Κίτρινα Ποδήλατα: «Στενάχωρη συνθήκη του να μην υπάρχει η δυνατότητα να παίξουμε για όλους τους φίλους»

Με αφορμή τις εμφανίσεις του στο club του Σταυρού του Νότου, το συγκρότημα μιλάει στο loaded.gr

BREAKING
 

Με αφορμή τις εμφανίσεις του στο club του Σταυρού του Νότου, το συγκρότημα μιλάει στο loaded.gr

Τα Κίτρινα Ποδηλάτα από τις 13 Νοεμβρίου και για τρία Σάββατα, επιστρέφουν στο Club του Σταυρού του Νότου. Ο Αλέξανδρος και ο Γιώργος Παντελιάς, χαρακτηρίζουν στο loaded.gr τα 21 χρόνια πορείας τους «δύσκολα, όμορφα, γεμάτα, αληθινά».

Η νέα τους παράσταση «Να σε δω να γελάς…», σηματοδοτεί και την επιστροφή τους στα live την οποία αναμένουν με ενθουσιασμό. Ωστόσο, όπως σημειώνουν «το μόνο που φρενάρει τον ενθουσιασμό είναι όλη αυτή η στενάχωρη συνθήκη του να μην υπάρχει η δυνατότητα να παίξουμε για όλους τους φίλους, αλλά μόνο για όσους έχουν συντονιστεί με τις οδηγίες σε σχέση με τον εμβολιασμό».

 

Στην Αφροδίτη Παπακαλού

 

Πώς είναι να περιμένετε την επιστροφή στα live σε κλειστό χώρο μετά από ένα μεγάλο διάστημα;

Υπάρχει μια ιδιαίτερη αίσθηση, όχι μόνο πως συνεχίζουμε από εκεί που ο covid πάγωσε τις ζωές όλων μας, αλλά πως ξεκινάμε απ' την αρχή να συστηθούμε ξανά στο κοινό μας, σαν «πρωτοεμφανιζόμενοι», με περίσσεια ενέργεια, με ακόρεστη διάθεση και άγνοια όποιου πιθανού κινδύνου βρούμε στο διάβα μας. Μόνο που στην πραγματικότητα, όλο αυτό περιβάλλεται με 21 χρόνια εμπειρίας, γνώσης και παραστάσεων. Όπως και να ‘χει, αδημονούμε να συναντήσουμε ξανά φίλους στο φυσικό μας χώρο, ειδικά όταν ο χώρος αυτός είναι ο Σταύρος του Νότου.

Το μόνο που φρενάρει τον ενθουσιασμό και την μεγάλη εσωτερική μας ανάγκη να επανέλθουμε στις ζωντανές μας παραστάσεις, είναι όλη αυτή η στενάχωρη συνθήκη του να μην υπάρχει η δυνατότητα να παίξουμε για όλους τους φίλους, αλλά μόνο για όσους έχουν συντονιστεί με τις οδηγίες σε σχέση με τον εμβολιασμό. Γεγονός που μας βρίσκει αντίθετους, ιδιαίτερα σε σχέση με το προφίλ παρόμοιου ύφους εκδηλώσεων σε έναν ελεγχόμενο, υπεύθυνο και οργανωμένο χώρο. Καμία σχέση δηλαδή π.χ. με την κατάσταση στα ΜΜΜ όπου εκεί για κάποιο περίεργο λόγο τα μέτρα και τα σταθμά είναι από άλλον πλανήτη. Προφανώς θα έχουν κάπως επιστημονικά αποδείξει πως ο Covid σέβεται τον εαυτό του και δεν μπαίνει σε ελληνικό λεωφορείο. Ευχόμαστε να βρεθεί λύση για όλους πολύ σύντομα και εμείς μέχρι τότε θα προσπαθήσουμε να ισορροπήσουμε με όλα όσα οι νέοι καιροί μετατρέπουν τα απλά και αυτονόητα σε δύσκολο «σταυρόλεξο».

Η παράστασή σας πήρε τον τίτλο από τραγούδι σας. Για ποιο λόγο επιλέξατε το συγκεκριμένο;

Ο τίτλος της παράστασης είναι εμπνευσμένος από τη γενικότερη νοοτροπία μας, η οποία μας θέλει να προσπαθούμε πάντοτε, ανεξαρτήτως συνθηκών, δυσκολιών και ανατρεπτικών καταστάσεων, να «κρατάμε το μέσα μας». Να καταφέρνουμε να διατηρούμε εσωτερικά το χαμόγελο, την ελπίδα και την καλύτερη δυνατή ψυχολογία μας. Στοιχεία, που πάντα μας άρεσε να μεταδίδουμε μέσω της μουσικής μας, σε όσους μας τιμούν με τη φιλία και την αγάπη τους όλα αυτά τα χρόνια.

