«Η Pietà είναι μια γλυπτική σύνθεση»

Μια μουσικοθεατρική παράσταση με τη συμμετοχή μιας υψιφώνου (Μάιρα Μηλολιδάκη) και μιας ηθοποιού (Εβελίνα Αραπίδη).

BREAKING
 

Μια μουσικοθεατρική παράσταση με τη συμμετοχή μιας υψιφώνου (Μάιρα Μηλολιδάκη) και μιας ηθοποιού (Εβελίνα Αραπίδη).

Ο Γιώργος Στεφανακίδης, ιδρυτής και δημιουργός του avant-garde σχήματος Chromatic Sequence από το 2007, παντρεύει δύο μουσικούς κόσμους, αυτόν της κλασικής με την ηλεκτρονική. Στις 7 Αυγούστου στο θέατρο Ρεματιάς θα παρουσιάσει την Pietà μια μουσικοθεατρική παράσταση με τους Εβελίνα Αραπίδη (ηθοποιό) και Μάιρα Μηλολιδάκη (υψίφωνο). Με αφορμή την παράσταση, μοιράζεται τις σκέψεις του με τους αναγνώστες του loaded.gr.

«“Pietà” είναι μια γλυπτική σύνθεση που απεικονίζει την Μαρία να κρατά στα χέρια της τον νεκρό Ιησού, μια σύνθεση απώλειας κι ελέους. Η διασημότερη από τις συνθέσεις αυτές είναι η “Pietà” του Μικελάντζελο. Αυτό το συγκλονιστικό άγαλμα αποτέλεσε για μένα τη μεγαλύτερη επιρροή τόσο σε αισθητικό, όσο και σε σημειολογικό επίπεδο.

Επί σκηνής, “χτισμένες” πάνω σε βάθρα, δυο γυναίκες - αγάλματα. Τρεις βιβλικές μορφές (Εύα, Ρεβέκκα, Μαρία Μαγδαληνή) καθώς και κραυγές ανώνυμων γυναικών, που βίωσαν την απώλεια και τη φρίκη των αμάχων στον 20ό αιώνα (Άουσβιτς, Αμμόχωστος, Νανκίν), εξερευνούν την απώλεια και αποκαθηλώνουν όλα όσα στέκονται εμπόδια ανάμεσα σε “εαυτές” και τον Εαυτό. Αυτό ακριβώς είναι και ο σκοπός της παράστασης να ρωτήσει τί μένει στον άνθρωπο όταν χαθούν τα πάντα.

“Ποιός είμαι;” έλεγε ο Ινδός άγιος Ράμανα Μαχάρσι, αυτή είναι η ερώτηση που καίει τα πάντα στο διάβα της και τελικά, στο τέρμα της διαδρομής γίνεται κι η ίδια στάχτη. Σε μια εξαιρετικά ιδιαίτερη εποχή, που η απώλεια καραδοκεί σε προσωπικό, κοινωνικό, οικονομικό, εθνικό και κοσμικό επίπεδο, αξίζει να στρέψουμε το βλέμμα προς τα μέσα, προς την απεραντοσύνη της ύπαρξης, κάτι που ίσως φαντάζει μυστικιστικό, αλλά είναι, αντιθέτως, η πιο καθαρή όψη της πραγματικότητας που μπορεί κάποιος να αντικρύσει.  

Το κείμενο σκηνοθετήθηκε ως λέξη και ως ήχος. Το μουσικό μου αισθητήριο είναι πάντα ο κεντρικός άξονας όταν σκηνοθετώ μια παράσταση, και ιδιαιτέρως στην “Pietà” πήρα την απόφαση να μιλήσω με δυο στόματα μιας ηθοποιού και μιας υψιφώνου. Αυτό το συνταίριασμα αποδείχθηκε ιδανικό τόσο συνεργατικά, όσο και καλλιτεχνικά. Το πεδίο που δημιουργήθηκε ανάμεσα σε αυτές τις δυο ερμηνεύτριες μας εντυπωσίασε από την πρώτη πρόβα ένας ηλεκτρισμός, που μετά από την όλη, μέχρι σήμερα, διαδρομή του έργου σε Ελλάδα κι εξωτερικό, σπινθηρίζει και βαθαίνει ολοένα».

Ελεύθερη είσοδος μόνο με δελτίο εισόδου από το viva.gr

Λεπτομέρειες για την παράσταση ΕΔΩ

 

BREAKING MUSIC