Ο Θάνος Μικρούτσικος «ήθελε να την εκδώσουμε» αυτή τη συλλογή

Ο Θύμιος Παπαδόπουλος μιλάει για την κυκλοφορία του... νέου live δίσκου του Θάνου Μικρούτσικου με τίτλο «Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία».

BREAKING
 

Ο Θύμιος Παπαδόπουλος μιλάει για την κυκλοφορία του... νέου live δίσκου του Θάνου Μικρούτσικου με τίτλο «Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία».

Πρόκειται για ένα διπλό cd με τίτλο «Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία», που περιέχει την ηχογράφηση από τη συναυλία του Θάνου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τα εμβληματικά έργα «Σταυρός Του Νότου» και «Γραμμές των οριζόντων» βασισμένα στη μελοποιημένη ποίηση του Νίκου Καββαδία. Κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group, αυτές τις μέρες.

Τον Μάιο του 2019 ο Θάνος Μικρούτσικος έδωσε στο Μέγαρο Μουσικής δυο συναυλίες προσπαθώντας να προσεγγίσει το πιο δημοφιλές έργο του μέσα από μία εντελώς καινούργια ματιά. Ο κόσμος σιώπησε βλέποντας τρεις πιανίστες άλλοτε να παίζουν σαν ένα πιάνο και άλλοτε να αυτοσχεδιάζουν.

Τα έργα ερμηνεύουν οι Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης και Ρίτα Αντωνοπούλου. Στο πιάνο οι εξαιρετικοί σολίστες Μάξιμος Δράκος, Θοδωρής Οικονόμου και ο ίδιος ο συνθέτης. Στα πνευστά ο σπουδαίος Θύμιος Παπαδόπουλος.

Διαβάστε το χαρακτηριστικό απόσπασμα από τη συνέντευξη που είχε δώσει ο Θύμιος Παπαδόπουλος στον Παναγιώτη Χαραλαμπάκη τον περασμένο Ιούλιο.


Θα ήθελα να σταθούμε και στην τελευταία εκδοχή του Καββαδία του είχε παρουσιαστεί στο Ηρώδειο. Την εκδοχή με τα 3 πιάνο και τα πνευστά. Πως προέκυψε αυτή η ιδέα; Και ρωτώ διότι παρόλο που υπάρχει αυτή η απλότητα σε ότι αφορά την ενορχήστρωση, απ’ την άλλη το άκουγες και δεν ένιωθες να λείπει τίποτα.
Αυτή ήταν μια ιδέα του Θάνου. Όλα ξεκίνησαν από τον Θοδωρή Οικονόμου, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί πριν από περίπου 10 χρόνια. Εμένα ο Θοδωρής είναι φίλος μου και στενός συνεργάτης πάνω από 20 χρόνια. Προέκυψε μια συνεργασία με το Θοδωρή και ο Θάνος εκτίμησε πως ο Θοδωρής είναι ένας πάρα πολύ σπουδαίος πιανίστας, με διαφορετικό πιθανόν ύφος από αυτόν, αλλά πάρα πολύ κατάλληλος για τα κομμάτια του. Το ίδιο συνέβη λίγο αργότερα και με τον πιανίστα και μόνιμο συνεργάτη του Χρήστου Θηβαίου, τον Μάξιμο Δράκο. Σε μια συναυλία που έγινε πριν μερικά χρόνια, νομίζω το 2017, αφιερωμένη σε ποιητικά έργα του Θάνου, χρησιμοποιήθηκαν και οι τρεις πιανίστες. Εκεί του ήρθε η ιδέα αυτοί οι τρεις μουσικοί παρότι παίζουν το ίδιο όργανο να επιχειρήσουν να παίξουν μαζί. Αυτό, παρότι σαν ιδέα δεν έμοιαζε τόσο ενθαρρυντική, μετά από κάποια μελέτη και κάποιες πρόβες φάνηκε να έχει προοπτικές. Έτσι ο Θάνος αποφάσισε να κάνει Σταυρό του Νότου με αυτό το σχήμα, διότι στις πρόβες το αποτέλεσμα ήταν πανέμορφο. Δεν σας κρύβω μάλιστα ότι κάποια στιγμή στις πρόβες ο Θάνος μου είπε ότι τα τραγούδια του με τον Καββαδία μετρούν, πια, τέσσερις εκτελέσεις που του αρέσουν πάρα πολύ. Κάποιες φορές μου έλεγε, μάλιστα, ότι αυτή του αρέσει πιο πολύ απ’ όλες. Δεν νομίζω πως το είπε με την απόλυτη βεβαιότητα, απλά τον εξέπληττε που ένα έργο που ήδη είχε πολλές καλές εκτελέσεις, είχε ακόμα πράγματα να δώσει. Μάλιστα θα ήθελε να την εκδώσουμε κιόλας.

Αυτή θα ήταν και η επόμενη ερώτησή μου.
Είχαμε αρχίσει ήδη να δουλεύουμε. Η συναυλία που είχαμε ηχογραφήσει ήταν από το Μέγαρο Μουσικής. Μαζί με τον Θάνο καθίσαμε και ο Θάνος έκανε πολύ λεπτομερείς σημειώσεις από τις δύο μέρες που είχαν ηχογραφηθεί, ώστε να μοντάρουμε μία εκδοχή. Αυτή η επιλογή έγινε με την παρουσία του και αφού ο ηχολήπτης μας έβαλε να ακούσουμε όλο το υλικό, κρίναμε ότι χρειάζονται ελάχιστες διορθώσεις, τις οποίες έχουμε σημειωμένες. Παρόλα αυτά θα θέλαμε να το ακούσουν και οι τραγουδιστές. Αυτές οι εκκρεμότητες υπάρχουν και μετά θα κυκλοφορήσει το υλικό.

BREAKING MUSIC