την καρδιά). Ο τραγουδοποιός αφήνει πίσω του τις δύο κόρες του, Kyle και Mahri. Ήταν επίσης ο βιολογικός πατέρας του Corey Feldman.

BREAKING MUSIC