Τι θα δούμε και θα ακούσουμε σε streaming το Πάσχα;

Παραδοσιακή μουσική, όπερα και οπερέτα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πρόγραμμα για την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα.

BREAKING
 

Παραδοσιακή μουσική, όπερα και οπερέτα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πρόγραμμα για την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα.

 

 Της Τριανταφυλλιάς τα Φύλλα- Οι νέοι και οι Δόμνα Σαμίου

 

 Η αρχή θα γίνει στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, όπου θα μεταδοθεί η ηχογραφημένη συναυλία “Της Τριανταφυλλιάς τα Φύλλα - Οι νέοι και η Δόμνα Σαμίου”, που είχε δοθεί το Σεπτέμβριο του 2019 στο πλαίσιο της σειράς Parklife, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

 Τότε, ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσίασαν τη δεύτερη Συνάντηση Νέων Συγκροτημάτων Παραδοσιακής Μουσικής.

 

 Ήταν ένα διήμερο γεμάτο μουσικές και τραγούδια με 24 μουσικά σχήματα από ολόκληρη την Ελλάδα. Εμφανίστηκαν στο ΚΠΙΣΝ περισσότεροι από 200 νέοι μουσικοί και τραγουδιστές που εμπνέονται από την προσωπικότητα της Δόμνας Σαμίου και τον πολύτιμο θησαυρό που άφησε ως παρακαταθήκη, και πειραματίζονται μεταφέροντας στο σήμερα τους παραδοσιακούς ήχους, αποδεικνύοντας ότι η παράδοση παραμένει μια ζωντανή δύναμη που προκαλεί τη νέα γενιά να τη γνωρίσει σε βάθος.

 

 Η δεύτερη συνάντηση συγκέντρωσε ακόμα περισσότερους ανήσυχους δημιουργούς που μέσα από το έργο τους ανακαλύπτουν πως «… ένα τραγούδι παραδοσιακό κρύβει μέσα του ένα ήθος, μια λεβεντιά, μια αξιοπρέπεια», όπως συνήθιζε να λέει και η Δόμνα Σαμίου.

 

 Την καλλιτεχνική διεύθυνση της εκδήλωσης είχε ο Σωκράτης Σινόπουλος, διεθνώς αναγνωρισμένος μουσικός και στενός συνεργάτης της Δόμνας Σαμίου ως το τέλος της ζωής της.

 

 H ηχογράφηση θα παραμείνει διαθέσιμη στο site του ΚΠΙΣΝ.

 

 

 

 La Diva: 40 χρόνια

 

Την Κυριακή στις 9:30 μ.μ., θα μεταδοθεί από την ιστοσελίδα του Μεγάρου Μουσικής το γκαλά όπερας «La Diva: 40 χρόνια» με την υψίφωνο Ντινάρα Αλίεβα που είναι αφιερωμένο στη Μαρία Κάλλας. Το γκαλά που είχε πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια από τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας, μαγνητοσκοπήθηκε στις 16/9/2017.

 

Πρόκειται για συμπαραγωγή του ΜΜΑ και της ΚΟΑ σε συνεργασία με το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο ATHENAEUM. Στο λαμπερό ρεσιτάλ της, η πολυβραβευμένη σοπράνο (μεταξύ άλλων, έχει διακριθεί στον διεθνή διαγωνισμό «Grand Prix Maria Callas»-Όπερα) με το ιδιαίτερο λυρικοδραματικό ηχόχρωμα τραγουδά, συμπράττοντας με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον μαέστρο Μίλτο Λογιάδη, αγαπημένες άριες από κορυφαία έργα του παγκοσμίου ρεπερτορίου που σφράγισε με την ερμηνεία της η θρυλική ντίβα, όπως η «Τόσκα» και η «Μανόν Λεσκώ» του Πουτσίνι, ο «Τροβατόρε», η «Αΐντα» και «Η δύναμη του πεπρωμένου» του Βέρντι, η «Αντριάνα Λεκουβρέρ» του Τσιλέα.

