Πέθανε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου

Ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών

BREAKING
 

Ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών.

Ο Vangelis, νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Γαλλίας, με Covid-19.

Την είδηση επιβεβαίωσε το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τον Βαγγέλη Παπαθανασίου.

«Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο μεγάλος Έλληνας Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε από τη ζωή αργά το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Vangelis που έκανε μεγάλη διεθνή καριέρα, τιμήθηκε το 1982 με Όσκαρ για την μουσική επένδυση της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς».

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1943 στην Αγριά Μαγνησίας και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από μικρός έδειξε το ταλέντο του στην μουσική, ξεκινώντας σπουδές πιάνου και σε ηλικία 6 ετών εμφανίστηκε για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 άρχισε να ασχολείται με την ποπ μουσική. Συμμετείχε στο συγκρότημα «Forminx» γράφοντας μουσική για κινηματογραφικές ταινίες.

Το 1968 μαζί με τον Λουκά Σιδερά και τον Ντέμη Ρούσσο σχημάτισαν τους «Aphrodite's Child», σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία με το «Rain And Tears».

To 1972 κυκλοφόρησαν το album «666», το οποίο θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δίσκους του prog rock.

Το 1973 κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός του δίσκος με τίτλο «Earth».

Ακολούθησαν οι δίσκοι «Heaven and Hell», Albedo 039» (1976) και «Spiral» (1977), ενώ το 1979, θα συνεργαστεί με την Ειρήνη Παππά στο album «Ωδές».

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου τη δεκαετία του ΄80 συνεργάστηκε με τον Jon Anderson τραγουδιστή του συγκροτήματος Yes στους δίσκους «Short Stories» και «The Friends of Mr. Cairo», «Private Collection και «Page of life», οι οποίοι γνώρισαν εξίσου μεγάλη επιτυχία.

Ο Vangelis έγραψε ακόμα μουσική για ταινίες όπως «Blade Runner», «1492: The Conquest Of Paradise», «Alexander» «Ελ Γκρέκο» του Γιάννη Σμαραγδή.

Για την ταινία «1492: Χριστόφορος Κολόμβος (1492 - Conquest of Paradise, 1992)» απέσπασε στις Κάνες Χρυσό Λέοντα, αλλά και το βραβείο Echo Awards.

Το έργο του «Μυθωδία» επελέγη από τη NASA ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της: 2001 Οδύσσεια στον Άρη.

 

BREAKING MUSIC