«Δεν μπορώ να βάλω τη μουσική μου σε κουτάκι»

Ο Woodkid λίγο πριν τη συναυλία του στο Ηρώδειο, μιλάει στο loaded.gr

BREAKING
 

Ο Woodkid λίγο πριν τη συναυλία του στο Ηρώδειο, μιλάει στο loaded.gr

Μουσικός, παραγωγός, σκηνοθέτης βίντεο κλιπ, ο Woodkid, κατά κόσμον Yoann Lemoine, έχει εδώ και χρόνια κερδίσει τα αυτιά και τις καρδιές ενός μεγάλου και μη ενιαίου κοινού με τα μπαρόκ ηχητικά τοπία που ο ίδιος, όπως είπε στο loaded.gr θα ήθελε να κατατάσσονται στην pop.

Αφού κυκλοφόρησε τον δεύτερο δίσκο του μέσα στην κορύφωση της πανδημίας, ο Woodkid πραγματοποιεί περιοδείας, μία από τις κύριες στάσεις της οποίας θα είναι και το Ηρώδειο στις 7 Ιουλίου. Λίγο πριν την εμφάνισή του μίλησε στο loaded.gr

Στην Αφροδίτη Παπακαλού

Κατ' αρχάς, τι θα δούμε στην παράστασή σου στο Ηρώδειο; Και, αληθεια, πώς σου φαίνεται ο χώρος;

Λατρεύω το χώρο, είναι ο βασικός που θέλω να κάνω την παράσταση, γιατί είναι ένας πολύ ιδιαίτερος χώρος. Μάλιστα, η συναυλία θα είναι λίγο διαφορετική από αυτή που παρουσιάζουμε σε άλλους χώρους, καθώς κάναμε δημιουργικές προσαρμογές, ώστε να «αγκαλιάσουμε» τον χώρο του Ηρωδείου. Οπότε θα είναι μια πολύ ιδιαίτερη παράσταση και ο κόσμος που θα είναι εκεί θα δει μια μοναδική παράσταση.

Θα ήθελα να μιλήσουμε για τη μουσική σου: την έχω ακούσει πολλές φορές και με προσοχή, αλλά ακόμα δεν έχω κατορθώσει να την εντάξω σε κάποιο είδος. Εσύ πώς θα την χαρακτήριζες;

Δεν έχω ιδέα (γέλια). Μη με ρωτάς, δεν μπορώ να βάλω τη μουσική μου σε «κουτάκι». Γενικά, θέλω να πιστεύω ότι είναι pop μουσική, υπό την έννοια ότι κάτω από την παραγωγή και την ενορχήστρωση υπάρχουν τραγούδια που μπορείς να τα παίξεις στο πιάνο και έχουν μια δομή κουπλέ-ρεφραίν, οπότε θέλω να την κατατάσσω στην pop. Αλλά δεν ξέρω πώς ακριβώς να την περιγράψω, καθώς είναι και ηλεκτρονική μουσική, είναι ορχηστική, αλλά είναι και μουσική δωματίου, είναι πειραματική, αλλά κάποιες φορές είναι και εμπορική... Νομίζω ότι είναι ένα μείγμα πολλών πραγμάτων, ένα υβρίδιο, αν θέλεις.

Μου έκανε εντύπωση ότι σου χρειάστηκαν επτά χρόνια για να ετοιμάσεις τον δεύτερο δίσκο σου, ο οποίος κυκλοφόρησε στα τέλη του 2020. Γιατί σου πήρε τόσο πολύ;

Μου έκανε κι εμένα εντύπωση. Νομίζω ότι δεν ήθελα να «εκτεθώ» με έναν νέο δίσκο, καθώς ίσως δεν είχα κάτι να πω ακόμα. Και ήθελα να προκαλέσω εκ νέου τον εαυτό μου, κάτι που ίσως ήταν λάθος, αλλά δεν ήθελα να ετοιμάσω έναν δεύτερο δίσκο ο οποίος θα «καβαλούσε το κύμα» του πρώτου. Ήθελα να προκαλέσω ξανά τον εαυτό μου, ήθελα να κατακτήσω νέο ακροατήριο, ήθελα να «εφεύρω» νέα πράγματα, να πω νέα πράγματα και αυτό ακριβώς έκανα με το «S16»: πήρα το χρόνο μου για να «επανεφεύρω» τον εαυτό μου και να ανακαλύψω καινούργια πράγματα για να πω.

Έχεις σκηνοθετήσει σπουδαία video clip για καλλιτέχνες όπως οι Lana Del Rey, Rihanna, Drake και πολλοί άλλοι. Θεωρείς τον εαυτό σου περισσότερο οπτικό καλλιτέχνη ή ηχητικό;

Παρ' ελπίδα, μπορώ να είμαι και τα δύο: νομίζω ότι με τα project μου και με τη μουσική μου μπορώ να είμαι και τα δύο, την ίδια στιγμή. Υπάρχουν, βέβαια, στιγμές που είμαι περισσότερο μουσικός και άλλες που είμαι περισσότερο σκηνοθέτης ή σχεδιαστής, καθώς στο πρόγραμμά μου υπάρχουν στιγμές που πρέπει να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στο ένα ή στο άλλο. Φυσικά, όταν ετοιμάζω ένα βίντεο με τη Rihanna ή με τον Harry Styles, τότε είμαι πλήρως σκηνοθέτης μουσικού βίντεο. Αλλά στην περιοδεία, για παράδειγμα, είμαι και τα δύο.

Άρα, να συμπεράνω ότι μιλάμε για μια multimedia παράσταση που θα δούμε στο Ηρώδειο, σωστά;

Α, ναι, είναι μια δουλειά που στηρίζεται στην υφή και στο φως, μια συνεργασία μεταξύ της μουσικής ομάδας και των τεχνικών για τα media και τον φωτισμό. Στο Ηρώδειο θα είναι κυρίως για το φως.

Κλείνοντας, θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στους fans σου στην Ελλάδα;

Θα έλεγα ότι δεν μπορώ να περιμένω για να βρεθώ εκεί, ότι είναι πραγματικό προνόμιο το ότι θα παίξω στο Ηρώδειο και ότι θα κάνω ό,τι μπορώ για να τους συγκινήσω. Επίσης, θα τους συνιστούσα να κάνουν λίγη γυμναστική πριν από τη συναυλία (γέλια).

Όλες οι λεπτομέρειες για τη συναυλία του Woodkid ΕΔΩ

BREAKING MUSIC