Προβλήματα με τις περιοδείες μουσικών φέρνει το Brexit

Στην Ε.Ε. ρίχνει τις ευθύνες η βρετανική κυβέρνηση

BREAKING
 

Στην Ε.Ε. ρίχνει τις ευθύνες η βρετανική κυβέρνηση

Πριν από λίγες ημέρες, το loaded.gr είχε παρουσιάσει τις ανησυχίες του οργανισμού UK Music σχετικά με τη συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. για τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών, με την οποία σφραγίστηκε το Brexit.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι οι ανησυχίες αυτές είχαν βάση, καθώς εκπρόσωπος της Βρετανικής κυβέρνησης, ο οποίος μίλησε στο ΝΜΕ, παραδέχθηκε ότι η συμφωνία θέτει προσκόμματα σε όσους καλλιτέχνες επιθυμούν να κάνουν περιοδεία στην Ευρώπη (όταν με το καλό αρχίσουν ξανά οι συναυλίες, τα φεστιβάλ και οι περιοδείες).

«Όχι» από τις Βρυξέλλες

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λονδίνου, οι Βρυξέλλες ήταν εκείνες που απέρριψαν το αίτημα για μεγαλύτερη ελευθερία στην κίνηση των Βρετανών καλλιτεχνών στη Γηραιά Ήπειρο, ενώ πρόσθεσε ότι Βρετανία και Ε.Ε. συνεχίζουν να εργάζονται για να βρεθεί μια αμοιβαία ικανοποιητική λύση στο θέμα.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, από 1/1/2021, οπότε και τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία, δεν υπάρχει τίποτα που να διασφαλίζει ότι μακροπρόθεσμα οι μουσικοί που θα θέλουν να περιοδεύσουν στην Ευρώπη δεν θα επιβαρύνονται με δασμούς και γραφειοκρατικούς περιορισμούς.

Συλλογή υπογραφών

Αντιθέτως, γίνεται σαφές ότι ένα συγκρότημα που θα θέλει να περιοδεύσει στην Ε.Ε. θα πρέπει να αποκτά βίζα που θα του επιτρέπει την εργασία εκτός Βρετανίας, κάτι που θα αυξάνει σημαντικά και το κόστος της περιοδείας, αλλά και το χρόνο που θα χρειάζεται για προετοιμασία για το tour.

Ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε στο ΝΜΕ ότι η διαδικασία της έκδοσης βίζα θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και τη σαφήνεια, αλλά πολλοί Βρετανοί καλλιτέχνες δεν αισθάνονται και ιδιαίτερη ασφάλεια και έχουν αρχίσει να μαζεύουν υπογραφές ώστε να πιέσουν την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με την Ε.Ε. περιοδείες χωρίς βίζα.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Biffy Clyro (@biffy_clyro)

Κίνδυνος για καταστροφή

Επίσης, ο David Martin, CEO της Featured Artists Coalition, επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση επί μισή δεκαετία έλεγε για το πόσο καλό θα είναι το Brexit και πόσο ωφέλιμο να φύγουμε από την Ε.Ε. και να κάνουμε τη Βρετανία "παγκόσμια"».

«Δεν είμαστε και πολύ "παγκόσμιοι" αν οι καλλιτέχνες και μουσικοί μας δεν μπορούν να περιοδεύσουν εύκολα ούτε καν στις γειτονικές μας χώρες, με τις οποίες έχουμε στενούς πολιτισμικούς δεσμούς», συμπλήρωσε δηκτικά, λέγοντας ότι το Brexit μπορεί να καταστεί καταστροφικό για τη μουσική βιομηχανία.

 

BREAKING MUSIC