Αλκης Ζοπόγλου: «Το Cosmopolis World Festival είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο παραγωγής πολιτισμού»

Συνέντευξη στον Δημήτρη Κανελλόπουλο

BREAKING
 

Συνέντευξη στον Δημήτρη Κανελλόπουλο

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Cosmopolis World Festival Άλκης Ζοπόγλου, που ανέλαβε εδώ και δυο χρόνια τα καθήκοντά του, είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση. Επέστρεψε στην Καβάλα, αφήνοντας τη διευθυντική του θέση σε πετυχημένα φεστιβάλ της Ελβετίας για να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο πολιτιστικό όραμα για την πόλη του. Θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα γι´ αυτό το φεστιβάλ που έχει κάνει αίσθηση και τον αναζητήσαμε λίγες μέρες πριν την έναρξη του Cosmoworld.

Αναλάβατε πέρυσι καλλιτεχνικός υπεύθυνος του φεστιβάλ Cosmopolis, που αν και διεθνές, δεν είναι ευρέως γνωστό. Πείτε μας λίγα λόγια για το περιεχόμενο του και τη φιλοσοφία του.

Είναι ένα φεστιβάλ πολύ αγαπητό στην πόλη της Καβάλας και της περιφέρειας, που έχει ξεκινήσει να υλοποιείται από το 2000. Φέτος με τις ενδιάμεσες διακοπές μέσα σε αυτά τα χρόνια, συμπληρώνει την 14η χρονιά του. Από την πλευρά τόσο της διοίκησης του Δήμου Καβάλας όσο και από τη δική μου είναι ξεκάθαρο ότι ο θεσμός αυτός δεν πρέπει να διακοπεί και πάλι, έστω και με μεγάλες θυσίες μέσα σε αυτήν την δύσκολη περίοδο.
Είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο παραγωγής πολιτισμού αλλά και ανάπτυξης για την περιοχή που εξαιτίας του, έχουν αφυπνισθεί τόσο οι καλλιτεχνικές δυνάμεις όσο και οι θεσμικοί παράγοντες. Από την πλευρά μας έχουμε ήδη ενσωματώσει πολλές αξιόλογες και καινούργιες δράσεις που έχουν ανανεώσει την δομή του και έχουν δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική και αποδοχή ιδιαίτερα στην νέα γενιά.
Η αφύπνιση των ανθρώπων σε ζητήματα αλληλοκατανόησης και σεβασμού στο περιβάλλον, η δυναμική ανταλλαγή απόψεων αλλά και η έντονη προβολή σύγχρονων τεχνών και των παγκόσμιων μουσικών τάσεων είναι από τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας του, πάνω στις οποίες δουλεύουμε εντατικά τα τελευταία δύο χρόνια.

Ποια είναι τα μεγάλα ονόματα που συμμετέχουν φέτος;