Αυτό θα συμβεί και στη συγκεκριμένη παράσταση τα τρία Σάββατα 13,20 και 27 του Νοέμβρη. Ευελπιστούμε να είναι τρεις κερδισμένες βραδιές που θα δώσουν σε όλους μας ώθηση για την επόμενη μέρα. Στις εποχές που ζούμε, το να μπορούμε να διατηρούμε ζεστό το χαμόγελο μέσα κι έξω μας και να συνεχίσουμε να πιστεύουμε στους ανθρώπους και τους εαυτούς μας, είναι μια ροκ πράξη κόντρα σε όσα μας γεμίζουν με τοξική αμηχανία, με φόβο, ανασφάλεια και μιζέρια.

Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα;

Θα προσπαθήσουμε σε ένα πρόγραμμα γενικής ανάτασης με «λόγο και αιτία», να ισορροπήσουμε την αποφόρτιση με τη δημιουργική σκέψη, τη ψυχαγωγία με τη διασκέδαση, την ουσία με την ανάγκη και γενικότερα θα προσπαθήσουμε να απομακρυνθούμε λίγο από την νέα καθημερινότητα, χωρίς όμως να είμαστε και άγονα απόντες από αυτήν.

Πρωταγωνιστές θα είναι ξεκάθαρα τα τραγούδια και τα μηνύματα τους, που έχουν τη δύναμη να πετύχουν όλα όσα θέλουμε να δώσουμε σε όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους. Θα  παρουσιάσουμε τις σημαντικότερες στιγμές της 21χρονης πορείας μας, από το πρώτο μας βήμα μέχρι και το τελευταίο μέρος της μουσικής Τριλογίας μας «Vol3. the electro project», εμπλουτισμένες με πλούσια αναφορά σε αγαπημένα τραγούδια από εγχώρια και ξένη σκηνή. Όλα βέβαια θα κάνουν «χώρο» όποτε χρειαστεί στη ροή της παράστασης, για αφιερωματικές αναφορές σε Δασκάλους που έφυγαν μα πάντα θα λειτουργούν ως «φάροι», ιδιαιτέρως στα δύσκολα.

Αναφερθήκατε στα 21 χρόνια πορεία σας. Πώς ήταν;

Ήταν όπως όφειλαν να είναι και όπως εμείς οι ίδιοι επιλέξαμε να είναι. Δύσκολα, όμορφα, γεμάτα, αληθινά. Προσπαθήσαμε, πιστεύουμε με αξιοπρέπεια και ουσία, με συνέπεια και αγνή διάθεση να προσφέρουμε στην (φωτεινή ελπίζουμε) πλευρά της δισκογραφίας. Μέσα σε αυτήν την εικοσαετία, ζήσαμε έντονα τις μεγάλες αλλαγές στη κοινωνία, τον πολιτισμό, τη γενικότερη αλλαγή νοοτροπίας σε θέματα ηθικής. Είναι θετικό το ότι προλάβαμε κάποιες από τις τελευταίες στιγμές της παραδοσιακής δισκογραφίας, μα έκτοτε βιώσαμε στην πρώτη γραμμή «μάχης», όλα τα νέα «σημεία των καιρών» στο τοξικό περιβάλλον της κρίσης οικονομιών και αξιών. Μείναμε ψύχραιμοι και βρήκαμε τους τρόπους να παραμείνουμε αμείωτα δημιουργικοί.

Παράλληλα κρατήσαμε κλειστά τα αυτιά μας σε Σειρήνες, δεν θαμπωθήκαμε από γυαλιστερούς αντικατοπτρισμούς, κρατήσαμε ακλόνητη την ηθική με την οποία αποφασίσαμε εξ αρχής να κάνουμε τα χιλιόμετρα μας,  καθώς και τους λόγους για τους οποίους προσπαθούμε να υπηρέτησουμε τη μουσική. Ήταν αληθινά χρόνια με σκληρή δουλειά και πολλές όμορφες στιγμές που πάντα έπαιρναν ιδιαίτερη αξία μέσα απ τις άπειρες αντίστοιχες δύσκολες στιγμές. Σημαντικότερα στοιχεία θεωρούμε πως είναι αφενός η μεταξύ μας άριστη σχέση και η κοινή μας φιλοσοφία κι αφετέρου η συνεχής αναζήτηση για βελτίωση και  διεύρυνση γνώσεων. Αυτά μπορούν να κάνουν τις δεκαετίες να φαντάζουν χρονικά μόλις μερικές εβδομάδες.

Θα έλεγε πάντως κάποιος που παρακολουθεί την πορεία σας, ότι δεν έχετε επιλέξει τον «εύκολο» δρόμο….

Όσα «αγαθά» κατακτά κάποιος βασισμένος στις δυνάμεις του, με γνώση με συνέπεια και με σκληρή δουλειά, αλλά και όσο προσπαθεί να  δημιουργεί με γνώμονα όχι απαραίτητα το «τώρα» αλλά το «πάντα», αφήνοντας στον χρόνο να δείξει αν τα κατάφερε πραγματικά, τότε τα «αγαθά» αυτά δε μπορεί να του τα πάρει κανείς. Γιατί δεν είναι «δανεικά» αλλά αυτοδημιούργητα. Δεν τα χρωστάει σε κανέναν. Αυτό απαιτεί να επιλέξει κάποιος τον δυσκολότερο δυνατό δρόμο και να είναι έτοιμος να πει με μεγάλη ευκολία τα δυσκολότερα «όχι» όπου χρειαστεί. Με τέσσερις σοφές πανάρχαιες λέξεις «τα αγαθά κόποις κτώνται».

