Ο Θοδωρής Βλαχάκης των Magic de Spell γράφει στο Loaded

Με αφορμή τη συναυλία τους στο Κύτταρο στις 29 Μαρτίου

BREAKING
 

Με αφορμή τη συναυλία τους στο Κύτταρο στις 29 Μαρτίου

Στη σκηνή του Κυττάρου ανεβαίνουν στις 29 Μαρτίου οι Magig De Spell με όλα τα αγαπημένα τραγούδια τους, συνεργασίες – έκπληξη, και δύο νέες κυκλοφορίες. Παρέα με τον κρητικό λυράρη Ιάκωβο Πατεράκη θα παρουσιάσουν δύο νέα τραγούδια.

Ο ντράμερ του συγκροτήματος Θοδωρής Βλαχάκης, μοιράζεται μαζί μας μεταξύ άλλων τη συγκλονιστική ιστορία που κρύβεται πίσω από το τραγούδι «Αν δεν ορίζεις εσένα» και πολλά ακόμα...


 

Τα καλοκαίρια, ψάχνω πάντα μια ευκαιρία να επισκεφτώ, έστω για λίγο, το χωριό που γεννήθηκα στην Κρήτη. Έχω φίλους εκεί. Ένας απ’ αυτούς, είναι ο λυράρης Ιάκωβος Πατεράκης. Βρισκόμασε μαζί και ακούμε μουσικές κάθε είδους. Ανοίγουμε ατελείωτες συζητησεις. Μια νύχτα λοιπόν, μας πήρε πολύ αργά ακούγοντας τον εκπληκτικό τελευταίο δίσκο των TOOL “Fear Inoculum”.

Την επομένη το πρωί, ο φίλος μου με ξύπνησε και μου είπε πως έχει γράψει ένα τραγούδι, που “μοιάζει μ’ αυτά που ακούγαμε χθες βράδυ, αλλά είναι όμως, παραδοσιακό”. Μου άρεσε πολύ. Τόσο, που έγραψα τους στίχους μέσα σε λίγα λεπτά. 

Την ίδια περίοδο, ένας άλλος φιλος μου εκεί, ο συγγραφέας Μανώλης Παντινάκης, μου χάρισε ένα βιβλίο. Το “Άνθρωποι σαπούνι και λίπασμα”, που αναφέρεται σε μια, πέρα για πέρα, αληθινή ιστορία δυο νέων ανθρώπων, που γνωρίστηκαν μέσα στις πιο απάνθρωπες συνθήκες, κρατούμενοι μελλοθάνατοι σ’ ένα ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Στο ΜΕΛΚ της Πολωνίας, στη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου. Ο Τάκης Νινιδάκης από την Κρήτη και ο Ζακ Νταρκ από τη Γαλλία. Ο πρώτος σώζει τον δεύτερο, όταν εκείνος, στην προσπάθειά του να αποδράσει, έπεσε πάνω στα ηλεκτροφόρα σύρματα φύλαξης του στρατοπέδου. Έγιναν φίλοι και αυτή η φιλία, τους κράτησε ζωντανούς.

Μετά το τέλος του πολέμου επιστρέφουν στις πατρίδες τους. Ο Τάκης δε μίλα σε κανένα. Κουβαλά παντού ένα σακίδιο, που κρύβει μέσα δυο μαύρα σαπούνια. Η μάνα του τον ρωτάει επίμονα και τελικά της ομολογεί ότι πρόκειται για συντρόφους του. “…τους έκαναν σαπούνι στα κρεματόρια μάνα και μας υποχρέωναν να πλενόμαστε μ’ αυτά...”

Η γυναίκα πήγε να τρελαθεί. Έθαψε τα σαπούνια στον κήπο και κάθε τόσο πήγαινε με το θυμιατήρι… Χρόνια μετά, ο Ζακ ταξίδεψε στην Κρήτη. Αναζήτησε και βρήκε τον Τάκη. Του χάρισε τα χειρόγραφα από ένα μεγάλο ποίημα, που έγραψε μέσα στο κολαστήριο. Το ποίημα είναι ένα ημερολόγιο φρίκης, αλλά και ελπίδας, αφού διαπνέεται από τα ιδανικά της φιλίας που δε γνωρίζει όρια, της δίψας για ελευθερία και της αλληλεγγύης. Η ιστορία με επηρέασε πολύ. Σκέφτηκα πως το ποίημα θα μπορούσε να μελοποιηθεί. 

Τα πήρα όλα μαζί μου και γύρισα στην Αθήνα. Τα έδειξα στα παιδιά της μπάντας. Το τραγούδι του Ιάκωβου τους άρεσε πολύ. Στα ποιήματα του Ζακ, ο κιθαρίστας μας άρχισε να γράφει αμέσως μουσική.

Όλη αυτή η ιστορία, μας πήρε δυο χρόνια. Ενορχηστρώσεις επί ενορχηστρώσεων, απόπειρες συνύπαρξης της κρητικής λύρας με τα ηλεκτρικά όργανα. Αυτά τα τραγούδια λοιπόν, μόλις κυκλοφόρησαν. “Σαν φύγουν οι ψυχές” ονομάζεται το ένα, “Αν δεν ορίζεις εσένα” το δεύτερο. 

Το όνειρό μας ολοκληρώνεται αυτή την Παρασκευή μ’ ένα live στο Κύτταρο. Μαζί με το φίλο μας τον λυράρη Ιάκωβο Πατεράκη, θα παρουσιάσουμε ζωντανά τα δυο τραγούδια, αλλά θα συμπράξουμε και σε μερικά ακόμη. Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με ένα Magic de Spell live εφ´όλης της ύλης.

Αυτή την τόσο ιδιαίτερη στιγμή για μας, θα τιμήσουν με τη συμμετοχή τους  οι “Κοινοί Θνητοί”, ανάβοντας τη δική τους ζωντανή φλόγα στη σκηνή. Θα “ταξιδέψουμε” μαζί και θα τραγουδήσουμε: “Αδερφέ μου δε λέει να ζεις, αν δεν ορίζεις εσένα”

Θοδωρής Βλαχάκης

ντράμερ των Magic de Spell

BREAKING MUSIC