Πέθανε ο Rudolph Isley, ιδρυτικό μέλος των Isley Brothers

Twist and Shout

BREAKING
 

Twist and Shout

Του Ηλία Σελιμά

Ο Rudolph Isley, ο οποίος μαζί με τα αδέλφια του Ronald και O'Kelly, ίδρυσε το διάσημο R&B συγκρότημα Isley Brothers, πέθανε προχθές (11 Οκτωβρίου 2023), σε ηλικία 84 ετών στο σπίτι του στο Σικάγο. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ως αιτία την καρδιακή προσβολή. Μαζί με τα αδέρφια του, ο Rudolph Isley έγραψε ή/και ηχογράφησε αξέχαστα τραγούδια όπως τα "Shout", "Twist and Shout", "It's Your Thing" και "That Lady", μεταξύ πολλών άλλων.

Από το βιογραφικό του γκρουπ στην ιστοσελίδα Songwriters Hall of Fame, στην οποία εισήχθη το 2022: Από το Σινσινάτι του Οχάιο, οι Isley Brothers ήταν αρχικά ένα φωνητικό τρίο που αποτελούνταν από τους αδελφούς O'Kelly Isley Jr., Rudolph Isley και Ronald Isley. Έκαναν την αρχή το 1959 με την πρώτη τους σύνθεση "Shout", που αργότερα έγινε μεγάλη επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη Lulu. Το τραγούδι διασκέδασε τις μελλοντικές γενιές για τη χρήση του στην ταινία του 1978, National Lampoon's Animal House, όπως το ερμήνευσε το τότε φανταστικό συγκρότημα Otis Day & the Knights.

Το 1962, οι Isley Brothers επεξεργάστηκαν εκ νέου ένα τραγούδι γραμμένο από τους Bert Berns και Phil Medley, το "Twist and Shout", και το single έγινε το πρώτο τους που έφτασε στο Top 20 του Hot 100. Ένα χρόνο αργότερα, οι Beatles ηχογράφησαν το τραγούδι βασισμένοι στην εκδοχή των Isley Brothers.

Το πρώτο single για τη δική τους εταιρεία T-Neck, το "Testify" του 1964, ξεχωρίζει επίσης ως μία από τις πρώτες ηχογραφήσεις του Jimi Hendrix, καθώς ο Hendrix ηχογράφησε και περιόδευσε με το φωνητικό συγκρότημα του Rock and Roll Hall of Fame.

Επηρεασμένο από την gospel και την doo-wop μουσική, το συγκρότημα πειραματίστηκε με διαφορετικά μουσικά στυλ, ενσωματώνοντας στοιχεία ροκ και funk καθώς και ποπ μπαλάντας.

Μετά την επιτυχία του βραβευμένου με Grammy funk single "It's Your Thing" του 1969, το οποίο έφτασε στο #1 του R&B chart και στο #2 του Hot 100, οι Isley Brothers ενώθηκαν με τους νεότερους αδελφούς Ernie και Marvin Isley.

Ο Chris Jasper εντάχθηκε στο συγκρότημα το 1971 και το γκρουπ, με διαφορετικές συνθέσεις και ενσωματώνοντας διαφορετικά στυλ, έγραψε και ηχογράφησε επιτυχίες όπως τα "Pop That Thang", "That Lady", "Fight the Power", "For the Love of You" και "Caravan of Love".

 

BREAKING MUSIC