Classical & Opera

«Διάλογοι - Μονόλογοι» από τον φλαουτίστα Νίκο Νικόπουλο και τον πιανίστα Θοδωρή Τζοβανάκη

CLASSICAL & OPERA

__ Ημερομηνία

11/12/2021


__ Χώρος

Μέγαρο Μουσικής

 Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας


__ Εισιτήρια

8 € ● (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 12 € ● 18 €

 

Ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα με μουσική από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Αμερική και την Ιαπωνία.

Ένα ρεσιτάλ με μουσικούς διαλόγους και μονολόγους και πρωταγωνιστές το φλάουτο του Νίκου Νικόπουλου και το πιάνο του Θοδωρή Τζοβανάκη στο πλαίσιο του κύκλου «Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος».

Μια βραδιά μουσικής δωματίου στο Μέγαρο, το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου στις 8:30 μ.μ., με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, αφιερωμένο σε συνθέτες διαφορετικού στυλ από την προκλασική εποχή μέχρι τον 20ό αιώνα. Μια συναρπαστική συνάντηση ανάμεσα στον Franz Xaver Mozart [Φραντς Ξαβιέ Μότσαρτ], τον Johann Sebastian Bach [Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ], τον Ferruccio Busoni [Φερρούτσο Μπουζόνι], τον Pierre-Octave Ferroud [Πιερ-Οκτάβ Φερρού], τον Alexander Scriabin [Αλεξάντρ Σκριάμπιν], τον Francis Poulenc [Φρανσίς Πουλένκ], τον Toru Takemitsu [Τόρου Τακεμίτσου], τον Olivier Messiaen [Ολιβιέ Μεσσιάν], τον Dmitri Shostakovich [Ντμίτρι Σοστακόβιτς] και τον Lowell Liebermann [Λόουελ Λήμπερμαν].

Ο κύκλος «Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος», συνεχίζεται τον Ιανουάριο του 2022 με συναυλίες στις οποίες συμμετέχουν οι σολίστ των κρουστών Δημήτρης Δεσύλλας και Ανδρέας Φαρμάκης καθώς και οι πιανίστες Αχιλλέας Γουάστωρ και Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης (17/1/2022), ο Θεόδωρος Κερκέζος (σαξόφωνο) και η Danae Dörken (πιάνο) (19/1/2022), αλλά και η πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου (31/1/2022) που μοιράζεται τη σκηνή με τους Νίκο Μάνδυλα (βιολί), Κρυσταλία Γαϊτάνου (βιόλα) και Κριστοφόρ Μιρόσνικοφ (τσέλο).

Τον Φεβρουάριο, ο κλαρινετίστας Κώστας Τζέκος συναντά στο Μέγαρο το Κουαρτέτο Εγχόρδων Τετρακτύς (9/2/2022), ενώ η μετζοσοπράνο Μαίρη-Έλεν Νέζη και ο βαρύτονος Vito Priante ερμηνεύουν λίντερ, πλαισιωμένοι από τον Δημήτρη Γιάκα (23/2/2022).

Τον Μάρτιο έχουν προγραμματιστεί τρία ακόμη ρεσιτάλ. Στο πρώτο (14/3/2022) εμφανίζεται η σοπράνο Λένια Ζαφειροπούλου με κουαρτέτο εγχόρδων (Φαίδων Ηλιάδης και Φανή Βοβώνη-βιολί, Αγγέλα Γιαννάκη-βιόλα, Αλέξης Καραϊσκάκης Νάστος-τσέλο). Στο δεύτερο συμμετέχουν οι λυρικοί ερμηνευτές Μυρσίνη Μαργαρίτη και Τάσης Χριστογιαννόπουλος, με τον Νίκο Αθηναίο στο πιάνο (16/3/2022), ενώ στην τρίτη συναυλία του κύκλου λαμβάνουν μέρος ο Ανδρέας Παπανικολάου (βιολί), ο Άγγελος Λιακάκης (τσέλο) και ο Τίτος Γουβέλης (πιάνο) (23/3/2022).

«Το ρεσιτάλ με τίτλο «Διάλογοι – Μονόλογοι»…

… σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει σαν μια “όπερα χωρίς λιμπρέτο”. Δύο πρωταγωνιστές αλληλεπιδρούν επί σκηνής μέσα από διάφορες καταστάσεις διαλόγου, ενώ άλλοτε βυθίζονται σε μονολόγους. Η πλοκή της όπερας διαμορφώνεται από τα ίδια τα μουσικά γεγονότα καθώς και από τον τρόπο με τον οποίο κάθε έργο του προγράμματος αντιδιαστέλλεται σε σχέση με ό,τι ακούγεται πριν και μετά.

Έτσι, το έργο του υιού Μότσαρτ λειτουργεί σαν άνοιγμα αυλαίας-εισαγωγή. Η πλοκή ξεδιπλώνεται σαν μια σταδιακή πορεία από τη συγκρατημένη μεν έκφραση μιας, ωστόσο, υπερχειλίζουσας συναισθηματικής θρησκευτικότητας (έργα Μπαχ) στην ασυγκράτητη εκδήλωση μιας στυλιζαρισμένης κομψότητας (Φερρού, Σκριάμπιν, Πουλένκ).

Η “Β΄Πράξη” εκκινεί από έναν εσωτερικό μονόλογο που θυμίζει σχεδόν διαλογισμό (Τακεμίτσου) και ακολουθεί μια συναρπαστική πορεία από τη λιτότητα των εκφραστικών μέσων (Μεσσιάν) προς τη συμφιλίωση με την εξωστρέφεια και τη δεξιοτεχνία (Σοστακόβιτς) οδηγώντας στην τελική δραματική κορύφωση (Λήμπερμαν)».  

Διάρκεια: Περίπου 80 λεπτά (με διάλειμμα)

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

Eισιτήρια

210 72 82 333, megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα Public

CLASSICAL & OPERA