Υπάρχουν σχέδια για επόμενο δίσκο;

Υλικό «καραντίνας» υπάρχει και αυτό άμεσα θα φροντίσουμε να αποτυπώσουμε στο studio. Πρώτα όμως, θέλουμε να δώσουμε λίγο χρόνο στο να υπενθυμίσουμε το τελευταίο μέρος της μουσικής μας Τριλογίας «the electro project», την επικοινωνία του οποίου δεν επέτρεψαν οι συνθήκες του Covid19.

Παράλληλα, ετοιμαζόμαστε να επικοινωνήσουμε και οπτικοακουστικό υλικό από μεγάλες live - παραγωγές που πραγματοποιήσαμε στη δεύτερη δεκαετία της πορείας μας. Η μεγαλύτερη εσωτερική ανάγκη μας πάντως, είναι οι ζωντανές εμφανίσεις, γι' αυτό, αφού φροντίσουμε να ευχαριστηθούμε στο έπακρο τις εμφανίσεις μας τα Σάββατα 13, 20 και 27 Νοεμβρίου στο club του Σταυρού Νότου, θα συνεχίσουμε να συναντούμε τους φίλους μας στην περιφέρεια ξεκινώντας από την Χαλκίδα (03/12) και συνεχίζοντας σε Κρήτη (16 και 17/12) αλλά και βόρεια Ελλάδα μέχρι το νέο έτος.

Πρόσφατα συμμετείχατε σε συναυλία για τον έναν χρόνο καταδίκης της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Η ανοιχτή τοποθέτηση θεωρείτε ότι έχει κόστος για έναν καλλιτέχνη;

Γενικότερα, δεν είμαστε τύποι που έχουμε οπωσδήποτε έτοιμη πάντα μια άποψη για όλα τα θέματα του πλανήτη, ούτε βγαίνουμε αναίτια με τη παραμικρή αφορμή να πούμε οπωσδήποτε το μακρύ και το κοντό μας που λέει και ο σοφός λαός. Επίσης, αποφεύγουμε να ανεμίζουμε μαχητικές σημαίες με το παραμικρό, ως δημόσια «επιβεβαίωση» κάποιας ταμπέλας. Ξέρουμε όμως πως σε οποιαδήποτε  πραγματική μάχη θα μπούμε στη πρώτη γραμμή ίσως πριν και από τους πιο λαλίστατους. Προτιμούμε γενικότερα να αφήνουμε να μιλούν τα τραγούδια μας και να εκπροσωπούν τις απόψεις και τη στάση ζωής μας.

Εδώ όμως, στην εκδήλωση που αναφέρετε, είχαμε μια συγκεκριμένη συγκυρία με ιδιαίτερο νόημα σε καιρούς που οφείλουμε να επιβεβαιώνουμε πως όταν πραγματικά χρειαστεί, είμαστε εκεί, ο καθένας με τις όποιες δυνάμεις του, αλλά και όλοι μαζί, ώστε να εξαλείψουμε κάθε προοπτική αμφισβήτησης για το αν τα αντανακλαστικά μας είναι πάντοτε έτοιμα να ισορροπήσουν τα κακώς κείμενα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η όποια έκθεση ή κόστος έρχεται σε δεύτερη μοίρα… η ίδια η τέχνη το απαιτεί αυτό, από όποιον θέλει να την υπηρετήσει όχι για εκείνον αλλά για την ίδια την τέχνη του.

Το τελευταίο διάστημα και στην Ελλάδα η ακροδεξιά σηκώνει ξανά κεφάλι. Πού το αποδίδετε;

Μιλήσαμε και παραπάνω για εποχές βαθιάς κρίσης οικονομιών, αξιών και συνθήκες ηθικού χάους. Τα φαινόμενα αυτά προσπάθειας επανεμφάνισης, αποτελούν προιόντα κρίσης, όπως κάθετι άλλο ευτελές και ρηχό. Προσοχή όμως.. δεν αρκεί μόνο να το λέμε ως κάποιο πόρισμα. Όλοι όσοι αγαπάμε τη Δημοκρατία θα πρέπει να νοιαζόμαστε να τη φροντίζουμε και να τη διαφυλάσσουμε έμπρακτα, προστατεύοντας την ακριβή και ουσιαστική της υπόσταση και όχι να την ανεμίζουμε απλώς σαν λάβαρο ή κάποιον τίτλο. Όσο υπηρετούμε σωστά τη Δημοκρατία, δεν θα υπάρχει καν χώρος για τέτοια φαινόμενα. Στα χωριά που οι σοφοί της ζωής ξέρουν, λένε πως ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται.

Τα Κίτρινα Ποδήλατα στο Σταυρό του Νότου. Λεπτομέρειες ΕΔΩ

BREAKING MUSIC