Το βινύλιο σώζει την μουσική βιομηχανία

Αύξηση 10% στις πωλήσεις δίσκων βινυλίου καταγράφηκε στην Βρετανία το 2020

BREAKING
 

Αύξηση 10% στις πωλήσεις δίσκων βινυλίου καταγράφηκε στην Βρετανία το 2020

Παρότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν «άχρηστο», το βινύλιο επιστρέφει δυναμικά και μάλιστα φαίνεται ότι συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό στη διάσωση της μουσικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής φωνογραφικής βιομηχανίας (BPI), οι πωλήσεις δίσκων βινυλίου το 2020 έκαναν τζίρο στην Βρετανία 86,5 εκατομμυρίων λιρών καθώς πουλήθηκαν 4,8 εκατομμύρια δίσκοι αύξηση 10% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ πρόκειται και για τον υψηλότερο αριθμό πωλήσεων δίσκων βινυλίου τα τελευταία 30 χρόνια.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή το cd μοιάζει να υποχωρεί καθώς το 2020 στη Βρετανία πουλήθηκαν μόλις 16 εκατομμύρια.

Αύξηση του τζίρου από το βινύλιο

Οι δισκογραφικές εταιρείες αναμένουν να έχουν μεγαλύτερα κέρδη από τις πωλήσεις βινυλίου από το cd για πρώτη φορά από το 1987 με τον τζίρο που παράγεται από τις πωλήσεις δίσκων βινυλίου να αυξάνεται κατά 30,5% στους τελευταίους 12 μήνες.

Αντιθέτως, τα έσοδα από τις πωλήσεις cd έπεσαν στα 18,5% στα 115 εκατομμύρια την ίδια περίοδο.

Τα τελευταία χρόνια τόσο στη Βόρειο Αμερική όσο και στην Βρετανία, παρατηρείται διαρκής αύξηση στις απαιτήσεις για βινύλιο. Κατά το πρώτο ήμισυ του 2020 στις ΗΠΑ οι δίσκοι βινυλίου ξεπερνούσαν τις πωλήσεις cd για πρώτη φορά στα τελευταία 30 χρόνια.

Συνολικά η δισκογραφική βιομηχανία της Αμερικής (RIAA), ανέφερε πωλήσεις 232 εκατομμυρίων δολαρίων σε δίσκους βινυλίου μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου του 2020, ενώ οι πωλήσεις των cd ήταν μόλις 114 εκατομμύρια δολάρια.

Η βρετανική δισκογραφική βιομηχανία αναφέρει ότι η πανδημία ενθάρρυνε τις αγορές βινυλίου το 2020 με τον περισσότερο κόσμο να αναζητά τρόπους να απολαύσει την μουσική στο σπίτι του ελλείψει συναυλιών και φεστιβάλ. Επίσης, η αύξηση στις πωλήσεις των δίσκων βινυλίου ενισχύθηκε από online εκστρατείες τόσο από μεγάλα όσο και από ανεξάρτητα δισκοπωλεία και ψηφιακές αγορές.

Εδώ μάλιστα πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοχεία της BPI δεν συμπεριλαμβάνουν και την διαρκώς ακμάζουσα αγορά βινυλίου από δεύτερο χέρι στο Discogs η οποία κατέγραψε αύξηση 40% στις πωλήσεις τον τελευταίο χρόνο οι οποίες έφτασαν τα 12 εκατομμύρια δίσκους.

Ο τζίρος στην Βρετανία από πωλήσεις μουσικής αυξήθηκε το 2020 για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά και έφτασε το 1.118 δισεκατομμύρια λίρεςύξηση 3,8% σε σχέση με το 2019 και το υψηλότερο σύνολο από το 2006.

BREAKING MUSIC