Αύξηση των πωλήσεων βινυλίου κατά 13,2% το 2023

Κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους

BREAKING
 

Κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους

Του Ηλία Σελιμά

Από την αρχή του έτους έως το τέλος Σεπτεμβρίου, η BPI (British Phonographic Industry) διαπίστωσε ότι πωλήθηκαν 3,9 εκατομμύρια δίσκοι. Μόνο το τρίτο τρίμηνο πωλήθηκαν πάνω από 1,2 εκατομμύρια δίσκοι.

Η πιο επιτυχημένη κυκλοφορία βινυλίου της χρονιάς μέχρι στιγμής είναι το Did You Know That There's a Tunnel Under Ocean Blvd της Lana Del Rey, με πωλήσεις πάνω από 33.000 LP. Το Speak Now (Taylor's Version) της Taylor Swift και το The Ballad Of Darren της Blur ακολουθούν από κοντά.

Το ποσοστό έχει αυξηθεί περαιτέρω από το εξάμηνο, στο οποίο διαπιστώθηκε αύξηση 12,4% σε σχέση με πέρυσι. Τότε, ένας εκπρόσωπος της BPI σχολίασε: "Η ζήτηση για βινύλιο συνεχίζει να αυξάνεται παρά την πολυετή αύξηση, οδηγούμενη από το πάθος που νιώθουν οι οπαδοί για το format και τη συναισθηματική σύνδεση που προσφέρει με τη μουσική που αγαπούν".

Αυτή η ζήτηση και το πάθος σίγουρα δεν φαίνεται να μειώνονται, καθώς η φετινή αύξηση φαίνεται ότι θα ξεπεράσει το 2022, όπου οι πωλήσεις βινυλίου αυξήθηκαν κατά 2,9%.

Με την εκδήλωση Black Friday της Record Store Day στον ορίζοντα και τις κυκλοφορίες άλμπουμ από ονόματα όπως οι Rolling Stones και η Taylor Swift να έρχονται ακόμη, το μέλλον φαίνεται πολλά υποσχόμενο για το βινύλιο. Η Record Store Day αποκάλυψε πρόσφατα έναν κατάλογο αποκλειστικών τίτλων που θα είναι διαθέσιμοι στα καταστήματα στις 24 Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων LPs από τους Doors, την Joni Mitchell και τον Prince.

Να θυμίσουμε πως είναι πιο σημαντικό από ποτέ να υποστηρίζετε τους ανεξάρτητους καλλιτέχνες με φυσικές αγορές, καθώς το τοπίο της μουσικής βιομηχανίας γίνεται όλο και πιο δύσκολο λόγω της αύξησης του streaming και του κλεισίματος μικρών χώρων.

Ενώ η αναβίωση του βινυλίου ευδοκιμεί, τα CD εξακολουθούν να γίνονται όλο και λιγότερο δημοφιλή, με τη μείωσή τους να αντισταθμίζει την ανάπτυξη των φυσικών μέσων στο σύνολό τους.

BREAKING MUSIC