«Με την πρόσφατη απώλεια του Μίκη, ένιωσα την ανάγκη να παρουσιάσω αυτό το εμβληματικό έργο ξανά»

Ο κιθαριστής Ιάκωβος Κολανιάν, γράφει στο loaded με αφορμή την παρουσίαση του «Επιταφίου» για σόλο κλασική κιθάρα

BREAKING
 

Ο κιθαριστής Ιάκωβος Κολανιάν, γράφει στο loaded με αφορμή την παρουσίαση του «Επιταφίου» για σόλο κλασική κιθάρα

Δύο καταξιωμένοι καλλιτέχνες του χώρου του θεάτρου και της μουσικής, η ηθοποιός Πέμη Ζούνη και ο κιθαριστής Ιάκωβος Κολανιάν συμπράττουν αυτό το καλοκαίρι στη μουσικο-ποιητική βραδιά προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη, του Έλληνα συνθέτη με τη μεγαλύτερη απήχηση στο ελληνικό -και όχι μόνο- κοινό.

Με έναρξη το Κηποθέατρο της Νίκαιας (16 Ιουνίου), το Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής» (12 Ιουλίου) και το Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη (19 Ιουλίου), οι δύο καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τον «Επιτάφιο», το έργο που άνοιξε τον δρόμο για να κοινωνήσει ο κόσμος με την ποίηση, μέσα από παραδοσιακά, λαϊκά αλλά και κλασικά στοιχεία της μουσικής.

Ο «Επιτάφιος» θα παρουσιαστεί για σόλο κλασική κιθάρα, που διασκεύασε ο Ιάκωβος Κολανιάν και παρουσίασε σε μεγάλες αίθουσες συναυλιών σε Ελλάδα και περιοδείες στο εξωτερικό (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Merkin Hall Νέα Υόρκη κ.λ.π) με εγκωμιαστικές κριτικές από κοινό και μουσικοκριτικούς. Μεταξύ των μερών η Πέμη Ζούνη θα ερμηνεύσει τους στίχους των ποιημάτων.

Ο Ιάκωβος Κολανιάν, γράφει στο loaded.gr για το εμβληματικό έργο.

«Μετά από αρκετές  περιοδείες στις ΗΠΑ και παρουσιάζοντας έργα του κλασικού ρεπερτόριού  της φιλολογίας της κιθάρας, μου ζητήθηκε να παρουσιάσω και έργα Ελλήνων συνθετών, είχα ακούσει τις διασκευές  του “Επιτάφιου” που παλαιότερα είχε καταγράψει σε δίσκο βινυλίου ο κιθαριστής John Williams και αποφασίζω να συμπεριλάβω στο πρόγραμμα την παρουσίαση αποσπασμάτων του “Επιτάφιου” για σόλο κιθάρα.

Κατά την διαδικασία της προετοιμασίας μου όμως, διαπίστωσα πως στις προϋπάρχουσες διασκευές υπήρχαν αρκετά λάθη τόσο μελωδικά όσο και ρυθμικά, που με δυσκόλευαν να ερμηνεύσω το έργο όπως το αντιλαμβανόμουν, σε αυτό το σημείο να επισημάνω πως από πολύ νεαρή ηλικία είχα τα συγκεκριμένα ακούσματα και στην οικογένεια μου αλλά και στις γειτονιές της Κοκκινιάς όπου κι έχω μεγαλώσει η μουσική του Μίκη συχνά ακουγόταν, αποφάσισα να κάνω τις διασκευές ξανά από την αρχή, όταν ολοκλήρωσα το έργο, έστειλα μια πρόχειρη ηχογράφηση στον Μίκη Θεοδωράκη, την αμέσως επόμενη μέρα δέχτηκα τηλεφώνημα από τον ίδιο, ζητώντας μου να συναντηθούμε.

Συναντηθήκαμε αρκετές φορές, δουλέψαμε από κοινού τις διασκευές και των οχτώ μερών, οι παρατηρήσεις του ήταν  εύστοχες και καθοριστικές με αποτέλεσμα το έργο να “απογειωθεί” απέκτησε έτσι μια διαφορετική οντότητα, ένα εκπληκτικό πλάτος και βάθος όπως άλλωστε έγραψε κι ίδιος.

Έκτοτε το παρουσίασα σε πολλές χώρες του κόσμου αλλά και στην Αθήνα στο Μέγαρο Μουσικής πάντα με εξαιρετική αποδοχή από το κοινό. Με την πρόσφατη απώλεια του Μίκη ένοιωσα την ανάγκη να παρουσιάσω αυτό το εμβληματικό έργο ξανά, διαβάζοντας πρόσφατα και τα 20 ποιήματα του “Επιτάφιου” του Γιάννη Ρίτσου όπου κυριολεκτικά με συγκλόνισαν, χωρίς δεύτερη σκέψη πρότεινα στην ηθοποιό Πέμη Ζούνη που διακρίνεται για την ποιότητα της και τις εξαιρετικές της υποκριτικές της ικανότητες να αναλάβει την απαγγελία όλων των ποιημάτων, η οποία ανταποκρίθηκε αμέσως θα έλεγα με ενθουσιασμό, στην πρώτη κιόλας πρόβα μας καθώς η Πέμη απήγγελλε μας κυρίευσε έντονη συναισθηματική φόρτιση, μέχρι δακρύων, στην πορεία των προβών δοκιμάσαμε εκτός των κομματιών που ήδη έχει μελοποιήσει ο Μίκης Θεοδωράκης να ακουστούν και έργα άλλων μεγάλων συνθετών όπως Bach, Chopin, Brower κ.α  με έκπληξη διαπιστώσαμε το πόσο οι μουσικές συνομιλούν με την οικουμενική ποίηση του Γιάννη Ρίτσου!

Είμαι πολύ χαρούμενος που στις μέχρι τώρα παρουσιάσεις μας, μοιραζόμαστε με το κοινό, την ίδια συναισθηματική φόρτιση και νοιώθουμε ότι και οι ακροατές μας την εισπράττουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο!»   

INFO

16 Ιουνίου Κηποθέατρο Νίκαιας Διεύθυνση: Κύπρου & Προύσσης ,Νίκαια, τηλ: 2132075342, 2132004810

12 Ιουλίου Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής» Διεύθυνση: Γαρδίκη & Σμόλικα, Ηλιούπολη, τηλ. 2109923840

19 Ιουλίου Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη Διεύθυνση: Νεαπόλεως 58, Βύρωνας, τηλ. 2107609340, 2107609350

Ώρα έναρξης: 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/epitafios-tou-gianni-ritsou/

BREAKING MUSIC