Συναυλίες και τουρισμός μπορούν να συνδυαστούν μια χαρά, ειδικά στη χώρα μας...

 
OPINIONS

«Βαριά βιομηχανία» για τη Βρετανία οι συναυλίες, μήπως να το βλέπαμε κι εμείς λίγο πιο σοβαρά στην Ελλάδα;

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Στα 1,1 δισ. λίρες υπολογίζεται ο τζίρος από τις συναυλίες στη Βρετανία για το 2018, κάνοντας τον συγκεκριμένο τομέα της οικονομίας σημαντικό για τη χώρα - συνολικά η μουσική βιομηχανία συνεισέφερε στην οικονομία του Η.Β. 5,2 δισεκατομμύρια λίρες.

Οι περιοδείες ονομάτων όπως ο Ed Sheeran, οι Rolling Stones ή ο Sam Smith επέδρασαν θετικά στην αύξηση των εσόδων από τις συναυλίες, αλλά και από το μουσικό τουρισμό, καθώς οι άνθρωποι που το 2018 επισκέφθηκαν τη Βρετανία από το εξωτερικό για να παρακολουθήσουν κάποιο live έφθασαν το 2018 τα 11,2 εκατομμύρια, από 10,9 εκατομμύρια το 2017.

Συνολικά, περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν live συναυλίες το 2018, ενώ σχεδόν κατά 25% αυξήθηκε το κοινό των φεστιβάλ που έφθασε σχεδόν τα πέντε εκατομμύρια άτομα, με το Λονδίνο να συγκεντρώνει σχεδόν τρία εκατομμύρια «μουσικούς» τουρίστες.

Η μουσική βιομηχανία παρέχει στη Βρετανία σχεδόν 191.000 θέσεις εργασίας (τον υψηλότερο αριθμό των τελευταίων ετών), ενώ ειδικά στον τομέα του μουσικού τουρισμού απασχολούνται 45.530 άτομα.

Γιατί να μη λειτουργήσει και η Ελλάδα έτσι τα καλοκαίρια; Γιατί να μην έχουμε κι εδώ φεστιβάλ που θα μπορούν να συνδυαστούν με διακοπές σε ένα ελληνικό νησί; Να αποκτήσουμε μουσικό τουρισμό κι εμείς. 

Ακόμα και φεστιβάλ στα ίδια τα νησιά θα μπορούσαμε να έχουμε. Σαν αυτά που γίνονται ήδη αλλά είναι ελληνικού ενδιαφέροντος (Up, Saristra...). Το Chania Rock Festival είναι μία τέτοια περίπτωση. Και πάει σούπερ.

Μήπως να το δούμε κάπως πιο σοβαρά το ζήτημα και σε ποιο κεντρικό επίπεδο;

Ηδη προετοιμάζομαι -προσωπικά- για το NOS Alive στη Λισαβόνα για Billie Eillish και Taylor Swift, γιατί δηλαδή να μην κάνει το ίδιο και για την Ελλάδα κάποιος από μία σκανδιναβική χώρα; 

 

OPINIONS