Οι «θεοί» του ροκ γέρασαν…

Πώς η περιοδεία των Genesis «χτυπά καμπανάκι» για τη μουσική βιομηχανία

BREAKING
 

Πώς η περιοδεία των Genesis «χτυπά καμπανάκι» για τη μουσική βιομηχανία

Οι κριτικές για τη νέα περιοδεία των Genesis μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικές: το βρετανικό συγκρότημα, που από «τιτάνας» του prog rock μετατράπηκε σε μια «μηχανή που κόβει χρήμα», μετά τη στροφή που έκανε στον ήχο του, αφότου έφυγε ο Peter Gabriel, φάνηκε να έχει διάθεση για δυναμικές συναυλίες, έστω κι αν το Domino Tour φαίνεται ότι θα είναι η τελευταία περιοδεία του συγκροτήματος.

Ωστόσο, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται ο Phil Collins, ο τραγουδιστής και ντράμερ του συγκροτήματος, ο οποίος πλέον δίνει συναυλίες καθηλωμένος σε αμαξίδιο: τα 70 χρόνια του, σε συνδυασμό με διάφορα προβλήματα υγείας (τραύματα στη σπονδυλική στήλη, διαβήτης, κλπ), καθιστούν σχεδόν αδύνατο για τον πάλαι ποτέ αεικίνητο επί σκηνής Collins να τραγουδήσει όρθιος.

Οι σταρ στα 70 τους…

Αν και σε καλύτερη κατάσταση από πλευράς υγείας, ο κιμπορντίστας Tony Banks στα 71 του και ο κιθαρίστας Mike Rutherford (κλείνει τα 71 τον Οκτώβριο) δεν είναι νεότεροι του Collins. Τόσο είναι και ο Gabriel, ο οποίος στις συναυλίες του συγκροτήματος για την περιοδεία του The Lamb Lies Down On Broadway εμφανιζόταν επί σκηνής φορώντας –μεταξύ άλλων- ένα κοστούμι σκεπασμένο με… φαλλούς.

Οι Genesis δεν είναι το μοναδικό συγκρότημα που πλέον έχει μπει στο ηλικιακό λυκόφως: οι Rolling Stones που πρόσφατα έχασαν τον ντράμερ τους, Charlie Watts, σε ηλικία 80 ετών, δεν είναι έφηβοι. Ο Mick Jagger είναι 78 ετών, ο Keith Richards 77 και ο Ronnie Wood 74 ετών. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι Stones, παρά την τεράστια απώλεια, δεν δήλωσαν ότι διαλύονται ή ότι δεν θα ξανακάνουν περιοδεία.

Να συνεχίσουμε; Ο Bob Dylan είναι πλέον 80 ετών, ο Paul McCartney που μόλις έβγαλε νέο τραγούδι 79, ο Elton John 74 ετών και ο «Boss» Bruce Springsteen μόλις… 71 ετών. Διάβολε, ο Robert Smith των Cure είναι 62 ετών, o Steven Tyler των Aerosmith 73 ετών, o Gene Simmons των KISS 72, όσο για τον Ozzy «δαγκώνω νυχτερίδες, σνιφάρω μυρμήγκια» Osbourne είναι πλέον 72 ετών, ο Bono έκλεισε τα 61 και ο Jon Bon Jovi είναι πλέον 59 ετών.

Οι «πυλώνες» των live

Γιατί τόσο «κόλλημα» με τις ηλικίες, όμως; Γιατί όλοι οι προαναφερθέντες είναι ονόματα που κυριολεκτικά «σπάνε ταμεία» κάθε φορά που κάνουν περιοδεία, είναι ουσιαστικά οι «πυλώνες» του συναυλιακού ροκ, με τα εισιτήρια για τις συναυλίες τους να γίνονται καπνός λίγα λεπτά μετά την έκδοσή τους, όποια –και αυτό είναι σημαντικό- κι αν είναι η τιμή τους.

Τι εννοούμε; Ο Ed Sheeran, ένας από τους πιο πετυχημένους νέους καλλιτέχνες θα πραγματοποιήσει περιοδεία το 2022 και τα εισιτήρια για τις συναυλίες του θα κυμαίνονται από 50 ως 80 λίρες. Σε αντιπαραβολή, εισιτήριο ορθίων στην περιοδεία των Rolling Stones του 2018 έφθανε την τιμή των 400 λιρών, ποσό που ένας πιτσιρικάς απλώς αδυνατεί να πληρώσει.

Βλέπετε, το κοινό των Rolling Stones ή των Genesis ή του Bruce Springsteen, αν και μεγαλύτερο σε ηλικία, είναι πιο φανατικό, πιο πιστό και –λόγω και ηλικίας- έχει τα χρήματα για να πληρώσει τα πανάκριβα εισιτήρια για μια συναυλία των «θεών του ροκ»: το 2016 τα εισιτήρια για την τελευταία συναυλία των Black Sabbath στο Μπέρμιγχαμ ήταν πιο ακριβά από αυτά της Adele.

Το πρόβλημα για τη μουσική βιομηχανία

Και κάπου εδώ βρίσκεται το πρόβλημα για την μουσική βιομηχανία: σαν να μην έφθανε η πανδημία του κορωνοϊού που «σκότωσε» τα live, τώρα σταδιακά οι μεγάλοι καλλιτέχνες του ροκ οδηγούνται ένας-ένας προς… απόσυρση λόγω ηλικίας, όσοι, εν πάση περιπτώσει, διαπιστώνουν ότι δεν γίνεται να πραγματοποιούν περιοδείες, όπου στο road crew περιλαμβάνονται και… γιατροί.

Με εξαίρεση τους «παλιούς ρόκερς» (και τη σκηνή του heavy metal που αποτελεί μια ειδική περίπτωση), όσον αφορά στα live, οι καλλιτέχνες της ποπ έχουν πολύ μικρότερη διάρκεια ζωής, παρότι η μουσική αυτή είναι πολύ πιο δημοφιλής. Μπορεί οι Duran Duran να συνεχίζουν να μαζεύουν κόσμο στις συναυλίες τους, αλλά τεράστια ονόματα από τη δεκαετία του ’80 όπως οι Human League ή οι Spandau Ballet απλώς έχουν εξαφανιστεί από το προσκήνιο.

Η πίστη του ροκ κοινού στους «ήρωες» της δεκαετίας του ’70 ή του ’80, από την άλλη, παραμένει ακλόνητη, όπως φαίνεται από τις πωλήσεις εισιτηρίων και από το τεράστιο ενδιαφέρον για τους καλλιτέχνες αυτούς. Κι έτσι, καθώς σταδιακά θα αποσύρονται από τα live, η μουσική βιομηχανία θα πρέπει να ψάξει για νέους «θεούς του ροκ» που θα κρατήσουν τα στάδια γεμάτα. Πάλι καλά που οι Metallica δεν έχουν μπει ακόμα στα 60 τους…

Photo: Flickr

BREAKING MUSIC