Έφυγε από τη ζωή ο Δάκης

Ο αγαπημένος τραγουδιστής πέθανε μετά από μάχη με τον καρκίνο

BREAKING
 

Ο αγαπημένος τραγουδιστής πέθανε μετά από μάχη με τον καρκίνο

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δάκης.

Ο τραγουδιστής τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη με τον καρκίνο.

Την είδηση γνωστοποίησε η σύζυγος του Μίμη Πλέσσα, Λουκίλα Καρρέρ.

 

 

Ο Βρασίδας Χαραλαμπίδης όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Έλληνες γονείς στις 26 Αυγούστου του 1943.

Ο πατέρας του Γιώργος, λογιστής σε μεγάλη εταιρεία, δεν αγαπούσε καθόλου τη μουσική. Αντίθετα, από την πλευρά της μητέρας του Μερόπης, είχαν αναδειχθεί καλλιτέχνες όπως ο θείος του και ο αξέχαστος ξάδελφός του Ντέμης Ρούσσος.

Έζησε ανέμελα, ευτυχισμένα χρόνια κοντά στη θάλασσα σε μια πολυεθνική γειτονιά παίζοντας με γειτονόπουλα διαφόρων εθνικοτήτων και έτσι άρχισε από πολύ νωρίς να μιλάει πολλές γλώσσες (επτά στο σύνολο).

Από μαθητής ακόμα εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για τη μουσική. Λάτρευε το ραδιόφωνο και άκουγε ξένα τραγούδια και όταν από το Β' Πρόγραμμα άκουγε τις φωνές της Γιοβάννας, της Μούσχουρη και του Βογιατζή, ένιωθε πως άγγιζε την Ελλάδα.

Αρχές της δεκαετίας 60 ξεκίνησε να τραγουδάει ερασιτεχνικά, χωρίς αμοιβή, με διάφορα  γκρουπάκια. όπως το "Lambis et son ensemble" που είχε φτιάξει με κάποιους φίλους του και εμφανίζονταν στο κέντρο "L'Aiglon" της Αλεξάνδρειας.

Εκείνη την εποχή η Νάντια Κωνσταντοπούλου που είχε πάει για εμφανίσεις στην Αλεξάνδρεια τον είδε και του πρότεινε να πάει στην Αθήνα για να κάνει καριέρα.

Αυτό έγινε μετά από δύο χρόνια.

Φτάνοντας στην Αθήνα συνάντησε κάποιους φίλους του μουσικούς που αποτελούσαν το συγκρότημα "Play Boys". Του ζήτησαν να τραγουδήσει ένα - δυο ξένα τραγούδια στο κλαμπ που δούλευαν.

Εκείνο το βράδυ ο ιδιοκτήτης ενός νυκτερινού κέντρου, της "Αργώ", είχε πάει για να τους ακούσει και να υπογράψει συμβόλαιο μαζί τους. Είδε και τον Δάκη και επέμεινε σε μια συνεργασία.

Από αυτό το σημείο αρχίζει η ανοδική πορεία της καριέρας του. Λίγο αργότερα ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο με τους "Play Boys" και το τραγούδι "Deep in the heart of Athens".

Ακολουθούν κι άλλοι μικροί δίσκοι με ξένο ρεπερτόριο.

Αργότερα ο συνθέτης Κώστας Ξενάκης θα τον συμβουλεύσει να ερμηνεύσει ελληνικά τραγούδια, έτσι το 1968 ηχογραφεί το πρώτο του τραγούδι στα ελληνικά σε μουσική του Κώστα Ξενάκη, το "Γεια σου σ' ευχαριστώ".

Ακολούθησαν εμφανίσεις στην  Αθηναία, στο Hilton, στα Αστέρια.

Στο Hilton, το 1968, τον βλέπει ο Γάλλος παραγωγός Ζεράρ Σαχινιάν και ζητάει από τον Μίμη Πλέσσα να γράψει ένα τραγούδι για τον Δάκη, για την ταινία "La coeur chaud"(Ζεστή καρδιά).

Αυτή ήταν και η αρχή της συνεργασίας του με τον Μίμη Πλέσσα που του γράφει για την ταινία το τραγούδι "Αλήθεια" σε στίχους του Πέτρου Πανταζή.

Παράλληλα, την ίδια εποχή, ο Μίμης Πλέσσας του έγραψε το "Τόσα καλοκαίρια" σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου. Ο Γιάννης Δαλιανίδης του ζήτησε να το τραγουδήσει στα γυρίσματα της ταινίας "Γοργόνες και Μάγκες", όμως λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων στο Hilton ο Δάκης δεν μπόρεσε να πάει στο γύρισμα που θα γινόταν στην Ύδρα και έτσι το τραγούδι γυρίστηκε μόνο με τη φωνή του και τη Μαίρη Χρονοπούλου και τον Λάκη Κομνηνό να χορεύουν.

To 1967 εμφανίζεται στο πρώτο μέρος της συναυλίας των Rolling Stones που έγινε στο στάδιο του Παναθηναϊκού στην Αθήνα, μαζί με τους Idols, We Five, Τάσο Παπασταμάτη, M.G.C, Guidone και Loubogg.

Και γύρω στο 1970 το όνομα του Δάκη αναβοσβήνει πια με τεράστια γράμματα στα καλύτερα κοσμικά κέντρα της Αθήνας. Δειλινά, Φαντασία,Νεράιδα, Αστέρια, Διογένης, Αθηναία, Ρεξ και πολλά άλλα.

