Το φεστιβάλ «Υποσύνολο» στα χρόνια της πανδημίας

 
OPINIONS

Το χρονικό της «περιπέτειας» του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Αφροδίτη Παπακαλού

Ιδού τι προηγήθηκε μέχρι να μάθουμε το τελικό πρόγραμμα:

27 Μαρτίου 2020: Με χαρά μαθαίνουμε ότι θα ανακοινωθεί διαδικτυακά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ για το φετινό καλοκαίρι

30 Μαρτίου 2020: Η καλλιτεχνική διευθύντρια Κατερίνα Ευαγγελάτου,  εν μέσω  πανδημίας ανακοινώνει για το καλοκαίρι τη συμμετοχή 1.400 καλλιτεχνών από 30 χώρες, και περίπου 70 εκδηλώσεις, με 40 πρεμιέρες και νέες παραγωγές.

Οι περισσότεροι εξ ημών αναρωτιόμαστε γιατί πρέπει να ανακοινωθεί ένα πρόγραμμα το οποίο είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί. Σημειωτέον ήταν η πρώτη φορά που δεν συμπεριλήφθηκαν οι ημερομηνίες στην παρουσίαση, αλλά τις βρήκαμε στο πολύπτυχο που εστάλη λίγο μετά τις ανακοινώσεις.

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου στο μήνυμά της σημειώνει: «το Φεστιβάλ φέτος δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί ακριβώς όπως το σχεδιάζαμε τόσον καιρό. Έχουμε, όμως, την ανάγκη να στείλουμε ένα μήνυμα ελπίδας: Είμαστε εδώ και εργαζόμαστε ακατάπαυστα για να επανασχεδιάσουμε το Φεστιβάλ, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Ευελπιστούμε ότι θα καταφέρουμε να το υλοποιήσουμε με ασφάλεια για όλους, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν».

13 Μαΐου 2020: Σε ανακοίνωσή του το Φεστιβάλ επιβεβαιώνει (αυτό που γνωρίζαμε μέρες πριν) ότι ακυρώνονται όλες οι παραστάσεις σε Πειραιώς 260 και σε μικρότερους χώρους. Σε σημείωμά της η Κατερίνα Ευαγγελάτου εξηγεί τους λόγους και διευκρινίζει ότι όλες οι παραγωγές μεταφέρονται για το επόμενο καλοκαίρι.

17 Μαΐου 2020: Ο Φοίβος Δεληβοριάς αποσύρεται από την παραγωγή της «Λυσιστράτης» και με ανάρτησή του μας γνωστοποιεί ότι δεν θα γράψει τελικά τη μουσική.

21 Μαΐου 2020: Μαθαίνουμε ότι η παράσταση «Ιχνευταί» του Μιχαήλ Μαρμαρινού μεταφέρεται για την επόμενη χρονιά: «Το Ε.Φ. και οι συντελεστές της κάθε παράστασης προσβλέπουν φυσικά στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα αλλά δεν αγνοούν την απήχηση του έργου. Το κόστος της κάθε παραγωγής αξιολογείται ξεχωριστά σε συνάρτηση με τα αναμενόμενα έσοδά της», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που μας αφήνει με το στόμα ανοιχτό. Στους συντελεστές ήταν και ο Σταμάτης Κραουνάκης.

2 Ιουνίου 2020: Ανακοινώνεται μόλις το ¼ των παραγωγών, σύνολο 17 και καμία ξένη παραγωγή. Το Φεστιβάλ φέτος ονομάζεται «Υποσύνολο» (γιατί άραγε;)

«Τα έργα που δεν θα μπορέσουν να παρουσιαστούν κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματίζονται ήδη για το 2021, σε ένα διευρυμένο Φεστιβάλ ’20-’21, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα μεγάλο πρόγραμμα, εμπλουτισμένο με νέες δημιουργίες και συμπαραγωγές, για να γιορτάσουμε τα 65 χρόνια μας», διαβεβαιώνει η Κατερίνα Ευαγγελάτου, ενώ η Λίνα Μενδώνη συγχαίρει τους ανθρώπους του Φεστιβάλ που «εμπόδισαν την πολιτιστική ανυδρία».

Η σημερινή μέρα θα μπορούσε να είναι μια ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα. Τελικά δεν ήταν…

Απορία νούμερο 1: Γιατί δεν διοργανώθηκε καμία συνέντευξη Τύπου (θα μπορούσε διαδικτυακά) για να διατυπώσουμε τα «hot» ερωτήματά μας στην κα Ευαγγελάτου;

Απορία νούμερο 2: Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις των καλλιτεχνών που συμμετείχαν σε παραγωγές που ακυρώθηκαν;

Απορία νούμερο 3: Πώς προσαρμόστηκε το φεστιβάλ στις νέες συνθήκες; Για παράδειγμα πόσοι θα είμαστε τελικά σε Ηρώδειο και Επίδαυρο; Θα απέχουμε 1,5 μέτρο ο ένας από τον άλλο; Πώς θα γίνεται η είσοδος στους χώρους;

Και μία σκέψη: Χωρίς να γνωρίζουμε τι θα γίνει με τον ακριβή αριθμό των θεατών σε κάθε παράσταση, αναρωτιόμαστε από τι ώρα θα πρέπει να στηνόμαστε στα εκδοτήρια του Φεστιβάλ για να προλάβουμε να αγοράσουμε εισιτήριο…

 

 

 

 

OPINIONS