Πώς ο «Εξορκιστής» έκανε το «Tubular Bells» ένα επιτυχημένο άλμπουμ

Ένα χρόνο πριν ο Mike Oldfield κυκλοφορήσει το Tubular Bells, το ορχηστρικό αριστούργημά του το 1973, ακόμη και η ίδια του η εταιρεία ήταν επιφυλακτική για την επιτυχία του.

BREAKING
 

Ένα χρόνο πριν ο Mike Oldfield κυκλοφορήσει το Tubular Bells, το ορχηστρικό αριστούργημά του το 1973, ακόμη και η ίδια του η εταιρεία ήταν επιφυλακτική για την επιτυχία του.

Του Ηλία Σελιμά

Όπως θυμάται ο Oldfield στο Guitar Player το 1978, η Virgin Records αμφιταλαντευόταν για το αν θα δεχόταν και θα προωθούσε το LP - δεν ήταν και τόσοι πολλοί οι ροκ μουσικοί που ακολουθούσαν τότε τη δική του, χωρίς φωνή, πολύ πιο avant-garde προσέγγιση.

Όταν η Virgin τελικά συμφώνησε, ο Oldfield έπαιξε ο ίδιος την πλειοψηφία των οργάνων του άλμπουμ, με τη βοήθεια μιας χούφτας άλλων μουσικών, καθώς και δύο συμπαραγωγών, του Tom Newman και του Simon Heyworth. Ο Oldfield ήταν μόλις 19 ετών και δούλευε σε ένα χώρο που εν μέρει ήταν στούντιο και εν μέρει κατοικία, το Manor στο Oxfordshire της Αγγλίας. (Άλλοι καλλιτέχνες που χρησιμοποίησαν το χώρο με την πάροδο των χρόνων ήταν ο John Cale, οι Queen, ο Van Morrison, οι Rush και δεκάδες άλλοι).

"Ήθελα απλώς να φτιάξω κάτι που να ακούγεται μόνο του σε μεγάλη κλίμακα- ήθελα ένα ορχηστρικό αποτέλεσμα", εξήγησε ο Oldfield στο Guitar Player. "Ήταν απολαυστικό να δουλεύω στο στούντιο, απλά να παίζω με τον εξοπλισμό. Και διαπίστωσα ότι ήταν πιο εύκολο να δουλεύω μόνος μου εκείνη την περίοδο".

Ο Oldfield διασκέδαζε στο Manor δουλεύοντας πάνω σε μουσική που ένιωθε πραγματικά δική του, όπως θα θυμόταν αργότερα. "Μπορείς να το ακούσεις στη μουσική", δήλωσε στο Classic Rock το 2023. "Ήταν η μόνη φορά που ένιωθα λογικός και αόριστα ευτυχισμένος. Υποθέτω ότι περιγράφει με λίγα λόγια την αγωνία της εφηβείας [sic], με την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ταυτιστούν. Προσωποποιεί όλα αυτά".

Όταν το Tubular Bells κυκλοφόρησε επίσημα στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο του 1973, είχε μικρή απήχηση στα charts, όπως ακριβώς φοβόταν η Virgin. (Θα κυκλοφορούσε στις Η.Π.Α. τον επόμενο Οκτώβριο). Αν και το progressive rock εκείνη την εποχή βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη - συγκροτήματα όπως οι Yes, οι Pink Floyd και οι King Crimson σημείωναν μεγάλη επιτυχία με το είδος - το Tubular Bells αποδείχθηκε προφανώς πολύ μακρινό ακόμα και για τους πιο αφοσιωμένους οπαδούς του prog. Οι κριτικοί, εν τω μεταξύ, το επαινούσαν, με διάφορα βρετανικά και αμερικανικά έντυπα και ραδιοφωνικούς σταθμούς να το χαρακτηρίζουν ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά άλμπουμ της χρονιάς μέχρι στιγμής.

Ο Oldfield βρέθηκε τότε σε δύσκολη θέση. Αν και ο Τύπος λάτρευε το Tubular Bells, το ευρύ κοινό δεν φαινόταν να το λατρεύει. Χρειάστηκαν δύο ολόκληροι μήνες για να αναρριχηθεί τελικά το άλμπουμ στα βρετανικά charts, φτάνοντας στο Νο. 7 τον Ιούλιο του 1973, όπου φάνηκε να μένει στάσιμο.

Μέχρι να βγει στην αγορά μια συγκεκριμένη blockbuster ταινία τρόμου. Σε σκηνοθεσία του William Friedkin, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του William Peter Blatty του 1971, το The Exorcist έφτασε στις αίθουσες στις 26 Δεκεμβρίου 1973. Με πρωταγωνιστές τους Ellen Burstyn, Max von Sydow, Jason Miller και Linda Blair, παρακολουθούσε την τρομακτική δοκιμασία μιας μητέρας και της δαιμονικά κυριευμένης κόρης της. Με τεράστια επιτυχία στο box office, ο Εξορκιστής έγινε η πρώτη ταινία τρόμου που προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Το βασικό μουσικό θέμα της ταινίας; Το ομότιτλο κομμάτι Tubular Bells του Oldfield.