Συνεργάζεται με πολλούς μεγάλους συνθέτες, όπως Μίμης Πλέσσας,Γιάννης Σπανός, Κώστας Χατζής, Γιώργος Χατζηνάσιος, Γιώργος Κατσαρός, Γιώργος Μανίκας, Νίκος Λαβράνος, Γιώργος Θεοδοσιάδης, Αλέκος Χρυσοβέργης, Χάρης Χαλκίτης, Αλέξης Παπαδημητρίου κ.α.

Τραγουδάει στίχους των Πυθαγόρα, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Δημήτρη Ιατρόπουλου, Σώτιας Τσώτου, Ξενοφώντα Φιλέρη κ.α. και συνεργάζεται με τα περισσότερα μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού όπως Μαρινέλλα, Γιάννης Πάριος, Αλέκα Κανελλίδου, Χάρις Αλεξίου, Άννα Βίσση, Χριστιάνα, Μπέσσυ Αργυράκη, Αδελφές Μπρόγιερ, Φίλιππος Νικολάου, Πασχάλης, Μαντώ και τόσους άλλους.

Συμμετείχε 4 φορές στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης και σε διεθνή φεστιβάλ αποσπώντας βραβεία και τιμητικές διακρίσεις.

Παράλληλα, εμφανίζεται σε θεατρικές παραστάσεις, σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικά shows.

Την επόμενη χρονιά σε μουσική Μίμη Πλέσσα, κυκλοφορεί ο πρώτος του μεγάλος, προσωπικός δίσκος,"Το ωροσκόπιο της αγάπης". Οι στίχοι από τον Δ. Ιατρόπουλο, Α.Δασκαλόπουλο,  Σ.Τσώτου και άλλους.

Τραγούδια όπως το "Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά", "Κορίτσι στάσου να σου πω", "Μάζευα στα χέρια μου βροχή", "Στη σελίδα 18" γίνονται τεράστιες επιτυχίες.

Το 1971 στα Δειλινά γνωρίζεται με τις Αδελφές Μπρόγιερ, την Έρρικα και την Μαργαρίτα και φτιάχνουν ένα εκπληκτικό τρίο. Για πέντε χρόνια παρουσιάζουν μαζί ένα πρόγραμμα βασισμένο στο τραγούδι και στο χορό.

Εμφανίζονται μαζί εκτός από τα νυχτερινά κέντρα σε θεατρικές παραστάσεις και στην τηλεόραση.

Ο Κώστας Χατζής συναντά τον Δάκη που τραγουδούσε τότε στη Φαντασία και του  προτείνει να συνεργαστούν μαζί  με την Ελπίδα.

Από τη συνεργασία αυτή προκύπτει ο τριπλός δίσκος "Ελπίδα - Δάκης στου Κώστα Χατζή" που ηχογραφήθηκε στην μπουάτ "Σκορπιός" της Πλάκας τον Μάρτη του1977.

Η Ελπίδα και ο Δάκης προσαρμόζονται πλήρως στο στυλ του συνθέτη παρόλο που προέρχονται από ένα άλλο είδος τραγουδιού. Δυστυχώς ο δίσκος, παρότι πηγαίνει πολύ καλά, αποσύρεται χωρίς να έχουν διευκρινιστεί ποτέ οι λόγοι.

Η συνεργασία με τον Κώστα Χατζή ήταν και η αφορμή για τη συνεργασία του Δάκη με τη Μαρινέλλα την ίδια χρονιά. Για δυο σεζόν εμφανίζονται στην μπουάτ ZOOM στην οδό Κυδαθηναίων στην Πλάκα μαζί με τους Αθηναίους,  τον Γιώργο Πολυχρονιάδη, τη Τζίνα Σπηλιωτοπούλου, τη Νάντια Καραγιάννη,  Αδελφούς Τζαβάρα και τον Στέλιο Ζαφειρίου.

Το 1981 μαζί με τη Μαρινέλλα και την Τζίνα Σπηλιωτοπούλου κάνουν περιοδεία στο Sydney της Αυστραλίας.

Αρχές της δεκαετίας του '80 ξεκινά άλλη μια σημαντική συνεργασία του Δάκη. Με την Αλέκα Κανελλίδου συνεργάζονται με μεγάλη επιτυχία για πέντε χρόνια.

Το 1995 συνεργάζεται στο Taboo με τους συνθέτες Μίμη Πλέσσα και Γιώργο Χατζηνάσιο. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης η Δήμητρα Παπίου, ο Γιάννης Κούτρας, η Λόρνα, η Άννα Μελίτη και ο Νίκος Κρητικός.

Από τη συνεργασία αυτή κυκλοφορεί ο δίσκος "Πρόβα Τζενεράλε", ζωντανή ηχογράφηση από το Taboo.

Με τον Μίμη Πλέσσα θα κάνει και την τελευταία του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Moments» στην οποία ερμηνεύει βραβευμένα τραγούδια του συνθέτη σε επτά γλώσσες.

Έκτοτε έκανε σποραδικές εμφανίσεις σε μεγάλα καλοκαιρινά θεατρα όπως το Βεάκειο ή σε κάποια νυχτερινά κέντρα.

To 2017, o Δάκης συνεργάστηκε με τον Monsieur Minimal στο τραγούδι «Η Στιγμή» σε στίχους και μουσική του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου.

Το 2021, κυκλοφόρησε το soundtrack της σειράς της ΕΡΤ1 «Τα καλύτερά μας χρόνια» όπου το ομώνυμο τραγούδι ερμήνευαν ο Δάκης, η Ελπίδα και η Κατερίνα Παπουτσάκη.

Η δισκογραφία του μέχρι σήμερα αποτελείται από 39 LP & CD και 19 singles και 45άρια.

Με πληροφορίες από το site www.dakis.net

BREAKING MUSIC