Σε ότι αφορά τις συναυλίες φιλοξενούμε φέτος διακεκριμένες μουσικές ομάδες. Οι City of the Sun από USA, οι La Portena Tango από την Αργεντινή, oι Entavia από Ισπανία, οι Casentuli από Σικελία – Ιταλία, η μπάντα του Janusz Prusinowski από Πολωνία, οι Blend Mishkin & Roots Evolution, οι Baildsa, οι Pasta Tomato και το κουιντέτο του Χρήστου Παπαδόπουλου από Ελλάδα, επανδρώνουν τις δύο βασικές σκηνές του φεστιβάλ.
Στην σκηνή του CosmoUpcycle Park ένα θεματικό πάρκο με οικολογικό περιεχόμενο, θα συμμετέχουν ακόμη 8 μουσικές μπάντες με συναυλίες πρωινές και απογευματινές. Στο ίδιο σημείο, θα λάβει χώρα φέτος για πρώτη φορά το CosmoMusic Hub, φέρνοντας σε επαφή τους καλλιτέχνες με αξιόλογους παράγοντες και promoters από Ιαπωνία, Ισπανία, Πολωνία, Σουηδία και Ελλάδα.
Συνδυαστικά με όλα τα παραπάνω θα διοργανωθεί για δεύτερη χρονιά φέτος το CosmoLights. Είναι ένας διαγωνιστικός θεσμός projection mapping με 24 συμμετοχές καλλιτεχνών, κυριολεκτικά από κάθε γωνιά της γης (Μαλαισία, Καναδάς, Γερμανία, Βέλγιο, Τουρκία, Ισπανία, Ταϊλάνδη, Ιταλία, Γαλλία, Μεξικό, Πορτογαλία, Ελλάδα, Αίγυπτο, Ρουμανία, Περού, Βραζιλία, Φινλανδία και Ινδονησία). Το event θα προβάλλεται διαδικτυακά καθημερινά στις 21.00 από τις 26-29 Αυγούστου στα social media του φεστιβάλ και όσοι το παρακολουθούν τόσο από κοντά όσο και απομακρυσμένα από παντού στον κόσμο, θα έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν για το καλύτερο βίντεο ώστε να αναδειχθούν οι 3 καλύτερες προβολές.
Παράλληλα θα τρέχουν αυτό το διάστημα στο κέντρο της πόλης, πολλές και αξιόλογες καλλιτεχνικές δράσεις για τις οποίες κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει αναλυτικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.cosmopolisfestival.gr



Είστε ο ίδιος μουσικός, παίζετε κανονάκι, πως βρεθήκατε σε αυτή τη θέση;

Ναι πράγματι έτσι είναι. Σαν μουσικός ταξίδεψα σε πάρα πολλές χώρες και συμμετείχα σε πολλά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο με παρόμοιο περιεχόμενο. Ταυτόχρονα, είχα την επιμέλεια σε διάφορα καλλιτεχνικά events και τα τελευταία 9 χρόνια είμαι καλλιτεχνικός διευθυντής σε ένα φεστιβάλ με θέμα την μεσογειακή μουσική στην Ελβετία. Προφανώς, μέσα από όλη αυτήν την πορεία, πήρα και το διαβατήριο για την διεύθυνση του φεστιβάλ Cosmopolis στην πόλη μου. Είναι για μένα ιδιαίτερη τιμή και ταυτόχρονα μεγάλη πρόκληση ώστε να καταφέρω να μεταφέρω όλες αυτές τις εμπειρίες και τις εικόνες που έχω αποκομίσει, στον τόπο που γεννήθηκα και με καθοδήγησε καλλιτεχνικά στα πρώτα μου βήματα.

Η πόλη στα φεστιβάλ παίζει πάντα ένα μεγάλο ρόλο, η Καβάλα πως αλληλεπιδρά με το Cosmopolis;

Οι άνθρωποι της πόλης της Καβάλας είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένοι με τον θεσμό όλα αυτά τα χρόνια της ιστορίας του. Είναι συναρπαστικό αυτό που συμβαίνει και πραγματικά έχω εντυπωσιαστεί. Είναι το δικό μας φεστιβάλ και καθετί καινούργιο που συμβαίνει στο φεστιβάλ είναι αντικείμενο συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ του κατοίκων. Αυτό του δίνει μια ιδιαίτερη δυναμική και υπόσχεται σίγουρη επιτυχία. Ήδη, όλες οι καινούργιες προτάσεις που πρόλαβαν να υλοποιηθούν μέσα σε αυτό το δύσκολο διάστημα με τον Covid 19 έχουν τύχει απόλυτης αποδοχής και όλες οι εκδηλώσεις και συναυλίες είναι ασφυκτικά γεμάτες (τηρώντας πάντοτε τα υγειονομικά πρωτόκολλα). Οι Καβαλιώτες νιώθουν πραγματικά υπερήφανοι για το δικό τους φεστιβάλ και αυτό που απομένει τώρα είναι μέσα από τις καινοτόμες δράσεις του, ο θεσμός να αποκτήσει μεγαλύτερη εξωστρέφεια ώστε να γίνει περισσότερο γνωστός τόσο σε όλη την Ελλάδα αλλά και έξω από τα σύνορα της χώρας μας. Χρειάζεται επιμονή, υπομονή και σκληρή δουλειά, που για όλα είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι.

