«Η τέχνη για μένα, σε σχέση με τον άνθρωπο, είναι φυσική ανάγκη και έκφραση»

Ο Θοδωρής Καρέλλας, με αφορμή το δίσκο του «Φρέσκος Πηλός», συστήνεται στους αναγνώστες του loaded.

BREAKING
 

Ο Θοδωρής Καρέλλας, με αφορμή το δίσκο του «Φρέσκος Πηλός», συστήνεται στους αναγνώστες του loaded.

«Φρέσκος Πηλός» (μέρος πρώτο), τιτλοφορείται το νέο άλμπουμ που κυκλοφορεί από τον Μετρονόμο, σε στίχους Θωμά Ψήμμα και μουσική Θοδωρή Καρέλλα. Πρόκειται για το πρώτο μέρος ενός ολοκληρωμένου μουσικού έργου, που δημιουργήθηκε μέσα στην περίοδο της πανδημίας και μεταμορφώνει σε τραγούδια τα σημαντικότερα γεγονότα του 2020, μέσα από την προσωπική και ευαίσθητη ματιά των δημιουργών του. 

Η σπαρακτική θανάτωση των 17 εκ. μινκ στη Δανία, η Μάγδα Φύσσα και η καταδίκη της Χρυσής Αυγής, η διάσωση της μικρής Ελίφ στη Σμύρνη από τα χαλάσματα, ο διασώστης-σκύλος που σώζει κοάλα από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία, οι ουρές στις τράπεζες τροφίμων στο Μιλάνο, η μοναξιά των ΜΕΘ, οι Αρμένιοι που καίνε τα σπίτια τους πριν εγκαταλείψουν το Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες που βοηθούν τους κατοίκους της Καρδίτσας, το νεογέννητο μωρό που τραβάει τη μάσκα του γιατρού Samer Cheaib σε μαιευτήριο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι συναυλίες στα μπαλκόνια στη γειτονιά της Σβώλου στη Θεσσαλονίκη και τόσα άλλα, είναι μόνο λίγα από τα μικρά ή μεγάλα γεγονότα του 2020 που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στις ζωές μας. 

Με αφορμή λοιπόν την κυκλοφορία του δίσκου, στον οποίο συμμετέχουν οι Στράτος Γκρίντζαλης, Στέφανος Ζαφειρόπουλος, Jana Holíčková, Λαμπρινή Καρακώστα, Αστέρης Κωσταντίνου, Πάνος Μπούσαλης, Χρήστος Ελ. Παπαδόπουλος, Θάνος Παπαγεωργίου, Δέσποινα Πραφτσιώτη, Μαρία Φασουλάκη,ο συνθέτης Θοδωρής Καρέλλλας, συστήνεται στους αναγνώστες του loaded.gr

«Γεια σας! Και τώρα θα σας συστηθώ!Ονομάζομαι Θοδωρής Καρέλλας, είμαι ένας άνθρωπος, μάλλον, και αυτοδίδακτος μουσικός. Ασχολούμαι με την τραγουδοποιία, την σύνθεση και το τραγούδι από τη στιγμή που ανακάλυψα τον ήχο και την σύνθεση αυτού.

Έχω γεννηθεί στην πόλη της Αθήνας, στην περιοχή του Κολωνού. Θέλω να σας πω κάτι, γι’ αυτό είμαι εδώ. Θεωρώ, ότι όποια εμπειρία και γνώση έχω καταφέρει μέχρι στιγμής να αποκτήσω στη ζωή μου, όσα έχω αντιληφθεί και βιώσει, τελικά, όλα αυτά κατοικούν λίγο ή πολύ και μέσα σε αυτά γράφω, παίζω και τραγουδάω.

Προσπαθώ να ζω με βάση στις ιδέες μου, έχοντας όμως πάντα την αγάπη την στήριξη κι αλληλεγγύη των δικών μου ανθρώπων, μα κι εγώ τους αγαπώ πάντοτε! Η τέχνη για μένα, σε σχέση με τον άνθρωπο, είναι φυσική ανάγκη και έκφραση αλλά κι ένα σπουδαίο εργαλείο που άλλοτε λειτουργεί σαν δίκαιο όπλο απέναντι σε κάθε είδους αδικία, άλλες φορές καταγγέλλει, άλλες φορές διαμαρτύρεται - και πολύ καλά κάνει - κι άλλες πάλι φορές μας δίνει την δυνατότητα να ονειρευόμαστε αστέρια κι ''άλλες ζωές'' και κόσμους όπως εμείς φανταζόμαστε.

Κατοικεί μέσα στις αγάπες μας, είναι η ιστορία και μνήμη μας. Η τέχνη του τραγουδιού, η πιο άμεση κατ εμέ απ’ τις υπόλοιπες, θεωρώ ότι είναι μια ανώτερη διαδικασία και που μέσα από αυτήν, από τα τραγούδια, τις νότες, τα λόγια, τις μελωδίες, μπορώ να αντιληφθώ το πόσο ουσιαστικά συνδέονται με έναν μαγικό τρόπο, με ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας, του πλανήτη και ίσως και του σύμπαντος που ξέρουμε αλλά κι εκείνου που δεν έχουμε γνωρίσει ακόμα.

Έχει την δύναμη να επηρεάσει ή και να διαμορφώσει την συνείδηση του ατόμου ή και ενός συνόλου, αν είμαστε ''ανοιχτοί'' μας κάνει καλύτερους εαυτούς και σε προσωπικό επίπεδο και ως προς το κοινωνικό σύνολο. Σκέφτομαι ότι ίσως να εκτίνεται από και προς το άπειρο. Ένα τέτοιο θαύμα, που αν κανείς αρχίζει να το κατανοεί εις βάθος και κατ’ ουσία, ο άνθρωπος, γίνεται Άνθρωπος. Μέσα από τέτοιες σκέψεις και ευθύνη γεννήθηκε και τελικά υλοποιήθηκε ο δίσκος Φρέσκος Πηλός.

Ένας δίσκος που αφορά όμως προς το παρόν σε αληθινά γεγονότα που συγκλόνισαν τον κόσμο την χρονιά που μας πέρασε. Δεν αστειεύεται, προτείνει και εμβαθύνει. Και έτσι, αντιλαμβάνομαι τα πράγματα σήμερα. Ένας τρόπος προσέγγισης, όπου είναι πάντα υπό διαμόρφωση.

Την αγάπη μου σε όλους!»

Ευχαριστώ πολύ το loaded.gr για την παρουσίαση, Θοδωρής Καρέλλας.

BREAKING MUSIC