Ο άνδρας στο εξώφυλλο του Led Zeppelin IV ταυτοποιήθηκε μετά από 52 χρόνια

Ένα εμβληματικό εξώφυλλο.

BREAKING
 

Ένα εμβληματικό εξώφυλλο.

Του Ηλία Σελιμά

Η γνωστή εικόνα ενός ηλικιωμένου, γενειοφόρου άνδρα, ο οποίος κουβαλάει στην πλάτη του μια δεσμίδα ξύλων, λέγεται ότι ανακαλύφθηκε από τον Robert Plant σε ένα παλαιοπωλείο, ενώ το άλμπουμ βρισκόταν υπό παραγωγή, όπως γράφει ο Guardian. Χρωματίστηκε και κρεμάστηκε στον τοίχο ενός εν μέρει κατεστραμμένου κτιρίου για τη φωτογράφηση του εξωφύλλου.

Ο πανεπιστημιακός ερευνητής Brian Edwards ανακάλυψε μια άλλη εκτύπωση της ίδιας εικόνας το 2021, ενώ μελετούσε την ιστορία του Wiltshire, μιας κυρίως αγροτικής κομητείας της Αγγλίας που είναι γνωστή για τους αρχαίους πέτρινους κύκλους της, όπως το Stonehenge και το Avebury.

Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε ότι ο γραφικός χαρακτήρας και στις δύο εκτυπώσεις ταιριάζει, γεγονός που οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε γύρω στο 1892 από τον δάσκαλο φωτογραφίας Ernest Howard Farmer. Είχε γράψει τη λεζάντα "A Wiltshire thatcher" στην εκτύπωση, η οποία βοήθησε το Μουσείο του Wiltshire να ανακαλύψει ότι ο επισκευαστής της στέγης ονομαζόταν Lot Long. Όταν τραβήχτηκε η φωτογραφία, ο Long - μερικές φορές γνωστός ως Longyear - ήταν χήρος και ζούσε στην πόλη Mere.

"Οι Led Zeppelin δημιούργησαν το soundtrack που με συνοδεύει από τα εφηβικά μου χρόνια", δήλωσε ο Edwards (στον Guardian). "Ελπίζω πραγματικά η ανακάλυψη αυτής της βικτωριανής φωτογραφίας να ευχαριστήσει και να διασκεδάσει τον Robert, τον Jimmy και τον John Paul".

Η φωτογραφία θα αποτελέσει μέρος μιας επερχόμενης έκθεσης με τίτλο The Wiltshire Thatcher: A Photographic Journey Through Victorian Wessex το 2024. "[Θα] δείξουμε πώς ο Farmer αποτύπωσε το πνεύμα των ανθρώπων, των χωριών και των τοπίων του Wiltshire και του Dorset που ήταν τόσο μεγάλη αντίθεση με τη ζωή του στο Λονδίνο", δήλωσε ο διευθυντής του Wiltshire Museum David Dawson. "Είναι συναρπαστικό να δούμε πώς αυτό το θέμα των αγροτικών και αστικών αντιθέσεων αναπτύχθηκε από τους Led Zeppelin και έγινε το επίκεντρο για αυτό το εμβληματικό εξώφυλλο άλμπουμ 70 χρόνια αργότερα".

BREAKING MUSIC