Όπως θα υπενθύμιζε ο Friedkin στο Vice το 2015, αρχικά δεν είχε σχεδιάσει κάτι τέτοιο - αρχικά είχε αναθέσει στον Lalo Schifrin να συνθέσει μουσική, η οποία τελικά δεν του άρεσε. "Ένιωσα την ανάγκη για κάτι που να μοιάζει με το "Νανούρισμα" του Μπράαμς - ένα είδος παιδικής αίσθησης", είπε. "Πήγα να δω τον τότε επικεφαλής της Warner και δεν ήξερε για τι στο διάολο μιλούσα, αλλά μου είπε να πάω σε εκείνο το δωμάτιο εκεί πέρα, στη μουσική βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μερικά τραπέζια στοιβαγμένα με ντέμο. Έψαξα αυτή τη στοίβα μέχρι που έφτασα σ' αυτό το πράγμα που λεγόταν 'Tubular Bells' από έναν τύπο που λεγόταν Mike Oldfield. Και [η Warner] δεν είχε κανένα ενδιαφέρον γι' αυτό - δεν επρόκειτο να το κυκλοφορήσει. ... Αλλά άκουσα αυτό το ρεφρέν, και με άγγιξε, και αποκτήσαμε τα δικαιώματά του. Νομίζω ότι πούλησε 10 ή 20 εκατομμύρια δίσκους. Και ήταν ένα ατύχημα".

Ο Oldfield είχε ενημερωθεί για το ενδιαφέρον του Friedkin, αν και, σύμφωνα με τη δική του ανάμνηση, δεν τον πείραξε ούτε το σκέφτηκε και πολύ. "Ο μάνατζέρ μου ανέφερε ότι μια αμερικανική κινηματογραφική εταιρεία ήθελε να χρησιμοποιήσει μέρος του για μια ταινία που αναμενόταν να είναι πολύ επιτυχημένη, και έτσι είπα εντάξει", εξήγησε το 1978. "Ωστόσο, δεν έπαιξα κανένα ρόλο στην επιλογή των τμημάτων που θα χρησιμοποιούσαν".

Παρακολούθησε, σημειωτέον, κάποια στιγμή την ταινία, η οποία χρησιμοποιεί το "Tubular Bells" στην εισαγωγή και το outro, και τη σχολίασε με τα καλύτερα λόγια. "Αυτή ήταν μια πολύ καλή ταινία", δήλωσε στην εφημερίδα The Guardian το 2014. "Επρόκειτο για τον εξορκισμό ενός δαίμονα, και αν η μουσική μου μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, αυτό είναι σπουδαίο πράγμα. Οι άνθρωποι τρελαίνονται μερικές φορές και συμβουλεύονται εξορκιστές".

Σε όλη τη διάρκεια της δίωρης ταινίας, υπάρχουν μόνο 17 λεπτά μουσικής, αλλά αυτή ήταν ακριβώς η σωστή ποσότητα για τον Φρίντκιν. "Αυτό που ήθελα", είπε σε συνέντευξή του στο Castle of Frankenstein το 1974, "αυτό που νομίζω ότι έχουμε στην ταινία, είναι η διακριτική μουσική. Η μουσική είναι απλώς μια παρουσία σαν ένα κρύο χέρι στο σβέρκο σας, παρά διεκδικητική".

Ίσως το πιο ευχάριστα εκπληκτικό πράγμα που πέτυχε το The Exorcist ήταν ότι έφερε το Tubular Bells του Oldfield στην κορυφή των charts, φτάνοντας στο Νο. 1 στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Νο. 3 στις Η.Π.Α. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, το άλμπουμ έχει επανέλθει στα charts πολλές φορές. Το 2023, η διάσημη μελωδία χρησιμοποιήθηκε ξανά για τη συνέχεια της ταινίας The Exorcist: Believer που παίζεται αυτές τις μέρες στις κινηματογραφικές αίθουσες.

"Τίποτα δεν μπορεί να αφαιρέσει το γεγονός ότι είμαι πολύ, πολύ περήφανος για τη σύνθεση, τον τρόπο που η μία ιδέα συναντά την άλλη και τις παραλλαγές των ιδεών που είναι διάσπαρτες σε όλο το μέρος", δήλωσε ο Oldfield στο Classic Rock το 2023. "Έχει μια σπουδαία εισαγωγή, σπουδαία riffs, υπέροχες μικρές μελωδίες. ... Όλα έμοιαζαν να μπαίνουν στη θέση τους, σαν κάποιος τροχός της τύχης να είχε γυρίσει υπέρ μου εκείνη τη στιγμή".

 

 

BREAKING MUSIC