Στο Καλλιμάρμαρο «Μένουμε Όρθιοι»

 
REVIEWS

Μια σπάνια συναυλία που τα είχε όλα: Εκπλήξεις, συγκίνηση και μοναδική ατμόσφαιρα με τον κόσμο να έχει πλημμυρίσει από νωρίς τον επιβλητικό χώρο

Της Αφροδίτης Παπακαλού

Τρίτη βράδυ λίγο πριν τις 8, όποιος βρισκόταν στην περιοχή γύρω από το Παναθηναϊκό Στάδιο, ακόμα και αν δεν γνώριζε για την μεγάλη συναυλία, μπορούσε να καταλάβει ότι κάτι καλό θα συνέβαινε λίγο αργότερα μέσα στο Καλλιμάρμαρο.

Κόσμος, αυτοκίνητα, μηχανές, γέλια, πηγαδάκια, μια ατμόσφαιρα γιορτής παρότι η συναυλία πραγματοποιήθηκε με αφορμή μια μεγάλη καταστροφή.

Η σπάνια αυτή συναυλία που θα θυμόμαστε για καιρό τα είχε όλα: Εκπλήξεις, συγκίνηση και μοναδική ατμόσφαιρα με τον κόσμο να έχει πλημμυρίσει από νωρίς τον επιβλητικό χώρο.

«ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ»

Η συναυλία για την ενίσχυση των πυρόπληκτων οικογενειών της Βόρειας Εύβοιας άρχισε λίγο μετά τις οκτώ και τέταρτο με την ορχήστρα να παίζει τους «Χαρταετούς» του Μίκη Θεοδωράκη. Λίγο αργότερα θα μαθαίναμε από την Μαργαρίτα Μυτιληναίου η οποία είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια της συναυλίας και την υποδέχθηκε στη σκηνή ο ηθοποιός Θανάσης Αλευράς ο οποίος παρουσίαζε την βραδιά, ότι οι καλλιτέχνες που θα συμμετείχαν θα ερμήνευαν δύο τραγούδια. Ένα δικό τους αγαπημένο και ένα του Μίκη Θεοδωράκη. «Το καλοκαίρι αυτό μας πήρε ένα κομμάτι της μνήμης μας. Είτε έχει να κάνει με δέντρα και δάση είτε με τον Μίκη Θεοδωράκη. Είναι ο δικός μας αποχαιρετισμός ήσυχος, διακριτικός και πιστεύουμε ουσιαστικός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην έναρξη της συναυλίας όλοι οι καλλιτέχνες βρέθηκαν μαζί στη σκηνή για να ερμηνεύσουν την «Άρνηση» και στη συνέχεια ο Κώστας Χατζής μίλησε για το σπίτι που είχε στην Εύβοια και καταστράφηκε. Όλοι οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν αφιλοκερδώς στην συναυλία μίλησαν είτε για την Εύβοια είτε για την σημασία της προσφοράς και της αλληλεγγύης αλλά και για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη.

Ας σταθούμε λοιπόν στα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη που ερμήνευσαν εκτός από τα δικά τους.

Αρχικά ακούσαμε τον Κώστα Χατζή στο «Χάθηκα» και στη συνέχεια τους Πυξ Λαξ στο «Την πόρτα ανοίγω το βράδυ», τον Γιάννη Ζουγανέλη στο «Βράχο Βράχο», τον Μιχάλη Χατζηγιάννη στο «Αν θυμηθείς το όνειρό μου», την Άλκηστη Πρωτοψάλτη στο τραγούδι «Του μικρού βοριά» και τον Μάριο Φραγκούλη στον «Καημό».

Η βραδιά πήρε ακόμα πιο πολιτική χροιά με την εμφάνιση του Τσολιά (Αποστόλη Μπαρμπαγιάννη),ο οποίος σχολίασε όλα όσα συμβαίνουν και εμείς κρατάμε την τελευταία του κουβέντα: «Οι ρατσιστές και οι φασίστες δεν χωρούν σε αυτόν τον τόπο, οι κυνηγημένοι χωράνε όλοι».

