Συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής (4): Κυριάκος Σφέτσας

Άλλος ένας μεγάλος «δικός» μας συνθέτης και αυτή τη φορά, ο Κυριάκος Σφέτσας.

BREAKING
 

Άλλος ένας μεγάλος «δικός» μας συνθέτης και αυτή τη φορά, ο Κυριάκος Σφέτσας.

Του Αντρέα Μαντά

Σπούδασε δέκα χρόνια σύνθεση και ανάλυση στο Παρίσι. Το background του είναι γεμάτο μουσική για θέατρο, μπαλέτο και κινηματογράφο. Οι συνθέσεις του καλύπτουν μια ευρεία γκάμα, απ' το πειραματικό ατονάλ μέχρι τη σουίτα και το κονσέρτο.

Στο χώρο της κινηματογραφικής μουσικής μπήκε το 1980 γράφοντας μουσική για την ταινία «Παραγγελιά» του Παύλου Τάσιου.Το 1982 γράφει τη μουσική για το «Στίγμα» του ίδιου σκηνοθέτη, το 1986 για την ταινία «Η νύχτα με την Σιλένα» του Δημ. Παναγιωτάτου, το 1991 για την «Νυχτερινή Έξοδο» και «Κλειστή Στροφή» των Μένιου Δίτσα και Νίκου Γραμματικού αντίστοιχα, το 1993 υπογράφει τη μουσική της «Εποχής των Δολοφόνων» του τελευταίου, ενώ το 2002 γράφει τη μουσική για το ντοκιμαντέρ του Τώνη Λυκουρέση «Το τραγούδι της ζωής».

Δυστυχώς στο Spotify υπάρχει μόνο ο δίσκος που έχει κάνει με την Κατερίνα Γώγου, «Στο Δρόμο».

 Ολόκληρη η μουσική της ταινίας «Στίγμα».

 

 Το Θέμα από την ταινία «Η Νύχτα με την Σιλένα».

 

Και μία κορυφαία στιγμή από τα δύο άλμπουμ -διαμάντια- που κυκλοφόρησαν σε δύο μέρη  πριν από λίγα χρόνια από την Teranga Beat και αποτελούν την ακυκλοφόρητη δουλειά του με την Greek Fusion Orchestra από την αβανγκάρντ περίοδο του στο Παρίσι τη δεκαετία του '70.

 Φωτό: Avopolis

BREAKING MUSIC