Πέρυσι έγινε viral μια επανεκτέλεση του γνωστού τραγουδιού, «Από το πάρκο στη Μυροβόλο», του Αργυρή Μπακιρτζή, που φτιάξατε με ανθρώπους που συμμετείχαν στο φεστιβάλ. Ο κορονοϊός δεν σας πτόησε;

Ίσως ήταν και μια αφορμή για να το επιχειρήσουμε θα έλεγα. Ήταν μια προσπάθεια που αγκαλιάστηκε με πολύ αγάπη από όλους τους καλλιτέχνες καθώς παρουσίαζε και μια πιο φρέσκια οπτική του γνωστού τραγουδιού «Από το Πάρκο στην Μυροβόλο» την οποία και ο δημιουργός της αγκάλιασε με μεγάλη θέρμη και φυσικά με το ακλόνητο χιούμορ του που όλοι αγαπάμε.
Ο Αργύρης Μπακιρτζής είναι ο άνθρωπος που, αν και μη Καβαλιώτης, λάτρεψε αυτή την πόλη, δούλεψε σ’ αυτή για 30 χρόνια και μεγάλωσε εδώ την οικογένειά του. Το 2021 ειδικά, το Cosmopolis «τραγουδάει» τους στίχους του Αργύρη Μπακιρτζή, καθώς εμβληματικοί στίχοι του, που εμπνέονται από ή αναφέρονται στην Καβάλα, γίνονται τα δικά μας «συνθήματα» και καλούν τον κόσμο να συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Cosmopolis.
Είναι το «ευχαριστώ μας» στον «δικό μας» Αργύρη και η δύναμη που τόσο έχουμε ανάγκη στην προσπάθειά μας να υπηρετήσουμε τον Πολιτισμό σε συνθήκες δύσκολες και πρωτόγνωρες.

Έχετε την υποστήριξη του δήμου και της πολιτείας στην υλοποίηση;

Ο Δήμος Καβάλας και η Δημοτική κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου «Δημωφέλεια» είναι όλα αυτά τα χρόνια αρωγός στην διοργάνωση του φεστιβάλ. Η υποστήριξη είναι πολύ μεγάλη και όλο το προσωπικό της επιχείρησης εργάζεται με μεγάλη αγάπη για το φεστιβάλ.
Παρ’ όλα αυτά, το τελευταίο διάστημα γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί μια στενή ομάδα η οποία θα ασχολείται με τον θεσμό σε ετήσια βάση καθώς πλέον αυτός τρέχει για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι πριν. Σε μια πλήρη εξέλιξή του το φεστιβάλ σε φυσιολογικές συνθήκες ευελπιστεί να παρέχει δράσεις πολιτισμού σχεδόν όλο τον χρόνο και αυτό όπως είναι κατανοητό προβλέπει μια διαφορετικού τύπου οργάνωση.

Πως είδαν την Καβάλα οι εθελοντές που ήρθαν από το εξωτερικό για να βοηθήσουν στο φεστιβάλ;

Η πόλη από μόνη της είναι ένα διαμάντι. Και γίνεται ακόμη πιο όμορφη με όλες αυτές τις δράσεις. Φέτος για πρώτη φορά έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε περίπου 100 εθελοντές από χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης που μαζί με τους δικούς μας έχουν γεμίσει κυριολεκτικά την πόλη, τους δρόμους και τα όμορφα στενά της. Οι ίδιοι δηλώνουν κατενθουσιασμένοι και υπόσχονται πως πολύ σύντομα θα επιστρέψουν στην πόλη σαν επισκέπτες. Είμαστε πάντοτε χαρούμενοι όταν το ακούμε αυτό και ευελπιστούμε να τους έχουμε μελλοντικά κοντά μας.

