«Αν ακούσει κανείς προσεκτικά τον δίσκο, θα ακούσει ανάσες, γυρίσματα σελίδων...»

Ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης μιλάει στο loaded.gr

BREAKING
 

Ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης μιλάει στο loaded.gr

Ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης, ένας από τους κορυφαίους τζαζίστες ντράμερ, συνθέτης και ενορχηστρωτής (σταθερός συνεργάτης της Ελευθερίας Αρβανιτάκη τα τελευταία δέκα χρόνια), ετοιμάζεται να ανέβει στη σκηνή του Κήπου του Μεγάρου Μουσικής στις 2 Ιουλίου.

Σε αυτήν τη συναυλία θ'ακούσουμε για πρώτη φορά ζωντανά την τελευταία του δισκογραφική δουλειά  με τίτλο «Κύκλοι» και υπότιτλο «έξι τραγούδια κι έξι ορχηστρικά», με τη συμμετοχή της Δήμητρας Σελεμίδου, αλλά και του Παναγιώτη Λάμπουρα.

Με αφορμή την προετοιμασία της συναυλίας, την πρόσφατη κυκλοφορία του δίσκου αλλά και τα Lighthouse Sessions του ΚΠΙΣΝ στα οποία ήταν οικοδεσπότης, ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης μίλησε στο loaded.gr

Στην Αφροδίτη Παπακαλού

Πριν λίγες εβδομάδες κυκλοφόρησε η νέα σας δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Κύκλοι». Τι συναντάμε σε αυτό το album;

Η δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Κύκλοι» που μόλις κυκλοφόρησε, είναι ένα μουσικό έργο που αποτελείται από έξι τραγούδια και έξι ορχηστρικά που ερμηνεύουν μια ορχήστρα δωματίου και ένα τζαζ κουαρτέτο. Τα τραγούδια ερμηνεύουν η Δήμητρα Σελεμίδου, ο Παναγιώτης Λάμπουρας κι η Μαρίνα Σάττι (στο cd κι όχι στην digital εκδοχή) σε στίχους της Λήδας Ρουμάνη, της Ελένης Φωτάκη και δικούς μου. Οι «Κύκλοι» ηχογραφήθηκαν live υπό την μουσική διεύθυνση του Στάθη Σούλη.

Θα μπορούσαν να είναι και οι κύκλοι της μουσικής σας πορείας που συναντώνται σε έναν δίσκο;

Ναι, εν πολλοίς σε αυτή τη δουλειά συναντώνται οι μουσικοί κύκλοι της ζωής μου και συνομιλούν με ένα ιδιαίτερο τρόπο μέσα από μελωδίες που, κάποιες φορές, διατηρούνται μέσα στις διαφορετικές συνθέσεις και μέσα από αρμονίες που εξελίσσονται σπονδυλωτά και δίνουν την σκυτάλη από το ένα στυλ μουσικής στο άλλο.

Αυτό λοιπόν το σπονδυλωτό έργο που καταφέρνουν να δημιουργήσουν τόσο τα τραγούδια όσο και τα ορχηστρικά κομμάτια, τι μας διηγείται;

Το έργο αυτό πραγματεύεται στιχουργικά πολλά και διαφορετικά ζητήματα. Όμως ταυτόχρονα υπονοεί την μουσική διαδρομή μου και την οπτική μου στο πώς αντιλαμβάνομαι το τραγούδι, μέσα από το πρίσμα όλων αυτών των διαφορετικών μουσικών στοιχείων που συνάντησα στο δρόμο μου.

Γιατί επιλέξατε να ηχογραφηθεί ζωντανά η μουσική;

Αναζητούσα τον ανθρώπινο παράγοντα που ανιχνεύεται σε μια ζωντανή ηχογράφηση. Ο συμπαγής ήχος μιας ορχήστρας που λειτουργεί ως μια μουσική οντότητα, είναι εφικτός μόνο σε μια live ηχογράφηση. Αν ακούσει κανείς προσεκτικά τον δίσκο,  θα ακούσει ανάσες, γυρίσματα σελίδων και άλλους παρόμοιους ήχους, "περιττούς" για μια σύγχρονη ηχογράφηση, αλλά απολύτως απαραίτητους στη δική μου αισθητική και στο πώς αντιλαμβάνομαι την μουσική.

Θα ήθελα να σταθούμε στο τραγούδι «Πίσω από τον Στρούμπουλα». Τι εικόνες και τι αναμνήσεις σας ήρθαν στο μυαλό όταν το γράφατε;

Ηράκλειο, οδός Ανθέων, στο μπαλκόνι. 'Ένα καλοκαιρινό, ζεστό απόγευμα του '94, κοιτάζω αριστερά, την κορυφή του Στρούμπουλα. Το φως του Ήλιου δραπετεύει πίσω από το βουνό και μαζί του τα όνειρά μου για μια ζωή μέσα στη μουσική. Αναρωτιέμαι τι κρύβεται πίσω από τον Στρούμπουλα. Τι κόσμοι, τι ταξίδια, τι εμπειρίες και τι μελωδίες...

