Το μισό προσωπικό του Bandcamp απολύθηκε

Οι περικοπές στο Bandcamp έρχονται στον απόηχο της εξαγοράς της εταιρείας από τη μουσική πλατφόρμα Songtradr.

BREAKING
 

Οι περικοπές στο Bandcamp έρχονται στον απόηχο της εξαγοράς της εταιρείας από τη μουσική πλατφόρμα Songtradr.

Του Ηλία Σελιμά

Η δημοφιλής πλατφόρμα διανομής ήχου Bandcamp έχασε το 50% του εργατικού δυναμικού της μετά την εξαγορά της από την υπηρεσία B2B Songtradr. Το Bandcamp - το οποίο ξεκίνησε στην Καλιφόρνια το 2007 με ένα επιχειρηματικό μοντέλο που εξασφάλιζε στους μουσικούς ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό της λιανικής τιμής απ' ό,τι αλλού - αγοράστηκε από την Songtradr στα τέλη του περασμένου μήνα.

"Τα τελευταία χρόνια το λειτουργικό κόστος του Bandcamp έχει αυξηθεί σημαντικά", αναφέρει η Songtradr σε ανακοίνωσή της. "Απαιτήθηκαν κάποιες προσαρμογές για να διασφαλιστεί μια βιώσιμη και υγιής εταιρεία που θα μπορεί να εξυπηρετεί την κοινότητα των καλλιτεχνών και των θαυμαστών της. Μετά από μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας των ρόλων για την ομαλή επιχειρηματική λειτουργία και των προϋπαρχουσών λειτουργιών στη Songtradr, το 50% των εργαζομένων της Bandcamp αποδέχτηκαν προσφορές για να ενταχθούν στη Songtradr.

"Δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε τις υπάρχουσες υπηρεσίες του Bandcamp που αγαπούν οι οπαδοί και οι καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων του μεριδίου εσόδων για τους καλλιτέχνες, των Bandcamp Fridays και Bandcamp Daily. Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε το Bandcamp στη μουσικά ευθυγραμμισμένη κοινότητά μας. Μοιραζόμαστε ένα βαθύ πάθος για όλα τα πράγματα της μουσικής και θα συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε τους καλλιτέχνες, τις εταιρείες και τους θαυμαστές που τα κάνουν όλα αυτά δυνατά".

Το Bandcamp Daily, το οποίο ξεκίνησε το 2016, προβάλλει τη μουσική που διατίθεται μέσω του ιστότοπου, ενώ η πολύ αγαπημένη πρωτοβουλία Bandcamp Friday ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και βρήκε την εταιρεία να μην εφαρμόζει τις συνήθεις συμφωνίες διαμοιρασμού εσόδων για 24ωρες περιόδους, επιτρέποντας στους μουσικούς να αυξήσουν τα κέρδη τους κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού.

Η ανακοίνωση της πώλησης του Bandcamp στη Songtradr έγινε μόλις 18 μήνες μετά την εξαγορά της εταιρείας από την Epic Games (δημιουργός του επιτυχημένου βιντεοπαιχνιδιού Fortnite).

"Η εξαγορά της Bandcamp θα βοηθήσει τη Songtradr να συνεχίσει να ανοίγειι τη βεντάλια υπηρεσιών της για τους καλλιτέχνες", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Songtradr Paul Wiltshire κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας. "Είμαι και ο ίδιος παθιασμένος μουσικός και η δημιουργικότητα ήταν πάντα στο επίκεντρο της Songtradr. Το Bandcamp θα ενσωματωθεί σε μια ομάδα βετεράνων της μουσικής βιομηχανίας και καλλιτεχνών που διαθέτουν βαθιά τεχνογνωσία στην αδειοδότηση μουσικής, τη σύνθεση, τη διαχείριση δικαιωμάτων και τη διανομή".

Από την έναρξη λειτουργίας του, το Bandcamp έχει καταβάλει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε μουσικούς. Μόνο τους τελευταίους 12 μήνες, η πλατφόρμα πούλησε 14,1 εκατομμύρια ψηφιακά άλμπουμ, 9,85 εκατομμύρια τραγούδια, 1,75 εκατομμύρια δίσκους βινυλίου, 800.000 CD, 350.000 κασέτες και 100.000 μπλουζάκια.

BREAKING MUSIC