Το Cosmoworld έρχεται αλλά τελειώνει τον Αύγουστο ποια είναι η επόμενη φάση του cosmopolis;

Η επόμενη ενότητα είναι αυτή που έχουμε ονομάσει CosmoClassical. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη προσέγγιση της κλασσικής μουσικής με μια πιο εναλλακτική ματιά. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τον προγραμματισμό της ο οποίος θα ανακοινωθεί τόσο από την ιστοσελίδα μας όσο και από τα Social media του φεστιβάλ σύντομα.
Το αποκορύφωμα αυτής της δράσης είναι η «CosmoClassical Youth Orchestra» όπου έχουν προσκληθεί και ήδη έχουν επιλεχθεί να συμμετέχουν 50 περίπου νέοι μουσικοί από 18 έως 29 ετών από όλη την Ευρώπη. Θα εργαστούν υπό την εποπτεία της παγκοσμίου φήμης Καβαλιώτισσας σοπράνο Αλεξίας Βουλγαρίδου και της ομάδας της, ώστε να ανέβει η όπερα «Cosi fun Tutti» του Mozart στις αρχές του Δεκέμβρη. Είναι ένα πραγματικό πολύ φιλόδοξο πρότζεκτ για μια επαρχιακή πόλη σαν την Καβάλα που όμως βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.
Ελπίζουμε η πορεία της πανδημίας να μας δώσει την χαρά να το πραγματοποιήσουμε στην χρονική στιγμή που το έχουμε προγραμματίσει.

Κύριε Ζοπόγλου τι θα θέλατε να πείτε σε ανθρώπους απ όλη την Ελλάδα για να ταξιδέψουν ως την Καβάλα και να δουν το φεστιβάλ;

Όπως σας είπα και πριν η Καβάλα έτσι κι αλλιώς είναι μια φανταστική πόλη. Σε συνδυασμό όμως με την φυσική της ομορφιά, έχει να προσφέρει στον επισκέπτη και υπέροχα, ποιοτικά καλλιτεχνικά δρώμενα που είναι από τα πλέον σημαντικά κριτήρια για έναν ταξιδιώτη όταν επιλέγει τον προορισμό των διακοπών του.
Ας μην περιμένουν λοιπόν οι ενδιαφερόμενοι, ας επισκεφθούν την ιστοσελίδα του φεστιβάλ και σίγουρα θα βρουν αξιόλογες δράσεις που θα κάνουν την επίσκεψή τους στην πόλη μας αξέχαστη.

Και στους μουσικούς που δοκιμάζονται σκληρά από την πανδημία;

Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και αυτοί. Το Cosmopolis είναι από τα λίγα φεστιβάλ που κρατήθηκε σε άμεση επαφή με τους μουσικούς - καλλιτέχνες υποστηρίζοντάς τους ενεργά όλο αυτό το διάστημα. Είμαστε σίγουρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πέρσι αλλά θα χρειαστούν χρόνια για να επανέλθουμε πλήρως. Πιασμένοι όμως όλοι μαζί χέρι - χέρι θα τα καταφέρουμε…

Και τέλος, τι εύχεστε και τι οραματίζεστε για το Cosmopolis;

Οραματίζομαι έναν θεσμό με ιδιαίτερη προσωπικότητα, καινοτόμες ιδέες, που να φιλοξενεί νέους καλλιτέχνες και να τους καθοδηγεί στον βαθμό που του αναλογεί σε μια πιο εξωστρεφή στάση, να φέρνει τον κόσμο από κάθε άκρη της γης κοντά, να συνεισφέρει στην ανταλλαγή απόψεων, να ευνοεί την αλληλοκατανόηση, να αποδέχεται την διαφορετικότητα και να μαθαίνει από αυτήν, να σέβεται το περιβάλλον και να το φροντίζει, να αγκαλιάζει τις παραδόσεις των λαών, να χρησιμοποιεί τις τέχνες και τον πολιτισμό για να φέρνει τους ανθρώπους κοντά.
Οραματίζομαι πολλά;

BREAKING MUSIC