«Πειραγμένη» παραδοσιακή μουσική (μόνο) από νέους

Ένα διήμερο φεστιβάλ με 24 παραδοσιακά, νεανικά, σχήματα από ολόκληρη την Ελλάδα, στο Ξέφωτο του Κ.Π.Ι. Σταύρος Νιάρχος.

BREAKING
 

Ένα διήμερο φεστιβάλ με 24 παραδοσιακά, νεανικά, σχήματα από ολόκληρη την Ελλάδα, στο Ξέφωτο του Κ.Π.Ι. Σταύρος Νιάρχος.

Είναι η 2η Συνάντηση Νέων Συγκροτημάτων Παραδοσιακής Μουσικής. Περισσότεροι από 200 νέοι μουσικοί και τραγουδιστές πειραματίζονται, μεταφέροντας στο σήμερα τους ήχους και τις αξίες της παράδοσης. Καλλιτεχνικός υπεύθυνος της εκδήλωσης είναι ο Σωκράτης Σινόπουλος. Και διοργανωτές ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 

Ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου είναι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ίδρυσε η Δόμνα Σαμίου το 1981 με την υποστήριξη ανθρώπων που τρέφουν θαυμασμό για το έργο της καθώς και για την ελληνική παραδοσιακή μουσική.
Πληροφορίες: τηλ. (+30) 210 932 9710 τις καθημερινές από 09:00 έως 13:00

Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 19:30

Μελτέμια
Ομάδα Ομάδα μαθητών από το Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης. Τα «Μελτέμια» δημιουργήθηκαν τον Οκτώβριο του 2018 με αφορμή τον διαγωνισμό για τη συμμετοχή στη 2η Συνάντηση Νέων Συγκροτημάτων Παραδοσιακής Μουσικής «Δόμνα Σαμίου» - Της Τριανταφυλλιάς τα φύλλα.

Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής «Εμμέλεια» Ι.Μ.Α.
To Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρούπολης είναι μια πρωτοβουλία της μητρόπολης με στόχο να αναδείξει νέους μουσικούς και τραγουδιστές της πόλης, και ξεκίνησε το 2016. Αν και νεότατο, το σύνολο έχει ήδη στο ενεργητικό του αρκετές εμφανίσεις στη Βόρεια Ελλάδα και μια δισκογραφική δουλειά με τον χαρακτηριστικό τίτλο Και εδώ ακούω Ελλάδα.

Σεκέρ Παρέα
Μια παρέα από φοιτητές και αποφοίτους του τμήματος Μουσικής Επιστήμης καιΤέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ δημιούργησαν το 2018 στη Θεσσαλονίκη τη «Σεκέρ Παρέα». Το όνομά τους είναι ένα λογοπαίγνιο ανάμεσα στο γνωστό ανατολίτικο γλυκό σεκέρ-παρέ και το ίδιο το συγκρότημα που είναι μια παρέα έξι νέων παιδιών.

Harman
Τρία νεαρά κορίτσια που θα μπορούσαμε να τα αποκαλέσουμε «μουσικούς του δρόμου» καθώς κατά καιρούς παίζουν μουσική στο κέντρο της Αθήνας ·ίσως κάποια στιγμή να τις πετύχετε στη οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Θα πουν τραγούδια της Καππαδοκίας, της Ίμβρου και της Κύπρου.

EnTrata
Η αγάπη για τη νησιωτική παράδοση έφερε κοντά τέσσερις νέους που ανακάλυψαν το κοινό τους ενδιαφέρον για τη μελέτη και προβολή τραγουδιών και σκοπών από τη νησιωτική Ελλάδα και τη Μικρά Ασία. Στόχος τους είναι να αναμετρηθούν με την αυθεντική αναπαραγωγή και εκτέλεση των τραγουδιών, αλλά και να προσεγγίσουν ή και να διασκευάσουν νεότερες και συνθέσεις.

Kocaman Ensemble
Η παρέα από φοιτητές του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας έχει μουσική δραστηριότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με επιρροές από τις μουσικές παραδόσεις της ανατολικής Μεσογείου και έφεση στον πειραματισμό. Και –όπως δηλώνουν οι ίδιοι– το συγκρότημα «καλύπτει την ανάγκη για τη μουσική τους έκφραση και δημιουργία, εντός και εκτός των πλαισίων της ελληνικής μουσικής, όπως μας έχει παραδοθεί».