 

 

Η νυχτερίδα

 

Την Δευτέρα στις 20:00 θα μεταδοθεί από την Εθνική Λυρική Σκηνή η “Νυχτερίδα” του Γιόχαν Στράους του νεότερου. Με αυτό το έργο εορτάστηκε στις 5 Μαρτίου η επέτειος των 80 χρόνων λειτουργίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς η διάσημη οπερέτα είναι το πρώτο έργο με το οποίο ξεκίνησε τις δραστηριότητές του το μοναδικό ελληνικό λυρικό θέατρο στις 5 Μαρτίου 1940.

 

Στο έργο όλα ξεκινούν από φάρσα που είχε γίνει στο παρελθόν: μετά από αποκριάτικο χορό ο Δρ Φάλκε βρέθηκε να τριγυρνά στους δρόμους, μέρα μεσημέρι, μασκαρεμένος με κοστούμι νυχτερίδας. Υπεύθυνος ήταν ο Γκάμπριελ φον Άιζενσταϊν, στον οποίο ο Φάλκε αποφασίζει να ανταποδώσει τα ίσα κατά τη διάρκεια χορού που παραθέτει ο Ρώσος πρίγκιπας Ορλόφσκι. Άφθονη σαμπάνια και μάσκες φροντίζουν για κέφι, παρασύροντας τους πρωταγωνιστές σε σειρά παρεξηγήσεων. Για διαφορετικούς λόγους όλοι καταλήγουν στη φυλακή, όπου τελικά αποκαλύπτεται η πραγματικότητα.

 

Παρά το γεγονός ότι η Νυχτερίδα θεωρείται η αντιπροσωπευτικότερη και διασημότερη βιεννέζικη οπερέτα, υπερβαίνει τα στερεότυπα του είδους, δηλαδή δεν αποτελεί ακόμα μια συρραφή από βαλς, μαζούρκες και πόλκες –τις οποίες μάλιστα ο Στράους έγραφε με χαρακτηριστική άνεση–, αλλά κατόρθωσε να αναπτύξει δομές ικανές να στηρίξουν μια κωμική όπερα. Στην ιδιαιτέρως επιτυχημένη παραγωγή, η σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη μεταφέρει τη δράση του έργου στα αστικά σαλόνια της Αθήνας και στις καμπάνες του Αστέρα Βουλιαγμένης, κατά τη δεκαετία του ’60.

 

Τη Νυχτερίδα διευθύνει ο ανερχόμενος μαέστρος Γιώργος Ζιάβρας, ενώ στους βασικούς ρόλους θα απολαύσουμε τους Δημήτρη Πακσόγλου, Ελένη Καλένος, Άρτεμη Μπόγρη, Βασιλική Καραγιάννη, Βασίλη Καβάγια, Γιάννη Σελητσανιώτη κ.ά.

 

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία, Μονωδούς και σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ

 

Η παράσταση θα παραμείνει στη σελίδα της ΕΛΣ για 30 ώρες. Παράλληλη μετάδοση στη Facebook page της ΕΛΣ

 

 

Συναυλία Γιώργου Ανδρέου – Κορίνας Λεγάκη

 

Ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου και η ερμηνεύτρια Κορίνα Λεγάκη, μετά από πρόσκληση του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο των διαδικτυακών πολιτιστικών δράσεων, θα δώσουν διαδικτυακή συναυλία τη Δευτέρα στις 20:30 το βράδυ.

 

Η βραδιά είναι αφιερωμένη στην ενίσχυση της προσπάθειας του Επιμελητηρίου Σερρών, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

 

Οι Σέρρες είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Γιώργου Ανδρέου.

 

Στόχος της δράσης, η αγορά ιατρικών μηχανημάτων, τα οποία και θα μεταφερθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών για κάλυψη των άμεσων αναγκών που έχουν προκύψει από την πανδημία του κορωνοϊού.

 

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, οι θεατές-ακροατές της έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη σημαντική πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Σερρών, καταθέτοντας σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό τη δική τους ευγενική προσφορά. Τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού θα είναι διαθέσιμα κατά τη διάρκεια του event σε όσους το παρακολουθούν.

 

Οι δύο καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς και μας παρουσιάζουν τραγούδια από τη μεγάλη όσο και πολυσύνθετη δισκογραφία του συνθέτη, τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία της ερμηνεύτριας, καθώς και τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών που αγαπούν.

 

Η συναυλία θα μεταδοθεί ΕΔΩ

 

 

 

 

 

 

BREAKING MUSIC