Έρχεται η βιογραφία του Joe Cocker, «With a Lot of Help From His Friends»

Οχι στα ελληνικά όμως

BREAKING
 

Οχι στα ελληνικά όμως

Του Ηλία Σελιμά

"Περιγράφοντάς τον, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν συχνότερα τις λέξεις "ευγενικός", "αθώος" και "αφελής". Παρόλο που δεν τον γνώρισα ποτέ, φαίνεται να ήταν εξωτερικά "συμπαθής". Ωστόσο, καθώς εντρυφούσα στην ιστορία του Joe, διαπίστωσα ότι καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του είχε μόνο έναν εχθρό να πολεμήσει ως προς την επιβίωσή του: τον εαυτό του. Ο Joe Cocker είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μάχης της καριέρας και της προσωπικής αυτοκαταστροφής. Ενώ η πλευρά του ροκ εν ρολ είναι γεμάτη με τις ιστορίες χαρακτήρων που κατέστρεψαν τη ζωή τους με τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, το τσιγάρο και την κατάθλιψη, φαίνεται ότι λίγοι το έκαναν τόσο καιρό και τόσο σκληρά όσο ο Joe Cocker".

Έτσι ξεκινάει το άνοιγμα του 68ου βιβλίου του Mark Bego, για τον τραγουδιστή. Το βιβλίο, με τίτλο "With a Lot Of Help From His Friends", που κυκλοφορεί στις 16 Νοεμβρίου 2023 από τις εκδόσεις Yorkshire Publishing, περιλαμβάνει τα κατορθώματα ενός από τους πιο ταλαντούχους και πολυμνημόνευτους τραγουδιστές όλων των εποχών. Όσον αφορά μια Ελληνική έκδοση, το τοπίο παραμένει θολό και ομιχλώδες.

Η επίσης θρυλική Melanie έγραψε την εισαγωγή του βιβλίου: «Όταν σκέφτομαι τον Joe Cocker, σκέφτομαι τη λέξη "αυθεντικότητα". Η αίσθηση που είχα πάντα από αυτόν ήταν ότι ήταν ένας 'αληθινός καλλιτέχνης' και ότι η μουσική ήταν το πιο σημαντικό γι' αυτόν. Τον αγαπούσα απόλυτα. Θεωρούσα ότι ήταν τόσο σπουδαίος και τόσο ταλαντούχος ως τραγουδιστής και ως ερμηνευτής που είχα την αίσθηση ότι ήταν από άλλο πλανήτη. Επειδή ήμασταν και οι δύο καλλιτέχνες στο Woodstock τον Αύγουστο του 1969 Δεν υπήρχε καμία εμπειρία που να συγκρίνεται με το Woodstock, και ήμασταν και οι δύο με δέος μπροστά στο μέγεθος του γεγονότος και στη σημασία του να συνδεθούμε με αυτό".

Από το ντεμπούτο άλμπουμ του (With a Little Help from My Friends) και μετά - συμπεριλαμβανομένου του δεύτερου ομώνυμου άλμπουμ του, το οποίο περιείχε μια καυτή εκδοχή του "She Came in Through the Bathroom Window" των Beatles - μέχρι την χαρακτηριστική δουλειά του με την Grease Band και τα κατορθώματά του με τον Leon Russell στην τεράστια περιοδεία Mad Dogs & Englishmen, ο Cocker καθήλωσε ένα μεγάλο και πιστό κοινό καθ' όλη τη διάρκεια της εκτεταμένης καριέρας του.

Το 1969, ο Cocker στο Woodstock παρουσίασε διάφορα τραγούδια, μεταξύ των οποίων τα "Feelin' Alright?", "Something's Comin' On", "Let's Go Get Stoned", "I Shall Be Released" και "With a Little Help from My Friends". Ο Cocker θα έλεγε αργότερα ότι η εμπειρία ήταν "σαν έκλειψη ηλίου ... ήταν μια πολύ ξεχωριστή μέρα".

Με επόμενες επιτυχίες όπως τα "The Letter", "Feeling Alright" και "You Are So Beautiful" ο Cocker απέκτησε ένα τεράστιο και πιστό κοινό. Συνεργάστηκε με την τραγουδίστρια Jennifer Warnes στο τραγούδι "Up Where We Belong" (από το An Officer and a Gentleman) το 1982, το οποίο οδήγησε σε Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού. Ο Cocker και η Warnes το ερμήνευσαν στην τελετή απονομής των βραβείων.

BREAKING MUSIC