Θρακιώτικη Σπείρα
Νεανική μουσική ομάδα από τη Δράμα που την αποτελούν παιδιά του Λυκείου. Δημιουργήθηκε το 2018 και τους ένωσε η αγάπη τους για τη μουσική και τους χορούς της Θράκης. Εμψυχωτής και δάσκαλός τους, ο Γιάννης Ζεμαδάνης, μέλος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Δράμας και πατέρας του ενός από τα παιδιά.

KIRKI
Νεανικό μουσικό σχήμα από τη Θεσσαλονίκη. Στις συνθέσεις και στον ήχο τους αναγνωρίζει κανείς τους λαϊκούς τρόπους και ρυθμούς από την ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια με την αρμονία και τις συνηχήσεις που χαρακτηρίζουν αυτά τα μουσικά ιδιώματα, χωρίς ωστόσο να λείπουν και στοιχεία πειραματισμού, όπως ο ηλεκτρικός ήχος, αντισυμβατικές αρμονίες και μελωδίες και απρόβλεπτα ρυθμικά σχήματα.

The Worksongs Project
Τραγούδια της δουλειάς απ' όλο τον κόσμο. Έτσι ονομάζονται στη λαογραφία τα τραγούδια που είτε αναφέρονται είτε συνοδεύουν τη δουλειά. Ιδιαίτερα τα τραγούδια που συνοδεύουν τη δουλειά είχαν ως στόχο να συντονίσουν μια ομαδική απασχόληση, όπως, για παράδειγμα, η κωπηλασία, ή απλά με τη συντροφιά τους να ανεβάσουν τη διάθεση και την παραγωγικότητα. Πρόκειται για ένα ταξίδι που φιλοδοξεί να παρουσιάσειτις ομοιότητες στη δραστηριότητα και κατ’επέκταση στον τρόπο σκέψης των ανθρώπων της δουλειάς όλου του κόσμου.

Γης Μαδιάμ
Πέντε νέα κορίτσια από τις Σέρρες, αμιγώς γυναικεία υπόθεση. Δημιουργήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2016 και δηλώνουν ότι «υποστηρίζουν το ελληνικό δημοτικό τραγούδι αλλά και σύγχρονες συνθέσεις αγαπημένων Ελλήνων». Στόχος τους, να παρουσιάσουν την ελληνική παραδοσιακή μουσική με μια πιο φρέσκια και ανανεωμένη ματιά για να την αγαπήσει ο κόσμος όσο την αγαπούν και οι ίδιες. Χαρακτηριστικό τους, οι διασκευές τους με έντονες πολυφωνικές πινελιές. Στο ρεπερτόριό τους εντάσσουν και δικές τους πρωτότυπες συνθέσεις.

Αλάσια Τρίο
Μουσικές της Κύπρου. Τρεις Κύπριοι φοιτητές στο δεύτερο έτος του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην κατεύθυνση της Ελληνικής Παραδοσιακής και Δημοτικής Μουσικής δημιούργησαν τους «Αλάσια» τον Μάρτιο του 2018. Στόχος τους είναι να μελετήσουν σε βάθος τη μουσική της Κύπρου και να την κάνουν γνωστή σε ευρύτερο κοινό. Επέλεξαν για το συγκρότημά τους το όνομα «Αλάσια» που πιστεύεται ότι είναι προομηρική ονομασία του νησιού.

Αθιβολές
Μουσικές της Κρήτης. Στειακές κοντυλιές, καστρινός πηδηχτός, ρεθεμνιώτικη σούστα, χανιώτικα ριζίτικα αλλά και νέες κρητικές συνθέσεις είναι το ρεπερτόριο του σχήματος «Αθιβολές». Στόχος του συγκροτήματος που δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2018 είναι να κάνει γνωστή την παραδοσιακή κρητική μουσική, τα ποικίλα ηχοχρώματα που υπάρχουν στο νησί, και –γιατί όχι– να πειραματιστεί πάνω στους παλιούς μουσικούς δρόμους.

