«Tο Για που το ‘βαλες καρδιά μου, απεικονίζει την κοινή μας σκηνική παρουσία με τον γλυκόλαλο τραγουδοποιό»

Ο βιρτουόζος της κιθάρας Μανόλης Ανδρουλιδάκης, παρουσιάζει στο loaded.gr το νέο του δίσκο για κιθάρα

BREAKING
 

Ο βιρτουόζος της κιθάρας Μανόλης Ανδρουλιδάκης, παρουσιάζει στο loaded.gr το νέο του δίσκο για κιθάρα

Πριν λίγες ημέρες, κυκλοφόρησε ο δίσκος του Μανόλη Ανδρουλιδάκη «Ανθολογία για κιθάρα».

Ο συνθέτης, ενορχηστρωτής και δεξιοτέχνης της κιθάρας, ο οποίος και φέτος το καλοκαίρι συνεργάζεται με τον Ορφέα Περίδη, ερμηνεύει δέκα αγαπημένα του μουσικά θέματα μεγάλων Ελλήνων συνθετών.

Γράφει λοιπόν ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης:

Η «Ανθολογία για κιθάρα» είναι μια συλλογή εννέα τραγουδιών και του ορχηστρικού «η γειτονιά των αγγέλων» του Μίκη Θεοδωράκη.

Στα δέκα κομμάτια της «Ανθολογίας», λοιπόν – για πρώτη φορά σε δικό μου cd-υπάρχουν και δυο διασκευασμένα για δυο κιθάρες.

Το ένα είναι το «Για που το ‘βαλες, καρδιά μου» του Ορφέα Περίδη, απεικονίζοντας, τρόπον τινά, την κοινή μας σκηνική παρουσία με τον γλυκόλαλο τραγουδοποιό, που ήταν η αιτία και για την πολύπλοκη σόλο διασκευή του «Ζηλεύει η νύχτα», που επίσης περιλαμβάνεται στο cd.

Το άλλο είναι το πάντρεμα του πρώτου πρελουδίου σε Ντο μείζονα του J.S.Bach με το «Τι έπαιξα στο Λαύριο» του Διονύση Σαββόπουλου, μια διασκευή που μετρά δύο δεκαετίες, από την εποχή της σύντομης συνεργασίας μου με το Σαββόπουλο το 1999.

Τα υπόλοιπα γράφτηκαν, όπως συνηθίζω, για σόλο κιθάρα.

Δύο εξ αυτών είναι αναφορά σε δυο σημαντικούς λαϊκούς σολίστες του μπουζουκιού: το «Μοιάζεις κι εσύ σα θάλασσα» του Μανώλη Χιώτη και «Τα δειλινά» του Γιώργου Ζαμπέτα όπου προσπάθησα να αποδώσω το ιδιαίτερο «μπουζουξίδικο» ηχόχρωμα του καθενός – ελπίζω να το κατάφερα.

Ειδικά στο τελευταίο, η απόδοση του κλίματος της αυθεντική εκτέλεσης με τη φωνή της Μοσχολιού ήταν για μένα στοίχημα. Το ίδιο ισχύει και για τη «Νύχτα» του Ξαρχάκου, κομμάτι ιδιαίτερων κιθαριστικών απαιτήσεων.

Αφορμή για το «Ξενιτεμένο μου πουλί» ήταν η πολυετής συνεργασία μου με το Χρήστο Λεοντή. Η συγκεκριμένη διασκευή μαζί με το «Νανούρισμα» του συνοδοιπόρου του Λεοντή, Μάνου Λοΐζου, είναι ίσως οι μελωδικότερες και ταιριαστές στο κιθαριστικό ηχόχρωμα.

Τέλος, ο Μίκης Θεοδωράκης, που δε λείπει ποτέ από τις συλλογές και τα ρεσιτάλ μου, με τη «Γειτονιά των αγγέλων» και το «Ματωμένο φεγγάρι».

Αυτά είναι λίγο πολύ τα κομμάτια που εμπεριέχονται στην «Ανθολογία» και κάποιες πληροφορίες, που τα αφορούν και πιθανόν γίνονται αντιληπτά με την ακρόαση.

Στην ακρόαση, επίσης, φαίνεται και η εξαιρετική ηχοληψία του Μανώλη Βλάχου, που τον ευχαριστώ.

Αυτά που δεν αποκαλύπτονται στην ακρόαση, αλλά φαίνονται στην καλόγουστη παραγωγή του cd, είναι η εξαιρετική συνεργασία με τους ανθρώπους του Ογδόου, με επικεφαλής το Νίκο Αναγνωστάκη και τον φίλο, πλέον, Παναγιώτη Κακαρά που αγκάλιασαν την «Ανθολογία» και τους ευχαριστώ.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ, τέλος, στη συνεργάτιδά μου Μαρία Βλάχου και στην οικογένεια μου για την ηρεμία που πρόσφεραν κατά τη διάρκεια της δημιουργίας της «Ανθολογίας» αλλά και σε όσους θα με τιμήσουν με την ακρόασή της.

Η «Ανθολογία για κιθάρα» κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group σε cd, βρίσκεται στις προθήκες των δισκοπωλείων και των αλυσίδων λιανικής

Το cd μπορείτε να το προμηθευτείτε ΕΔΩ

Βρείτε το "Ανθολογία για κιθάρα" σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες

BREAKING MUSIC