Το Spotify αποκαλύπτει πώς πληρώνονται οι καλλιτέχνες

Διαφάνεια και εξηγήσεις στους μουσικούς και τους φανς

BREAKING
 

Διαφάνεια και εξηγήσεις στους μουσικούς και τους φανς

Το Spotify, η δημοφιλής πλατφόρμα streaming μουσικής επιχειρεί να εξηγήσει σε μουσικούς, φανς και το ευρύτερο κοινό το σύνθετο οικοσύστημα των αμοιβών που οι καλλιτέχνες λαμβάνουν μέσω της μουσικής που στριμάρεται από την πλατφόρμα.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία μέσω ενός microsite με το όνομα «Loud and Clear» δίνει μια σειρά από στοιχεία για το πώς λειτουργεί το σύστημα των αμοιβών για τα πνευματικά δικαιώματα, ποιοι λαμβάνουν τα χρήματα και ποιοι παράγοντες καθορίζουν πόσα λεφτά θα πάρει τελικά ένας μουσικός από την πλατφόρμα.

Προφανώς, το Spotify δεν δίνει εξατομικευμένα στοιχεία -δεν θα μάθετε, π.χ. τα δικαιώματα που λαμβάνουν οι Black Sabbath ή η Dua Lipa-, ωστόσο εξηγεί ότι τα χρήματα που αντιστοιχούν στον κάθε καλλιτέχνη δίδονται στις εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων, οι οποίες στη συνέχεια πληρώνουν τους καλλιτέχνες.

Επίσης, η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει ενιαίο ποσό που αντιστοιχεί στον κάθε καλλιτέχνη για τα streams του. Αντιθέτως, υπάρχουν παράγοντες που διαφέρουν από μουσικό σε μουσικό και οι αμοιβές -όταν γίνονται γνωστές- αφορούν αποκλειστικά των καλλιτέχνη που τις αποκαλύπτει και κανέναν άλλο.

Διαφάνεια

Το Spotify εξήγησε ότι στόχος αυτής της κίνησης είναι οι καλλιτέχνες να έχουν μια κατά το δυνατόν σαφή εικόνα σχετικά με τα χρήματα που λαμβάνουν ως πνευματικά δικαιώματα από την πλατφόρμα, η οποία πλέον αποτελεί έναν μεγάλο παίκτη στο χώρο της μουσικής.

Όσον αφορά στα στατιστικά στοιχεία, το 2020 το Spotify πλήρωσε πάνω από 5 δισ. δολάρια σε πνευματικά δικαιώματα, 207.000 τραγούδια στριμαρίστηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο φορές και 7.800 καλλιτέχνες παρήγαγαν δικαιώματα άνω των 100.000 δολαρίων ο καθένας.

Όσο για την «ελίτ» της πλατφόρμας, μόλις 870 καλλιτέχνες πληρώθηκαν το 2020 με πνευματικά δικαιώματα ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων και άνω. Συνολικά τα τελευταία πέντε χρόνια αυξήθηκαν και τα ποσά που δίνονται για πνευματικά δικαιώματα, αλλά και ο αριθμός των καλλιτεχνών που τα λαμβάνουν.

BREAKING MUSIC