 

Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 19:30

Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής Μουσικού Σχολείου Ιλίου
Μαθητές και μαθήτριες του σχολείου. Στους κατοίκους του Ιλίου και γενικότερα της Δυτικής Αττικής, ενσωματώθηκαν Μικρασιάτες, Κρητικοί, Νησιώτες, Πόντιοι, Ηπειρώτες, Πελοποννήσιοι και Αρβανίτες, δημιουργώντας ένα αστικό κράμα που, μαζί με τους μετανάστες από άλλες χώρες που ήρθαν τα τελευταία 30 χρόνια, συμπληρώνουν την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής. Για τον λόγο αυτό οι μαθητές θα παρουσιάσουν τραγούδια από την Πελοπόννησο, τη Μικρά Ασία αλλά και αρβανίτικα τραγούδια στην αυθεντική γλωσσική τους μορφή. Και όπως δηλώνουν οι ίδιοι, «Θέλουμε να ζωγραφίσουμε με νότες αυτό το πολιτισμικό ψηφιδωτό και να τραγουδήσουμε μνήμες και ιστορία».

Mare Nostrum
Έτσι λέγαν οι Ρωμαίοι τη Μεσόγειο Θάλασσα και κατ’ επέκταση όλες τις περιοχές των ακτών της. Οι Mare Nostrum είναι ένα νεοσύστατο μουσικό συγκρότημα με έδρα την Αθήνα. Δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 από την αγάπη των μελών του για την ελληνική παραδοσιακή μουσική και τη μουσική της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου. Στόχος τους είναι η απόδοση τραγουδιών και σκοπών σύμφωνα με τον παραδεδομένο τρόπο που μεταφέρεται και ερμηνεύεται μέσα από τα προσωπικά βιώματα των μελών του στη μουσική πραγματικότητα του σήμερα.

Απλό Τρίο
Ένα νεοσύστατο νεανικό σχήμα που, όπως λένε οι ίδιοι, «θέλει να αναδείξει την ελληνική παραδοσιακή μουσική μέσα από λιτές και απλές ενορχηστρώσεις», εξ ου και το όνομά τους. Μέλημα τους να αποδώσουν μέσα από τα παραδοσιακά τραγούδια το γλυκό ηχόχρωμα της πολίτικης λύρας και τη συνοδεία της λάφτας.

Λεφτοκάρυα
Μουσικές του Πόντου. Το μουσικό σχήμα δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2017 από ομάδα φοιτητών του τμήματος Μουσικής Επιστήμης καιΤέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Μελετούν και πειραματίζονται πάνω στην ποντιακή μουσική με την οποία έχουν και βιωματική σχέση. Εξ ου και το όνομά τους: λεφτοκάρυα είναι τα φουντούκια, ο «καφέ χρυσός» του Πόντου που αφθονούν στις πλαγιές του. Το επέλεξαν για να συμβολίσει την αφθονία και τον μουσικό πλούτο της Μαύρης Θάλασσας.

Abdal
Μουσικές της Λέσβου. Εννέα παίκτες σαντουριού που κατάγονται από τον Μεσότοπο της Λέσβου με κοινά ακούσματα και μουσική ταυτότητα δημιούργησαν τους Abdal, τον Δεκέμβριο του 2017. Πιο πριν παρακολουθούσαν μαθήματα σαντουριού στο μουσικό τμήμα του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση», πολιτιστικού φορέα της ιδιαίτερης πατρίδας τους, με δασκάλα τη Σταυρούλα Σπανού. Σκοπός τους είναι να εξερευνήσουν την ελληνική παραδοσιακή μουσική και να μυηθούν στην τέχνη του σαντουριού.

Ντιλγκιρούδι
Μουσικές της Θράξης. Φωνητικό σχήμα που δημιουργήθηκε το 2017 με αφορμή αφιέρωμα στη μουσική της Θράκης που οργάνωσε το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Επέλεξαν το όνομά τους από το τραγούδι της αγάπης «Ντιλγκιρούδι», καθώς αυτό αποτέλεσε αφετηρία για την ενασχόληση των κοριτσιών με τις ιστορίες της Θράκης, τους σκοπούς της και το ομαδικό τραγούδι.

