Τι γίνεται με το Θέατρο Βράχων, θα περάσει σε ιδιώτες;

Με δικαστική απόφαση του εφετείου η περιοχή του θεάτρου Βράχων με τις κοινόχρηστες δημοτικές χρήσεις και όλο τον λόφο Κοπανά αποχαρακτηρίζεται και επιδικάζεται η ιδιοκτησία της υπέρ ιδιωτών.

BREAKING
 

Με δικαστική απόφαση του εφετείου η περιοχή του θεάτρου Βράχων με τις κοινόχρηστες δημοτικές χρήσεις και όλο τον λόφο Κοπανά αποχαρακτηρίζεται και επιδικάζεται η ιδιοκτησία της υπέρ ιδιωτών.

«Το κίνημα των κατοίκων τέλη της δεκαετίας του 70 και αρχές της δεκαετίας του 80 είχε πετύχει κόντρα σε δικαστικές αποφάσεις της εποχής να διώξει την εταιρεία των νταμαριών και να επιβάλλει δημόσιες χρήσεις της γης σταματώντας την καταστροφή του δασικού περιβάλλοντος», γράφει ο Δημήτρης Χατζηστέλιου, στο vironas.gr.

Και συνεχίζει, μεταξύ άλλων: «Κάποιοι εφέτες που αποφάσισαν -πάντα σύμφωνα με τον νόμο(!)- μία περιοχή με κοινωφελείς χρήσεις και ένας πνεύμονας πρασίνου να αποχαρακτηριστεί με συνοπτικές διαδικασίες και να επιδικαστεί υπέρ ιδιωτών με αναφορές στην τουρκική νομοθεσία χωρίς βεβαίως να εξεταστεί ούτε η σημασία του οικοσυστήματος, ούτε το συμφέρον των κατοίκων, ούτε η καταγωγή των πράξεων ιδιοκτησίας… Η δικαιοσύνη αποδόθηκε, το δίκαιο εχάθη… Η απόφαση αυτή δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα για τους κατοίκους του Βύρωνα καθώς θέτει υπό αίρεση τα σχολεία και το θέατρο βράχων στην περιοχή των νταμαριών αλλά ανοίγει το δρόμο για την οικοδόμηση όλης της περιοχής κάτω από την Κατεχάκη και έως τη λ. Καρέα, όπου ήδη είναι επαπειλούμενη και συστηματικά καίγεται κάθε περίπου μία 10ετία…».

Καταλήγει πως ο μόνος τρόπος θα είναι -για άλλη μία φορά- η θέληση των κατοίκων να την υπερασπιστούν και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να διατηρεί de facto τον δασικό της χαρακτήρα και να επιβάλλει την απώλεια κάθε εμπορικής δραστηριότητας.

Όταν ο δήμαρχος Βύρωνα έκανε κατάληψη στην Εργάνη για να φτιάξει το Θέατρο βράχων

 «Η απόφαση του Εφετείου, που δίνει με μεγάλη επιμέλεια το χώρο του Θεάτρου Βράχων και των αθλητικών εγκαταστάσεων στους φερόμενους ως ιδιοκτήτες, είναι ανεξήγητη και  απέναντί της δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια» είπε στον «105.5 Στο Κόκκινο» και τον Νίκο Ξυδάκη ο δήμαρχος Βύρωνα, Άκης Κατωπόδης, προαναγγέλλοντας προσφυγή στον Άρειο Πάγο  κατά της απόφασης και σειρά ενεργειών και δράσεων για την ευαισθητοποίηση των πολιτών. «Δεν μπορώ να φανταστώ τι μπορεί να συμβεί εάν δεν κατοχυρωθεί υπέρ του δημοσίου. Τι θα γίνει ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, ο πνεύμονας πρασίνου και η ποιότητα ζωής για  τους πολίτες της πόλης της Αττικής».

Η Ένωση Γονέων Βύρωνα, με ανακοίνωσή της, καλεί σε ανοιχτή σύσκεψη, το Σάββατο 24 Απριλίου στις 18:00, στη πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην Ταπητουργείου), με σκοπό τον συντονισμό των δράσεων στην κατεύθυνση υπεράσπισης των δημόσιων χώρων του Βύρωνα.

BREAKING MUSIC