Στη Hipgnosis του Merck Mercuriadis πούλησε τα δικαιώματα των τραγουδιών του ο Neil Young

Ο Young είναι ένας από τους πολλούς βετεράνους καλλιτέχνες που πούλησαν μέρος ή και όλα τα δικαιώματά τους σε εταιρείες μουσικών επενδύσεων

BREAKING
 

Ο Young είναι ένας από τους πολλούς βετεράνους καλλιτέχνες που πούλησαν μέρος ή και όλα τα δικαιώματά τους σε εταιρείες μουσικών επενδύσεων

Ο βετεράνος Καναδός μουσικός και συνθέτης Neil Young, ανακοίνωσε ότι πούλησε το 50% των δικαιωμάτων του καταλόγου του από 1.180 τραγούδια στην εταιρεία Hipgnosis η οποία ανήκει στον Καναδοαμερικάνο Merck Mercuriadis και η οποία αγοράζει τα δικαιώματα και playlist γνωστών καλλιτεχνών το τελευταίο διάστημα.

Ο Mercuriadis ανακοινώνοντας την συμφωνία με τον Neil Young, δήλωσε ότι «αγόρασε τον πρώτο δίσκο του καλλιτέχνη όταν ήταν μόλις επτά χρονών» και γνωρίζει πολύ καλά όλες τις δουλειές του μεγάλου μουσικού είτε solo, είτε με τους Buffalo Springfield, Crosby, Stills και Nash & Young.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Neil Young δεν έχει δώσει ποτέ την άδεια χρήσης τραγουδιού του σε διαφημιστικά. Μάλιστα, στο τραγούδι του 1988  “This Note’s for You,” είχε «κοροϊδέψει» καλλιτέχνες όπως ο Michael Jackson, η Whitney Houston και ο Eric Clapton οι οποίοι έδιναν τραγούδια τους για να «ντύσουν» διαφημίσεις.

Ο Mercuriadis ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία με τον Young προβλέπει ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί η μουσική του σε διαφημιστικά. «Δημιούργησα την Hipgnosis ώστε να είναι μια εταιρεία της οποίας μέρος θα ήθελε να είναι ο Neil Young.  Δεν θα υπάρξει ποτέ ένα "Burger of Gold" αλλά θα φροντίσουμε μαζί να σιγουρέψουμε ότι οι πάντες θα μπορούν να ακούσουν τις επιτυχίες του με τους δικούς του όρους», δήλωσε ο Mercuriadis.

Μάλιστα, εξήρε τον πρώην manager του Young Elliot Roberts, ο οποίος πέθανε το 2019 λέγοντας ότι ήταν στενός φίλος, μέντοράς του και ότι αποτέλεσε το πρότυπο για το πώς θα ήθελε ο ίδιος ο Mercuriadis να είναι.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Young είναι ένας από τους πολλούς βετεράνους καλλιτέχνες που πούλησαν μέρος ή και όλα τα δικαιώματά τους σε εταιρείες μουσικών επενδύσεων. Για παράδειγμα τον περασμένο μήνα ο Bob Dylan πούλησε ολόκληρο τον κατάλογό του στη Universal για 300 εκατ. δολάρια όπως λέγεται.

Επίσης, την ίδια εποχή η Steve Nicks πούλησε το μεγαλύτερο κομμάτι των δικαιωμάτων της στην Primary Wave Music Publishing.

 

BREAKING MUSIC