Κυρατζήδες
Κομπανία που εστιάζει κυρίως στη μουσική παράδοση της Πίνδου, στα ξακουστά «κυρατζήδικα» τραγούδια και σκοπούς, αλλά επεκτείνεται και σε όλη την Ελλάδα.Μέσα από τον ήχο της στεριανής ζυγιάς, οι «Κυρατζήδες» αποδίδουν τα τραγούδια του παρελθόντος δίνοντάς τους μορφή στο παρόν. Οι κυρατζήδες ή καραβαναραίοι ήταν οι μισθωτοί μεταφορείς του παλιού καιρού που διακινούσαν αγαθά σε όλα τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη. Τα κυρατζήδικα ήταν συνήθως αργά, μακρόσυρτα και συχνά λυπητερά τραγούδια που τραγουδούσαν οι άνδρες του καραβανιού στις ατέλειωτες ημέρες και νύχτες της οδοιπορίας τους.

Χορωδία του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου
Δημιουργήθηκε το 1993 από τη Δόμνα Σαμίου. Την αρχική σύνθεση αποτελούσαν οι μαθητές της στο παραδοσιακό τραγούδι στα μαθήματα που έκανε στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη. Με την καθοδήγηση της Δόμνας, η χορωδία συμμετείχε σε συναυλίες της και σε ηχογραφήσεις τραγουδιών σε στούντιο. Μετά τον θάνατό της, τη χορωδία ανέλαβε η συνεργάτιδα της Δόμνας Κατερίνα Παπαδοπούλου και ξεκίνησε η δεύτερη φάση της ιστορίας της. Τα μέλη της επιλέγονται ανάμεσα από τους μαθητές των μαθημάτων παραδοσιακού τραγουδιού που οργανώνει ο Σύλλογος όπου λειτουργούν τμήματα για αρχαρίους και προχωρημένους.

People of the Wind
Οι σαξοφωνίστες Fausto Sierrakowski (Γαλλία) και James Wylie (Νέα Ζηλανδία) μαζί με τον Αλέξανδρο Ριζόπουλο στο νταούλι σχημάτισαν το τρίο People of the Wind, το 2016 στη Θεσσαλονίκη, για να ερμηνεύσουν τις εκστατικές μελωδίες της Μακεδονίας και των παλαιών βαλκανικών λαϊκών παραδόσεων με κύριο εργαλείο τους το σαξόφωνο. Η απόδοση των μουσικών των Βαλκανίων με ένα δυτικό όργανο όπως το σαξόφωνο είναι μια πρόκληση που έχει στόχο να εμπλουτίσει και να ανανεώσει αυτήν την τόσο ιδιαίτερη μουσική παράδοση.

Πεντάηχον
Μουσικές της Αρκαδίας. Πέντε άνθρωποι, πέντε προσωπικότητες, πέντε ήχοι με μια κοινή συνιστώσα: την ανάγκη για έκφραση, πειραματισμό, σύνθεση και μουσική συνύπαρξη στον χώρο της λαϊκής κουλτούρας και της ζώσας παράδοσης των Ελλήνων. Η μπάντα δημιουργήθηκε στην Αθήνα στα τέλη του 2014. Στόχος τους είναι να μελετήσουν όλο και περισσότερα μουσικά ηχοχρώματα από την ελληνική παράδοση και να τα αποδώσουν μέσα από τη δική τους προσωπική εμπειρία και τέχνη, ώστε να κατακτήσουν ένα αναγνωρίσιμο μουσικό ύφος.

Τριζάλια
Μουσικές της Κρήτης. Μουσικό σχήμα που δημιουργήθηκε στα Χανιά το καλοκαίρι του 2017. Τρεις μουσικοί που ξεκίνησαν το μουσικό τους ταξίδι ενωμένοι από την αγάπη τους για το παραδοσιακό ρεπερτόριο της κρητικής μουσικής και όχι μόνο.

Αμορόζα
Το συγκρότημα το δημιούργησαν τέσσερις φίλοι και συνεργάτες. Στόχος τους, η δημιουργική μουσική έκφραση με μαγιά από το παρελθόν και μυρουδιά από τη σημερινή μουσική πραγματικότητας των μελών της παρέας της Αμορόζας. Με ανοιχτή καρδιά, μας κλείνουν το μάτι, κουρδίζουν και βίρα τις άγκυρες!

BREAKING MUSIC