Στη συνέχεια επί σκηνής βρέθηκε η Νατάσσα Μποφίλιου και ο κόσμος άρχισε σιγά σιγά να “ζεσταίνεται”. «Δρόμοι παλιοί», από την ίδια, «Κάποτε θα’ ρθουν» από τον Γιάννη Χαρούλη (μας χάρισε και ένα νέο τραγούδι), «Νύχτα Μαγικιά» από την Ελεωνόρα Ζουγανέλη, «Στρώσε το στρώμα σου για δυο» από την Ελευθερία Αρβανιτάκη και το «Τρένο φεύγει στις 8» από τον Γιάννη Κούτρα.

Συγκινητική ήταν η αναφορά του στον Θάνο Μικρούτσικο (πόσοι άραγε εκείνη τη στιγμή κοιτάξαμε προς τον ουρανό;) λίγο πριν τραγουδήσει το «Federico Garcia Lorca».

Στον Θάνο Μικρούτσικο αναφέρθηκε και ο Γιάννης Κότσιρας – από τις πιο δυνατές στιγμές της βραδιάς η ερμηνεία του στο «Ένα το χελιδόνι», όταν κάλεσε στη σκηνή τον Χρήστο Θηβαίο ο οποίος είχε επιλέξει τον «Άμλετ της Σελήνης» και στη συνέχεια παρέα με τον Μίλτο Πασχαλίδη είπαν μαζί την «Όμορφη Πόλη» σκορπώντας ρίγη συγκίνησης. 

Εξίσου δυνατή η στιγμή με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο «Σφαγείο» αλλά και με τον Γιώργο Νταλάρα, τον Μίλτο Πασχαλίδη, την Ελεωνόρα Ζουγανέλη και την Νατάσσα Μποφίλιου όταν τραγούδησαν παρέα την «Ρωμιοσύνη μην την κλαις».

Η συναυλία έκλεισε με όλους τους καλλιτέχνες στη σκηνή να τραγουδούν «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ».

Η αλήθεια είναι ότι είχαμε καιρό να δούμε τόσους τραγουδιστές μαζί σε μια συναυλία.

Το ρίσκο σε περιπτώσεις όπου συμμετέχουν πολλοί καλλιτέχνες (17 σε αυτήν την περίπτωση), είναι η βραδιά να κάνει «κοιλιά». Στη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο όμως το set list και η εναλλαγή των καλλιτεχνών (αλλά και η εμφανής συγκίνηση του κόσμου), δεν άφησαν να υπάρξουν στιγμές χωρίς ουσία.

Άλλωστε σε αυτό βοήθησε και η εξαιρετική ορχήστρα που τους συνόδευε με τον Γιάννη Παπαζαχαριάκη να έχει αναλάβει τις ενορχηστρώσεις.

Ο παλμός ερχόταν από τις κερκίδες, ακόμα και από τους θεατές που δεν είχαν ορατότητα στη σκηνή και παρακολουθούσαν μέσα από τις γιγαντοοθόνες.

Ήταν πολύ συγκεκριμένος ο σκοπός όλων όσοι βρεθήκαμε εκεί. Να στηρίξουμε τους πρωτοετείς φοιτητές  των δήμων Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας.

Ακόμα και όσων κάθονταν έξω από το Καλλιμάρμαρο για να πάρουν έστω μια γεύση από τη συναυλία.

Οι κοινωφελείς επιχειρήσεις των Δήμων θα φροντίσουν ώστε, τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν να στηρίξουν με κάθε τρόπο αναγκαιότητες που προέκυψαν από την φυσική και οικονομική καταστροφή της πυρκαγιάς.

Άλλωστε, «το δέντρο της αλληλεγγύης έχει ανθίσει» για να χρησιμοποιήσουμε και τα λόγια του δημάρχου Ιστιαίας – Μαντουδίου Γιάννη Κοντζιά.

Photo Credit: Yiannis Margetousakis

REVIEWS