Ελπίδες για επιστροφή των Φεστιβάλ

Τι εκτιμούν διοργανωτές αλλά και ειδικοί υγειονομικοί για το 2021 στο εξωτερικό

BREAKING
 

Τι εκτιμούν διοργανωτές αλλά και ειδικοί υγειονομικοί για το 2021 στο εξωτερικό

Την ελπίδα ότι μέσα στο καλοκαίρι του 2021 θα είναι εφικτή η επιστροφή των φεστιβάλ και των ζωντανών εμφανίσεων στη Βρετανία, εκφράζουν insiders της μουσικής σκηνής της χώρας αλλά και ειδικοί υγειονομικοί, εκτιμώντας ότι αν πετύχουν τα πολύ φιλόδοξα σχέδια της κυβέρνησης για εμβολιασμό του πληθυσμού, η ευχή του υπουργού Υγείας Matt Hancock για «ένα μεγάλο βρετανικό καλοκαίρι το 2021», θα γίνει πραγματικότητα.

Parklife και Mighth Hoopla Σεπτέμβριο, Glastonbury τον Ιούνιο

Ορισμένα φεστιβάλ όπως το Parklife του Μάντσεστερ και το Mighty Hoopla στο Λονδίνο, μετέθεσαν τις ημερομηνίες τους από το καλοκαίρι στο Σεπτέμβριο για να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για να πραγματοποιηθούν, ενώ καλλιτέχνες όπως The 1975 και ο Nick Cave με τους The Bad Seeds,εγκατέλειψαν τελείως τα σχέδιά τους για περιοδείες το 2021.

Για την ώρα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Glastonbury τον Ιούνιο με την ελπίδα ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί και το φεστιβάλ θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί.

Ελπίδες από το εμβόλιο

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι εντός πλαισίου στόχων για εμβολιασμό 14 εκατομμυρίων έως τα μέσα του Φεβρουαρίου και υπάρχουν ελπίδες ότι η προσπάθεια θα ενταθεί για να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί των ευπαθών ομάδων, ενώ μέσα στην Άνοιξη θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός και των υπολοίπων κατοίκων.

Ο Melvin Benn,ο οποίος είναι διευθυντής των φεστιβάλ Reading & Leeds και του Download Festival, είπε στο ΝΜΕ: «αισθάνομαι πολύ θετικά γιατί ξέρω ότι είναι δυνατό. Παρακολουθούμε τα πάντα κάθε στιγμή οπότε ήμουν πολύ αισιόδοξος για το καλοκαίρι πριν τα Χριστούγεννα». Επισημάνε ωστόσο ότι «η αισιοδοξία του μειώθηκε λιγάκι εξαιτίας της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού». Δήλωσε όμως ότι «ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca τον ενθουσίασε και πάλι».

Ο Benn υπογράμμισε ότι είναι «απόλυτα αισιόδοξος για το τέλος του καλοκαιριού αλλά και για την αρχή του καλοκαιριού. Εάν όλοι άνω των 60 ή ακόμα καλύτερα άνω των 50 εμβολιαστούν μέχρι το τέλος του Μάη, τότε δεν μας σταματά τίποτα».

Σημειώνεται ότι το φεστιβάλ Primavera στη Βαρκελώνη πραγματοποίησε ένα δοκιμαστικό live με rapid test για 1.042 ανθρώπους σε κλειστό χώρο και στο πλαίσιο αυτό ο Benn είπε ότι «πλέον υπάρχουν οι δυνατότητες στη μουσική βιομηχανία να διαχειριστεί κάθε πρόκληση που μπορεί να βρίσκεται μπροστά της καθώς έχει πλέον τα μέσα».

Άλλωστε, όπως εξήγησε το σχέδιο στηρίζεται πρώτα στο εμβόλιο και μετά στο test. «Μπορεί να υπάρχει ένας συνδυασμός και των δύο, το σχέδιο για απόλυτη πληρότητα βασίζονταν πάντοτε στην απόδειξη ότι δεν κινδυνεύεις από COVID ή δεν έχεις COVID».

Επίσης, ο διοργανωτής του Isle Of Wight Festival John Giddings, πρότεινε πριν λίγες ημέρες οι μουσικές σκηνές και οι εργαζόμενοι σε αυτές να μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τους μαζικούς εμβολιασμούς. Παράλληλα και ο ίδιος είπε ότι «το 50% του ακροατηρίου εμβολιασμένο και το 50% να έχει κάνει test δεν νομίζω ότι είναι μη ρεαλιστικό να πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ σε έξι μήνες από τώρα. Δεν είναι αύριο».

Ωστόσο, εκπρόσωποι κάποιων φεστιβάλ έχουν προειδοποιήσει ότι θα αναγκαστούν να τα αναβάλουν εάν η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίσει τη θέση της και δεν τα βοηθήσει με την ασφάλισή τους.

Τι θα γίνει με τους κλειστούς χώρους

Σχετικά με τους κλειστούς χώρους πρόσφατα test στη Γερμανία - όσον αφορά στη μεταδικότητα του κορωνοϊού, κατέληξαν ότι το περιβάλλον αποτελεί χαμηλό έως πολύ χαμηλό ρίσκο για να κολλήσει το ακροατήριο, ενώ μια ακόμα πιο πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το ρίσκο μόλυνσης είναι σχεδόν μηδενικό αν οι χώρος έχει επαρκή εξαερισμό και όλοι οι θεατές φορούν μάσκες.

Αυτές οι έρευνες οδηγούν κάποια clubs στη Βρετανία να δοκιμάσουν νέα συστήματα εξαερισμού τα οποία θα τους επιτρέπουν να καθαρίσουν τον αέρα σε ποσοστό 99,99% από επικίνδυνες εκπομπές σταγονιδίων.

Το ζήτημα των εμβολιασμών τονίζουν και οι υγειονομικοί λέγοντας ότι «προτού γίνει η όποια συζήτηση για άνοιγμα των φεστιβάλ και των συναυλιών θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί τα περισσότερα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες κάτι που εκτιμάται ότι θα μας οδηγήσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Σε αυτό το σημείο θα μπορούμε να συζητήσουμε για να αρχίσουν να γίνονται μαζικά εκδηλώσεις».

 

BREAKING MUSIC