Μια από αυτές τις μελωδίες που κρύβονται πίσω από τον Στρούμπουλα, ίσως, αποτυπώθηκε στο ομότιτλο κομμάτι.

Το «Θα ακούσεις άλογα» πώς προέκυψε;

Το θα ακούσεις άλογα γράφτηκε πάνω στην λογική του «Ήταν ένα μικρό καράβι», το γνωστό παραδοσιακό, γαλλικό, ναυτικό τραγούδι που πλέον θεωρείται και παιδικό τραγούδι, παρά τον εφιαλτικό στίχο του. Αυτή την αντίφαση θέλησα να αναπαράγω με την πολύτιμη βοήθεια της Ελένης Φωτάκη που έγραψε τον εκπληκτικό στίχο του τραγουδιού.

«Της ζωής μου τ’ όνειρο», ένα εκ των δύο τραγουδιών που σας συναντάμε και στιχουργικά.  Θα λέγατε ότι είναι με κάποιο τρόπο και αυτοβιογραφικό;

Είναι κυρίως αυτοβιογραφικό. Περιγράφει την καθημερινή μου πάλη και την ανάγκη μου, παρά τους αντιπερισπασμούς, να καταφέρνω να παραμένω στον δρόμο μου. Τον δρόμο που χαράζει το παιδικό-νεανικό όνειρο. Περιγράφει το ξεστράτισμα από τον δρόμο του ονείρου και την επιστροφή σε αυτό.

Βάσει ποιων κριτηρίων επιλέξατε τις φωνές που θα ερμήνευαν τα τραγούδια του δίσκου;

Με ενδιέφερε ιδιαίτερα να συνεργαστώ με νέους τραγουδιστές. Ανθρώπους που είναι μεν ταλαντούχοι και έχουν συγκεκριμένη οπτική στο πως τραγουδούν αλλά παράλληλα είναι έτοιμοι να δεχτούν και την δική μου καθοδήγηση σε ό, τι έχει να κάνει την μουσική μου. Η υπομονή, η συνέπεια κι ο επαγγελματισμός των συνεργατών που επέλεξα προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη αξία στο ταλέντο τους.

Τι αποκομίσατε μέσα από τα Lighthouse Sessions του ΚΠΙΣΝ;

Στα lighthouse sessions προσπαθήσαμε να αποδυναμώσουμε τα διακριτά όρια που χωρίζουν τα διαφορετικά μουσικά είδη. Με σεβασμό στη μουσική των καλεσμένων και μουσικά ανιδιοτελώς, δώσαμε την δική μας εκδοχή για το πως μπορούν να συνυπάρξουν τα διαφορετικά είδη μουσικής στη χώρα μας.

Είχαμε την ευτυχία να βιώσουμε τι μπορεί να συμβεί όταν η αισθητική συνδυάζεται με τον επαγγελματισμό και την πολλή δουλειά. Ο καθένας, από την θέση του, έδωσε το μέγιστο του εαυτού του στην προσπάθεια αυτή. Ήταν μια ευτυχής συγκυρία στην κατά τ' άλλα δυστοπική εποχή που ζούμε.

 

Τι μας επιφυλάσσει το live στον Κήπο του Μεγάρου στις 2 Ιουλίου;

Την επιστροφή στη σκηνή με τον καλύτερο τρόπο. Στην ουσία το live αυτό αποτελεί την πρώτη ζωντανή παρουσίαση της μουσικής των Κύκλων, ένα εγχείρημα απαιτητικό, με μια μεγάλη ορχήστρα επί σκηνής, υπό την διεύθυνση του Στάθη Σούλη και στο τραγούδι την Δήμητρα Σελεμίδου και τον Παναγιώτη Λάμπουρα. Στο live ξεδιπλώνεται η ζωντανή εκδοχή του δίσκου με αυτοσχεδιασμούς και ερμηνείες που αναδεικνύονται και βρίσκουν την φυσική τους θέση, ανάμεσα δηλαδή στο κοινό. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν νέες συνθέσεις καθώς και τραγούδια της Δήμητρας και του Παναγιώτη, υπό το δικό μου ενορχηστρωτικό πρίσμα.

Εκτός από την συγκεκριμένη εμφάνιση, προγραμματίζετε κάτι άλλο για το καλοκαίρι;

Η δουλειά αυτή καθώς και νέες συνθέσεις θα παρουσιαστούν το Σεπτέμβριο στο Ηράκλειο Κρήτης. Παράλληλα, θα εμφανιστώ ως σόλο καλλιτέχνης, στο φεστιβάλ κρουστών του Ρεθύμνου, ενώ συμμετέχω σε πολλά φεστιβάλ είτε ως τζαζ μουσικός είτε ως μουσικός-ενορχηστρωτής της αγαπημένης Ελευθερίας Αρβανιτάκη.

Όλες οι λεπτομέρειες για το live του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη στον Κήπο του Μεγάρου στην agenda του loaded.gr

BREAKING MUSIC