«Το streaming είναι μια πραγματικότητα που ήρθε και θα μείνει»

Ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης μιλάει στο loaded.gr με αφορμή τη live streaming συναυλία του στις 20 Μαρτίου.

BREAKING
 

Ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης μιλάει στο loaded.gr με αφορμή τη live streaming συναυλία του στις 20 Μαρτίου.

Πέρασε ένας χρόνος από την τελευταία συνομιλία μας με τον Γιώργο Νικηφόρου Ζερβάκη. Αφορμή για την πρόσφατη κουβέντα μας, στάθηκε το live streaming που θα δώσει στις 20 Μαρτίου από τη σκηνή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου. Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων «το streaming είναι μια πραγματικότητα που ήρθε και θα μείνει, θα καθορίσει πολλά στο χώρο της τέχνης, με τα θετικά και τα αρνητικά της».

Στην Αφροδίτη Παπακαλού

Στις 20 Μαρτίου θα δώσετε μία live streaming συναυλία. Τι έχετε προγραμματίσει να παρουσιάσετε;

Κεντρικός άξονας θα είναι τραγούδια από την μέχρι τώρα δισκογραφία μου με θέματα που προσεγγίζουν την καθημερινότητα, σε συνδυασμό με παραδοσιακά Ελληνικά κομμάτια, τα οποία έμειναν ανεξίτηλα στον χρόνο και σήμερα φαντάζουν πιο φρέσκα από ποτέ.

Ποιοι είναι οι λόγοι που σας ώθησαν να δώσετε μία συναυλία διαδικτυακά;

Έναν χρόνο ακριβώς μετά την τελευταία μας εμφάνιση σε μουσική σκηνή, έχω δυο διαφορετικές ανάγκες. Η μια είναι να επικοινωνήσω με τους φίλους που ακολουθούν την μουσική μου πρόταση και η δεύτερη - εξίσου σημαντική - να βρεθώ με τα παιδιά της μπάντας και να παίξουμε.

Αυτές τις μέρες που αρχίσαμε να μιλάμε για το τι θα παρουσιάσουμε αρχίζοντας ένα προγραμματισμό για πρόβες, ενορχηστρώσεις κτλ. έχει δοθεί χρώμα στις ασπρόμαυρες μέρες που περνάμε. Αν και υπήρξε η σκέψη και μέσα στο 2020 να γίνουν κάποιες διαδικτυακές εμφανίσεις, η συγκεκριμένη στιγμή στο συγκεκριμένο μέρος είναι αυτό που ήθελα.  

Από την πλευρά σας παρακολουθείτε live streaming συναδέλφων σας;

Παρακολουθώ, με πολύ ενδιαφέρον μάλιστα. Αντιλαμβάνομαι πως δεν είναι το ίδιο. Λείπει η ενέργεια του κόσμου στο χώρο, μια ενέργεια που σε παρακινεί. Έστω και έτσι όμως λαμβάνω κάτι.

Τα streaming έχουν χαρακτηριστεί ως «αναγκαίο κακό». Συμφωνείτε με αυτό;

Εγώ θα έλεγα ότι είναι το μέλλον. Ακόμα και όταν τελειώσει όλο αυτό ο κόσμος θα έχει εκπαιδευτεί σε μια τέτοια κατάσταση, οπότε ακόμα και σε μουσικές σκηνές, σε θέατρα και συναυλίες θα υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθήσεις τις παραστάσεις από το σπίτι σου ή από το κινητό σου live.

Δεν έχει σχέση και δε θα έχει σίγουρα η ενέργεια, η αγωνία, το αλισβερίσι με το κοινό με αυτό που προκαλεί η ψηφιακή εικόνα. Είναι μια πραγματικότητα που ήρθε και θα μείνει, θα καθορίσει πολλά στο χώρο της τέχνης, με τα θετικά και τα αρνητικά της.

Η συναυλία θα δοθεί στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Πώς είναι να τραγουδάς στην πόλη σου;

Σπάνια εμφανίζομαι στο Ηράκλειο, όσο και αν ακούγεται παράξενο αυτό. Δεν τυχαίνει να προγραμματίζουμε συχνά live στη πόλη μας. Ωστόσο, όταν ανταμώνουμε με φίλους που ξέρουν τι κάνουμε είναι πάντα και μόνο όμορφο. 

Η προετοιμασία του νέο δίσκου προχωράει; Πότε να τον περιμένουμε;

Μας έχει πάει πίσω η πανδημία. Δουλεύουμε με ό, τι μέσα έχουμε, καθώς οι ηχογραφήσεις γίνονται στην Αθήνα και οι μετακινήσεις από Κρήτη είναι από δύσκολες έως ανέφικτες. Είμαστε σε καλό δρόμο όμως και πιθανότατα θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.

Πώς περνάει ο χρόνος σας εν μέσω lockdown;

Το lockdown έχει γίνει οικογενειακή υπόθεση. Σπίτι κυρίως και κάποιες μέρες στο χωριό μου, τη Μεσσαρά. Άκουσα πολλή μουσική αυτό το χρόνο, δεν είχα την τύχη όμως να γράψω νέα πράγματα.

Πριν ένα χρόνο σας είχαμε ζητήσει να μας πείτε «ποιος θα ήταν ο τίτλος τραγουδιού για την Άνοιξη του 2020» και μας είχατε απαντήσει «Φτου και απ’ τη αρχή». Φέτος;

«Στο ίδιο έργο θεατές».

Δείτε την απάντηση του Γιώργου Νικηφόρου Ζερβάκη σε video στο Instagram του loaded.gr αλλά και το πώς μπορείτε να κερδίσετε δωρεάν κωδικούς παρακολούθησης.

ΕΔΩ όλες οι λεπτομέρειες για το live streaming

BREAKING MUSIC