Πίσω από τα ακατάληπτα λόγια κρύβονται βωμολοχίες που περιγράφουν τον ναυτικό να κάνει έρωτα με την κοπέλα του...

Το «Louie Louie» των The Kingsmen είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο σημαντικά τραγούδια στην ιστορία του ροκ.

BREAKING
 

Το «Louie Louie» των The Kingsmen είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο σημαντικά τραγούδια στην ιστορία του ροκ.

Κυκλοφόρησε ως δεύτερη πλευρά του σινγκλ «You are my sunshine» το 1957, γνωρίζοντας επιτυχία μόνο στο έγχρωμο ακροατήριο. Χωρίς να έχει κερδίσει ιδιαίτερα χρήματα από την ηχογράφηση, μετά από λίγα χρόνια, ο συνθέτης του Richard Berry πούλησε έναντι 750 δολαρίων τα δικαιώματα της σύνθεσης για να καλύψει τα έξοδα του γάμου του.

Το κομμάτι δεν γνώρισε κάποια ιδιαίτερη επιτυχία μέχρι το 1963, όταν ο ραδιοφωνικός παραγωγός Ken Chase έβαλε τους Kingsmen στο στούντιο για να το ηχογραφήσουν. Ο Chase ήταν ιδιοκτήτης του κλαμπ όπου έπαιζε το συγκρότημα και αναζητούσε ένα τραγούδι που θα ξετρέλαινε τους νέους που σύχναζαν εκεί. Η ηχογράφηση κόστισε μόνο 50 δολάρια και έγινε με μια μόνον εκτέλεση, μια εκτέλεση που έμεινε στην ιστορία για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι για το λάθος της. Περίπου στη μέση του κομματιού και πριν τελειώσει το σόλο της κιθάρας, ο τραγουδιστής ξεκινά νωρίτερα. Καταλαβαίνει όμως ότι κάτι δεν πάει καλά, σταματά και το κενό καλύπτεται με ένα γύρισμα του ντράμερ. Κατόπιν το τραγούδι συνεχίζεται κανονικά. Ο Chase, κατά πάσα πιθανότητα, δεν ήθελε να διαθέσει χρήματα για να νοικιάσει περισσότερη ώρα το στούντιο κι έτσι έμεινε και εκδόθηκε αυτή η λανθασμένη εκτέλεση.

Ο δεύτερος λόγος είναι οι στίχοι του τραγουδιού. Η ηχογράφηση των φωνητικών δεν είναι καλή, με αποτέλεσμα σχεδόν όλα τα λόγια να μην ακούγονται καθαρά. Αυτό βοήθησε να ξεκινήσει μια φήμη ότι πίσω από τα ακατάληπτα λόγια κρύβονται βωμολοχίες που περιγράφουν τον ναυτικό να κάνει έρωτα με την κοπέλα του. Ηθελημένα ή όχι, ήταν μια από τις καλύτερες διαφημιστικές εκστρατείες στην ιστορία του ροκ. Αμέσως έγινε χαμός. Μεταξύ των εφήβων άρχισαν να κυκλοφορούν στα κρυφά σελίδες με τους υποτιθέμενους στίχους του τραγουδιού. Πολλά ραδιόφωνα απαγόρευσαν τη μετάδοσή του λόγω των στίχων του (παρόλο που δεν άκουγαν τι έλεγε).

Το θέμα πήρε τέτοιες διαστάσεις, που ανέλαβε επίσημα να το διαλευκάνει το FBI! Μετά από τριάντα έναν μήνες έρευνα και σε μια αναφορά 120 σελίδων, απεφάνθη πως δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό πίσω από τους στίχους. Η ειρωνεία είναι πως, αργότερα, ο ντράμερ αποκάλυψε πως στο 54o δευτερόλεπτο φωνάζει τη λέξη «fuck»!

Το μόνο που κατάφερε τελικά όλη αυτή η ιστορία ήταν να μυθοποιήσει περισσότερο το τραγούδι ανάμεσα στους νέους και να εκτινάξει τις πωλήσεις του σινγκλ στα ύψη, φτάνοντάς το στη θέση Νο. 2 των επιτυχιών των ΗΠΑ.

 

Από το εξαιρετικό βιβλίο «Οι κρυμμένες ιστορίες πίσω από τα τραγούδια» του Τάσου Βαφειάδη που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ζήτη.

 

Louie Louie, oh no, you take me where ya gotta go, yeah, yeah, yeah, yeah, yeah, baby
Louie Louie, oh baby, take me where ya gotta go

A fine little girl, she waits for me
Me catch the ship across the sea
Me sailed the ship all alone
Me never think I'll make it home

Louie Louie, oh no no no, me gotta go, oh no
Louie Louie, oh baby, me gotta go

Three nights and days I sailed the sea
Me think of girl constantly
On the ship, I dream she there
I smell the rose in her hair

Louie Louie, oh no, me gotta go, yeah, yeah, yeah, yeah, yeah, baby
Louie Louie, oh baby, me gotta go

Okay, let's give it to 'em right now
Me see
Me see Jamaica, the moon above
It won't be long me see me love
Me take her in my arms and then
I tell her I'll never leave again

Louie Louie, oh no, me gotta go, yeah, yeah, yeah, yeah, yeah, baby
Louie Louie, oh baby, me gotta go

I said me gotta go now
Let's hustle on out of here
Let's go
 

 

BREAKING MUSIC