Η Όμορφη Πόλη του 2020

Η ιστορική παράσταση του 1962 αναβιώνει από τις 17 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής.

BREAKING
 

Η ιστορική παράσταση του 1962 αναβιώνει από τις 17 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής.

Της Αφροδίτης Παπακαλού

Και όπως είπε ο σκηνοθέτης Γιώργος Βάλαρης κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μουσικής, «θα είναι μια σύγχρονη πόλη». Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από τα ποιητικά κείμενα του Μίκη Θεοδωράκη και τα πεζά του Γιώργου Βάλαρη, τα οποία πραγματεύονται κυρίαρχα θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης και της ελληνικής κοινωνίας, όπως ο έρωτας, η ξενιτιά, η ρωμιοσύνη και ο θάνατος, καθώς και μέσα από τα γνήσια λαϊκά και διαχρονικά τραγούδια («Όμορφη πόλη», «Φεγγάρι μάγια μου ’κανες», «Μέσα στα μαύρα σου μαλλιά», «Της δικαιοσύνης», «Ένα το χελιδόνι», «Στρώσε το στρώμα σου», «Όταν με δείτε να μιλώ», «Μαργαρίτα, Μαργαρώ», «Βρέχει στη φτωχογειτονιά», «Είμαστε δυο», «Το τρένο φεύγει στις οκτώ», «Γωνιά γωνιά» κ.ά.).

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί  ένα μοντέρνο εικαστικό και οπτικοακουστικό θέαμα, τα μέρη του οποίου –τραγούδια, ορχηστρική μουσική, πεζός λόγος και ποίηση– ερμηνεύονται  σκηνικά μέσα από μια σύγχρονη, εκφραστική κίνηση/χορογραφία και μια video art minimal αισθητική.

Επιπλέον, η Λαϊκή Ορχήστρα «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ», θα φέρει τον Μίκη πιο κοντά στο σήμερα με διαφορετικές ενορχηστρώσεις στα τραγούδια. Άλλωστε, ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης ζήτησε η παράσταση να έχει κάτι το καινούργιο.

Μισό και πλέον αιώνα μετά το πρώτο ανέβασμα της θρυλικής παράστασης, το καλοκαίρι του 1962,  η «Όμορφη πόλη» αναβιώνει στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από τις 17 έως τις 30 Ιανουαρίου 2020.

Πώς θα είναι όμως η Όμορφη Πόλη του 2020;

Γιάννης Κότσιρας και Δημήτρης Μπάσης οι οποίοι έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν με τον ίδιο τον συνθέτη – ενδεικτικά αναφέρουμε «Άξιον Εστί», «Ρωμιοσύνη», «Επιφάνεια», «Πνευματικό Εμβατήριο» και το «Τραγούδι του νεκρού αδελφού», θα κληθούν να ερμηνεύσουν τα τραγούδια της παράστασης μαζί με την Σαλίνα Γαβαλά. Μάλιστα, ο Δημήτρης Μπάσης δήλωσε «ταγμένος στρατιώτης στη μουσική και στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη» ενώ ο Γιάννη Κότσιρας εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσω της παράστασης «θα θυμίσουν την δωρικότητα της ελληνικής μουσικής και του θεάτρου».

Επί σκηνής θα βρίσκονται και σπουδαίοι ηθοποιοί όπως η Λήδα Πρωτοψάλτη, ο Κώστας Καζάκος, ο Γιώργος Κιμούλης, ο Κωνσταντίνος Καζάκος, η Πέγκυ Σταθακοπούλου, η Ελισάβετ Μουτάφη, ο Γιώργος Βάλαρης, ο Αιμίλιος Ράφτης ο Άκης Σιδέρης, δεκαμελής θίασος και επτά χορευτές.

Eιδικές guest εμφανίσεις θα γίνουν από την Μελίνα Ασλανίδου(22 & 23 Ιανουαρίου), την Γιώτα Νέγκα (17 Ιανουαρίου),  τον Μπάμπη Στόκα (θα ανακοινωθεί), και την Ελένη Τσαλιγοπούλου (29 και 30 Ιανουαρίου).

AVANT - PREMΙÈRE

Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, μέρος των εσόδων της παράστασης, θα διατεθεί για τους σκοπούς του σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μουσική – ποίηση: Μίκης Θεοδωράκης
Σύνθεση έργου – Σκηνοθεσία: Γιώργος Βάλαρης
Πεζά κείμενα: Γιώργος Βάλαρης, Στέλιος Παπαδόπουλος
Μουσική διεύθυνση – Ενορχήστρωση: Θανάσης Βασιλάς
Χορογραφία: Φώτης Νικολάου
Σκηνικά- video art: X SQUARE DESIGN LAB

 

BREAKING MUSIC