Στο Άμστερνταμ για τους Rolling Stones

Ψυχρολουσία...

BREAKING
 

Ψυχρολουσία...

Του Τάσου Παπαϊωάννου

12 Ιουλίου 1962 και οι Rolling Stones δίνουν την πρώτη τους συναυλία στο marquee του Λονδίνου.
13 Ιουνίου του 2022, 60 χρόνια μετά, βρισκόμαστε στο Άμστερνταμ σε ένα κατάμεστο Johan Cruijjf Arena, παρόντες σε ένα ακόμα πάρτι για τα εξηκοστά γενέθλια τους. Είναι λίγο πριν τις 10 όταν ακούμε το γνωστό: ladies and gentlemen, the rolliiiing stooooones, τα πρώτα riffs του Κeith Ritchards, αντηχούν στο γεμάτο γήπεδο και…. Στοπ στοπ στοπ… you can’t always get what you want…

Όλα αυτά ίσως να είχαν συμβεί σε ένα άλλο παράλληλο σύμπαν. Το άρθρο αυτό είχε προγραμματιστεί για να μεταφέρει άλλες εντυπώσεις, όμως τελικά θα μεταφέρει το χρονικό μιας αναβληθείσας συναυλίας. Γιατί αυτό που στην πραγματικότητα είχε συμβεί ήταν ότι ο tour manager στις 6 ακριβώς, ανακοίνωνε στον κόσμο πως ο Mick Jagger νοσεί από covid και ότι η συναυλία τους αναβάλλεται. (μπα; Είναι ο Mick θνητός;) Και μάλιστα, νόσησε που; Σε μια πόλη που ζει λες και ο κορωνοϊός δεν υπήρξε ποτέ. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως περιορισμός, δεν υπάρχουν σημεία όπου να μπορείς να κανείς τεστ όπως αντίστοιχα σε άλλες πόλεις και το πιο χαρακτηριστικό: κανένας δεν φοράει μάσκα πουθενά! Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.

Ποια ήταν λοιπόν η αντίδραση στην αρένα που σιγά σιγά γέμιζε με κόσμο; Στην αρχή μόνο σαν φάρσα μπορούσαμε να το εκλάβουμε και καθώς βρεθήκαμε όλοι να κοιτάζουμε ο ένας τον άλλο προσπαθώντας να καταλάβουμε τι έχει συμβεί, η έκπληξη έδινε τη θέση της στην απογοήτευση.

Τι ακριβώς όμως είχε συμβεί; Την ημέρα της συναυλίας μέσα από τα social media τους, τόσο ο Mick Jagger όσο και ο Ronnie Wood, μας είχαν ενημερώσει για την ανυπομονησία τους να παίξουν ξανά στο Άμστερνταμ, εκεί είχαν κάνει εξάλλου και τις τελικές πρόβες της τρέχουσας περιοδείας.

Το πρωί είχαν κάνει κανονικά το sound check και το ίδιο απόγευμα ο Ronnie έχει ανεβάσει βίντεο τη στιγμή την άφιξης του στο χώρο της συναυλίας. Το γκρουπ είναι ήδη στο Johan Cruijjf arena, όταν ο Mick αντιλαμβάνεται μια μικρή αδιαθεσία στη φωνή του, κάτι που τον οδηγεί να κάνει το τεστ που θα δείξει ότι είναι θετικός. Για την προσωπική του προστασία, όσο και των υπολοίπων συνεργατών του, βγαίνει η γνωστή ανακοίνωση για την ματαίωση της συναυλίας. Και το πολύχρωμο πλήθος ξεκινά να παίρνει την αντίθετη κατεύθυνση από το γήπεδο, προς το κέντρο της πόλης. Οι περισσότεροι θα μάθουν για τη ματαίωση μέσα στο τρένο που τους οδηγούσε στο Amsterdam arena.

Όλες τις προηγούμενες μέρες την πόλη την έχει κατακλύσει πλήθος από κάθε γωνία του πλανήτη, Νότια Αμερική, Ευρώπη, Ηνωμένες πολιτείες, Καναδά… Δεν υπήρχε φαν του γκρουπ που να μη φοράει τη μπλούζα με τη διάσημη γλώσσα στο στήθος του. Και κάπου εκεί καταλαβαίνεις τη δυναμική μερικών καλλιτεχνών -θα πρέπει να είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού- που μπορούν να κουβαλήσουν τους φανς τους από κάθε σημείο της γης. Η πόλη ζούσε σε ρυθμούς Stones, ορκισμένοι fans έδιναν ραντεβού στο Άμστερνταμ για να είναι παρόντες σε μια πόλη που έτσι κι αλλιώς γλεντάει μέρα και νύχτα με κάθε τρόπο, ενώ πολλοί είχαν δώσει το παρόν στις δύο προηγούμενες συναυλίες τους, τόσο στο Ολυμπιακό στάδιο του Μονάχου, όσο και στο Anfield του Λίβερπουλ και γεμάτοι ανυπομονησία περίμεναν τη γιορτή να συνεχιστεί και στο Johan Cruijjf Arena.

Πολλά μαγαζιά στο κέντρο έδιναν πάρτι προς τιμήν τους, από μικρά bar μέχρι το διάσημο paradiso, το οποίο μάλιστα τη βραδιά πριν τη συναυλία των Stones είχε προγραμματίσει tribute στο συγκρότημα, το οποίο ήταν και sold out! Κάθε συνάντηση μας με φαν των Stones ήταν και αφορμή για μια ιστορία από το παρελθόν, ποιες ήταν οι καλύτερες συναυλίες των Stones, αναμνήσεις και περιπέτειες από ταξίδια, για φιλίες που δημιουργήθηκαν από την κοινή αγάπη για το group. Ξεχωρίσαμε την ιστορία μιας κυρίας περίπου 65 ετών που τους είχε δει 55 φορές και η ανυπομονησία της να τους ξαναδεί ήταν τέτοια λες και θα τους έβλεπε πρώτη φορά.

Μπορεί η στιγμή της ακύρωσης να μας γέμισε απογοήτευση, αλλά το Άμστερνταμ σου προσφέρει τον τρόπο και τα μέρη για να προσπαθήσεις να το ξεπεράσεις μαζί με τους χιλιάδες φαν. Φαντάζομαι ότι τα συναισθήματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά αν η ακύρωση είχε συμβεί στη Βέρνη που ήταν και η επόμενη στάση της περιοδείας.

Τελικά έχει ακυρωθεί και η συναυλία της Ελβετίας ενώ υπάρχουν επιφυλάξεις και για τη συναυλία τους στο San Siro του Μιλάνου. Οι επόμενες μέρες θα δείξουν τις τελικές αποφάσεις και αν θα υπάρξουν νέες ημερομηνίες.

Εξάλλου ποιος είναι βέβαιος πως είναι η τελευταία τους περιοδεία; Σε ποιον θα έκανε εντύπωση αν μετά τη διαμαντένια τουρνέ, δε θα κάνουν και την πλατινένια; Για την ώρα πάντως ανανεώνουμε το ραντεβού μας εκεί που τους περιμέναμε την περασμένη Τρίτη.
Γιατί … …You can't always get what you want / But if you try sometime you'll find / You get what you need.

 

 

 

BREAKING MUSIC