Classical & Opera

Σίμος Παπάνας και ο Κάρολος Ζουγανέλης στο Μέγαρο Μουσικής

CLASSICAL & OPERA

__ Ημερομηνία

08/11/2021


__ Χώρος

Μέγαρο Μουσικής

 Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας


__ Εισιτήρια

Από 8 έως 18 ευρώ

 

Οι δύο καταξιωμένοι καλλιτέχνες σε τρεις μεγάλες σονάτες για βιολί και πιάνο του Wolfgang Amadeus Mozart, του Ludwig van Beethoven και του Johannes Brahms

Ο Σίμος Παπάνας, κορυφαίος βιολονίστας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και καταξιωμένος συνθέτης, και ο πολυβραβευμένος πιανίστας Κάρολος Ζουγανέλης, βαθύς γνώστης της μουσικής δωματίου και καθηγητής του Κονσερβατουάρ του Παρισιού, συναντιούνται για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εγκαινιάζοντας τον νέο κύκλο εκδηλώσεων «Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος».

Σε αυτή την εναρκτήρια συναυλία, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ, οι δύο διακεκριμένοι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τρεις σονάτες μεγάλων διαστάσεων για βιολί και πιάνο του Wolfgang Amadeus Mozart [Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ], του Ludwig van Beethoven [Λούντβιχ βαν Μπετόβεν] και του Johannes Brahms [Γιοχάννες Μπραμς].

Όπως αναφέρει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Γιάννης Βακαρέλης, «στους “Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος” θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τους κορυφαίους ερμηνευτές της πατρίδας μας: αναγνωρισμένα ονόματα, και μαζί τους  διαλεχτοί εκπρόσωποι της νεότερης γενιάς που σε λίγα χρόνια θα μεσουρανούν στο διεθνές στερέωμα […]». Ο κύκλος συμπεριλαμβάνει, για το 2021, τρεις ακόμη συναυλίες.

Στις 22 Νοεμβρίου ο βιολοντσελίστας Γιάννης Τσιτσελίκης και ο πιανίστας Απόστολος Παληός ερμηνεύουν ένα απαιτητικό πρόγραμμα με έργα διαφορετικών στιλιστικών τάσεων˙ την 1η Δεκεμβρίου οι δεξιοτέχνες του πιάνου Χρίστος Παπαγεωργίου και Αναστάσιος Παππάς συναντιούνται στο Μέγαρο με… crossover διάθεση, ενώ στις 7 Δεκεμβρίου ο λυράρης Γιώργος Καλούδης δίνει ραντεβού με τη μετζοσοπράνο Ειρήνη Τσιρακίδου σε ένα ρεσιτάλ που ξετυλίγει τον μίτο της Παλαιάς Μουσικής μέσα από τον ήχο της κλασικής κρητικής λύρας και της ανθρώπινης φωνής.

Λίγα λόγια για τις σονάτες της βραδιάς

Στο ρεσιτάλ τους στο Μέγαρο, ο Σίμος Παπάνας και ο Κάρολος Ζουγανέλης εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στο βασικό ρεπερτόριο για βιολί και πιάνο επιλέγοντας για το πρόγραμμά τους τη Σονάτα σε σολ μείζονα του Mozart, την Έβδομη σονάτα σε ντο ελάσσονα του Beethoven και την Τρίτη, και τελευταία, σονάτα σε ρε ελάσσονα του Johannes Brahms.

H Σονάτα σε σολ μείζονα του λαμπρού αυστριακού μουσουργού, αν και λέγεται ότι γράφτηκε βιαστικά –τα μέρη για βιολί μέσα σε μόλις μία ώρα!– για τον βιρτουόζο βιολονίστα της Ορχήστρας του Σάλτσμπουργκ, είναι ένα έργο μοναδικής ομορφιάς και πρωτοτυπίας και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μεταγενέστερους συνθέτες όπως ο Schubert [Σούμπερτ].

Η δραματική και εκτενής Σονάτα «για φορτεπιάνο και βιολί» αποτελεί έξοχο δείγμα της πρώτης συνθετικής περιόδου του Beethoven. Μοναδικά επιδραστικός για τις επόμενες γενιές, ο σπουδαίος γερμανός μουσουργός επηρεάζει και τον Brahms, του οποίου η ώριμη, τελευταία σονάτα αποτελεί το απαύγασμα της ορμητικής και απαιτητικής γραφής του για τον συνδυασμό βιολιού και πιάνου.

Τιμές εισιτηρίω:

8 € ● (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 12 € ● 18 € 

Διάρκεια: 75 λεπτά

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

Eισιτήρια 210 72 82 333, megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα Public

 

 

 

CLASSICAL & OPERA