Ο Ηλίας Μακρίδης γράφει για την «Αύρα»

Το αγαπημένο τραγούδι του Δημήτρη Παναγόπουλου, που διασκεύασε σε συνεργασία με τη σχολή ΚΡΑΤΥΛΟΣ στη νοηματική γλώσσα

BREAKING
 

Το αγαπημένο τραγούδι του Δημήτρη Παναγόπουλου, που διασκεύασε σε συνεργασία με τη σχολή ΚΡΑΤΥΛΟΣ στη νοηματική γλώσσα

Ο Ηλίας Μακρίδης είναι συνθέτης, στιχουργός, τραγουδιστής και μουσικός παραγωγός.

Πριν λίγες ημέρες διασκεύασε στη νοηματική γλώσσα σε συνεργασία με τη σχολή ΚΡΑΤΥΛΟΣ, το αγαπημένο σε όλους τραγούδι «Αύρα», δίνοντας την ευκαιρία ακόμη και σε αυτούς που δεν μπορούν να ακούσουν τη μουσική, να την νοιώσουν.

Με αφορμή αυτήν την κυκλοφορία, ο Ηλίας Μακρίδης μοιράζεται τις σκέψεις του με τους αναγνώστες του loaded.gr

Συχνά τα τελευταία χρόνια σκέφτομαι τη γνωστή φράση – μπορεί να ακουστεί και λίγο κλισέ – «μην τα θεωρείς όλα δεδομένα».

Πόσο αλήθεια…

Πόσο το επιβεβαίωσε ολόκληρος ο πλανήτης.

Ίσως αυτό με αφύπνισε και μου δημιούργησε την ανάγκη να επικοινωνήσω με ανθρώπους που δεν απολαμβάνουν το δεδομένο, το αυτονόητο για τους περισσότερους από εμάς.

Η νοηματική γλώσσα είναι μια υπέροχη γλώσσα.

Σκεφτείτε ότι για να επικοινωνήσουμε, απλά ανοιγοκλείνουμε το στόμα.

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τη νοηματική κάνουν κινήσεις με τα χέρια, το σώμα, το πρόσωπο. Σαν να «ζωγραφίζουν» τις φράσεις, δίνουν ζωή σε μια απλή πρόταση. Είναι σαν να χορεύει όλο το σώμα. Ένας  ιερός χορός, έτσι τον λέω εγώ.

Αυτή η σκέψη συνδέθηκε μέσα μου με ένα από τα πιο ωραία τραγούδια της ελληνικής δισκογραφίας, που έγραψε ο Δημήτρης Παναγόπουλος, την «Αύρα» και το οποίο λίγες μέρες πριν είχα διασκευάσει στο πιάνο σε latin ρυθμό.

Έτσι το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα. Κυριολεκτικά όμως, αφού ένα Σάββατο το είδα να συμβαίνει στον ύπνο μου. Είδα μια κοπέλα να κατεβαίνει την Ερμού και όπως περπατούσε ζωγράφιζε τη διασκευή της «Αύρας» στη νοηματική γλώσσα.

Όταν ξύπνησα ένιωσα ότι όλο αυτό για κάποιο λόγο πρέπει να γίνει, ότι το οφείλω.

Οι άνθρωποι της σχολής νοηματικής γλώσσας «ΚΡΑΤΥΛΟΣ», η χορογράφος Φωτεινή Παπασταύρου και ο σκηνοθέτης μας Κώστας Γρηγορακάκης, έκαναν το όνειρό μου πραγματικότητα.

Ζήσαμε μια αξέχαστη εμπειρία, γεμάτη αγάπη, καλή ενέργεια και χαμόγελα, νιώθοντας ότι κάνουμε κάτι πολύ όμορφο, όχι μόνο για εμάς.

Κανείς δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τη χαρά, το χορό, την ψυχαγωγία, την έκφραση συναισθημάτων και τη δημιουργία κοινωνικών δεσμών μέσα από τη μουσική και τις τέχνες γενικότερα.

Ο Πάνος Παράσχου, ο χορευτής του βίντεο κλιπ μας, είναι κωφός, δεν ακούει τη μουσική. Κι όμως, είναι ένας εκπληκτικός χορευτής, ένας αληθινός καλλιτέχνης.

Ίσως τώρα καταλαβαίνετε γιατί το σύνθημά μας είναι:

«Μην δείτε αυτό το video clip, ούτε να το ακούσετε.

Νιώστε το».

BREAKING MUSIC