Αυξάνεται ο τζίρος πωλήσεων της μουσικής παγκοσμίως

Τα στοιχεία της IFPI δείχνουν έκτη συνεχόμενη χρονιά ανάπτυξης

BREAKING
 

Τα στοιχεία της IFPI δείχνουν έκτη συνεχόμενη χρονιά ανάπτυξης

Κατά 7,4% αναπτύχθηκε το 2020 η παγκόσμια αγορά ηχογραφημένης μουσικής -για έκτη συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα με την IFPI, τον οργανισμό που εκπροσωπεί παγκοσμίως την βιομηχανία ηχογραφημένης μουσικής.

Βάσει των στοιχείων του οργανισμού, ο συνολικός τζίρος του 2020 ήταν 21.6 δις. δολάρια.

Το streaming κερδίζει συνεχώς έδαφος

Ατμομηχανή της ανάπτυξης ήταν οι υπηρεσίες streaming ιδίως αυτές με πληρωμένη συνδρομή οι οποίες αυξήθηκαν κατά 18.5%.

Στο τέλος του 2020 οι χρήστες πληρωμένων συνδρομητικών υπηρεσιών ήταν 443 εκατομμύρια και το συνολικό streaming τόσο με τις πληρωμένες όσο και τις δωρεάν υπηρεσίες, αυξήθηκε κατά 19.9% και έφτασε τα 13.4 δις. δολάρια ή 62,1% του συνολικού τζίρου της μουσικής.

Από την άλλη, μείωση κατά 4.7% κατέγραψε ο τζίρος στις πωλήσεις δίσκων και κατά 10.1% ο τζίρος από τα δικαιώματα των ζωντανών εμφανίσεων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αυτό που σημειώνεται στην έκθεση είναι ότι η βιομηχανία της δισκογραφίας προχωρά κατά κύριο λόγο σε ψηφιακή μορφή η οποία άλλωστε απέδειξε και την αντοχή της στις εξαιρετικές συνθήκες του 2020, ενώ οι δισκογραφικές εταιρείες δούλεψαν μαζί με τους καλλιτέχνες για να τους υποστηρίξουν στη δημιουργία και την ηχογράφηση μουσικής. Παράλληλα, όλος ο τομέας συνέχισε να καινοτομεί στον τρόπο με τον οποίο οι φανς μπορούν να απολαύσουν την μουσική σε όλον τον κόσμο.

Η CEO της IFPI Frances Moore είπε: «Καθώς ο κόσμος μάχεται με τον κορωνοϊό, μας θυμίζει την δύναμη που έχει η μουσική για να μας παρηγορεί, να μας γιατρεύει και να μας βελτιώνει την ψυχολογία».

Η Moore τόνισε ότι «με πολύ κόσμο ο οποίος έχει υποστεί ζημιά από την πανδημία και ανησυχεί για τις αυξανόμενες κοινωνικές αδικίες, οι δισκογραφικές εταιρείες δουλεύουν σκληρά για να κάνουν μία σημαντική συνεισφορά στον κόσμο που ζούμε».

Οι πωλήσεις ανά τον κόσμο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η Λατινική Αμερική διατήρησε την πρωτιά της ως «η πιο ταχύτερα αυξανόμενη περιοχή στον κόσμο καθώς αυξήθηκαν κατά 30.2% τα έσοδα από streaming τα οποία αντιστοιχούσαν στο 84.1% των εσόδων όλης της περιοχής.

Η Ασία αυξήθηκε κατά 9.5% και τα έσοδα από ψηφιακά μέσα ξεπέρασαν το μερίδιο 50% στα συνολικά έσοδα της περιοχής, η Αφρική και η Μέση Ανατολή κατέγραψαν αύξηση κατά 8,4%, ενώ η Ευρώπη κατέγραψε αύξηση κατά 3,5% καθώς τα streaming αυξήθηκαν κατά 20.7%.

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς σημείωσαν αύξηση 7.4% το 2020. Η αγορά στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 7,3% και τα έσοδα στον Καναδά αυξήθηκαν κατά 8.1%.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά

BREAKING MUSIC