Αποδείχθηκε και πειραματικά: στις συναυλίες σε κλειστό χώρο ο κορωνοϊός δεν εξαπλώνεται

Αρκεί, φυσικά, να έχουμε αυστηρή τήρηση των μέτρων.

BREAKING
 

Αρκεί, φυσικά, να έχουμε αυστηρή τήρηση των μέτρων.

Την ώρα που στην Ελλάδα όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις έχουν ανασταλεί χωρίς να υπάρχουν επίσημα και επιβεβαιωμένα στοιχεία ότι αποτελούν εστίες υπερ μετάδοσης του κορωνοϊού, επιστήμονες στη Γερμανία έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι τελικά οι συναυλίες σε κλειστούς χώρους μπορεί να είναι πιο ασφαλείς απ’ όσο φανταζόμαστε.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές έστησαν μια συναυλία σε κλειστό χώρο προκειμένου να διαπιστώσουν εάν ο ιός μεταδίδεται. Όπως αναφέρουν οι New York Times τα νέα είναι ευχάριστα.

Και αυτό γιατί όσο τηρούνται τα μέτρα προστασίας η μετάδοση του ιού είναι από χαμηλή έως πολύ χαμηλή όπως συνέβη σε μια εκδήλωση στο πλαίσιο πειράματος.

Τον Αύγουστο, γερμανοί επιστήμονες συμφώνησαν με τον τραγουδιστή της ποπ Tim Bendzko να παίξει στο Arena Leipzig – έναν εσωτερικό χώρο πολλαπλών χρήσεων που βρίσκεται στη Λειψία.

Ο Bendzko έπαιξε Σάββατο πρωί μπροστά σε 1. 400 θεατές που φορούσαν μάσκες, ενώ μια ομάδα από το πανεπιστήμιο Martin Luther θα μελετούσε τα αποτελέσματα.

Οι θεατές ήταν όλοι εθελοντές και παρέμειναν για 10 ώρες στο χώρο. Πάρα πολλές ώρες δηλαδή. 

Μάλιστα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ειδικά μηχανήματα για να διαπιστώσουν την ταχύτητα του αέρα μέσα στο χώρο, ενώ άλλαζαν θέσεις στο κοινό χωρίς να τηρούν κάποιες φορές ούτε τις αποστάσεις.

Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά με τους ίδιους να επισημαίνουν ότι «η πιθανότητα να μολυνθείς είναι πολύ χαμηλή».

Βέβαια, υπάρχουν ακόμα κάποιες προϋποθέσεις: Η μελέτη δεν έχει ελεχθεί από άλλους επιστήμονες, ο καλός εξαερισμός είναι εκ των ων ουκ άνευ όπως οι αυστηροί κανόνες υγιεινής και ο περιορισμός των θεατών.

Και βέβαια η έρευνα δεν συμπεριέλαβε στους παράγοντες και το ενδεχόμενο το κοινό να... πίνει.

Ωστόσο, τα αποτελέσματά της ίσως δείχνουν το δρόμο για μια νέα αρχή στα live. Οχι πως καταλαβαίνουν οι δικοί μας βέβαια, εδώ, στην επαρχία που λέγεται Ελλάδα. 

 

 

BREAKING MUSIC